Блог ЕМ АРТ

Пътешествието на Аквамарина през вековете

Пътешествието на Аквамарина през вековете

Аквамарина през вековете – митове и легенди

От Китай до Индия, през древни писания за владетели, легенди за русалки и митове за богове, аквамринът присъства във фолклора на почти всички националности. Вдъхновител на писатели и мореплаватели, историите му преплуват океани, за да стигнат до нас и да ни разкрият мощните му сили.

С цвят на безкраен океан, камъкът има синева и в името си, което идва от латинските думи „Aqua”„вода“ и „marinus” „море“.  Едни от най-големите находища на камъка със син цвят са в открити в Бразилия.

Аквамаринът е скъпоценен камък от древна родова линия. Любопитно е, че през 19-ти век, най-популярната разновидност е била оцветената в зелено. Днес, колкото по-син е цветът,  толкова по- рядко срещан и ценен е той.

Подобно на изумруда, този прелестен кристал е разновидност  на берила. Често се среща в големи кристали, а основният му пигмент произлиза от съдържанието на желязо. Цветовият спектър варира от бледо до наситено синьо.

Приказното бижу на морските сирени

Гръцка легенда разказва магична приказка за морски русалки, които притежавали сандък със скъпоценни камъни, от който изпаднал прелестния аквамарин. Според преданието, самият Нептун е притежавал жезъл с инкрустиран аквамарин.

Първите документирани данни за морското бижу датират от 480 г.пр.н.е. когато римският философ Плинийй Старши увековечава бижуто в своя труд „Естествена история”.  

Библейски легенди

Интересен е фактът, че морското бижу намира своето почетно място и в библейските писания. Според тях, Свети Тома е носел аквамарин като талисман, плавайки през Средиземно море, за да проповядва Евангелието. Това съвсем не е случайно, тъй като се смята, че камъкът е покровител на морето и носи късмет на мореплавателите.

Римски митологии

Въпреки, че древната римска култура твърдо е вярвала, че аквамринът е свързан само и единствено с морето, различни писания му преписват и съвсем друго предназначение.

Едно от тях твърди, че камъкът е използван, за да помирява врагове. Мистичният акт е свързан с изобразяването на жаба върху чаша с аквамаринов камък. Твърдяло се, че враговете, които пият от такива чаши ще заровят враждата по между си.

Индийски поверия

Индия създава свои вярвания за кристално синьото бижу. Според тях бижу с аквамрин е задължителен подарък за булката в деня след сватбата. Тълкуването на традицията идва от поверието, че камъкът има мистичната сила да събужда любовта.

Аквамаринът в Средновековието

Във времена, в които владетелите се обръщали към свръхестественото, за да управляват дълго и целомъдрено, гадателите били на почит сред висшата класа. От гадаене с чаени листа до предсказания по длан, набира популярност и предсказване на бъдещето чрез кристални топки.

Смята се, че именно там аквамаринът намира широко приложение. Използван за изработка на пророческите кълбета, аквамаринът е бил на особена почит, заради вярването, че магнитното притегляне на Луната придава магически сили на кристалната топка.

По същото време, един от най- големите страхове на владетелите бил този от отравяне.

През 1377 година, поетът Уилям Лангланд се позовава на текстове на Дамигерон, пишейки „Видението на Петър Орача”, в което аквамаринът е описан като антидот срещу отрови. Тази теория придобива голяма популярност и съвсем скоро е разпространена и в цяла Европа.

Може би това е една от причините аквамаринът да заеме почетно място в царските корони и бижута. В Европа са съхранени две от тях, които са принадлежали на Светиите Вацлав и Стефан.

Короната на Свети Вацлав или по известна като „Чешката корона”, която била поръчана за коронацията на владетеля Карл IV е притежавала цели 116 скъпоценни камъка и само един единствен аквамарин. Той е бил разположен в средата на златния кръст на четвъртата най-стара корона в света.

Според стара чешка легенда, изработването и специалното място, отредено за морския бисер в короната си има свое предназначение. То гласи, че всеки тиранин, който дръзне да сложи короната на главата си ще загине до няколко месеца.

Дали тази легенда е истина? На този въпрос можем да си отговорим със странния факт за смъртта на нациста Райнхард Хайдрих, който при обиколка на катедралата, в която е разположена короната, решава да я пробва на своята глава. Година по-късно същият е заловен и убит от чешката съпротива.

Короната на Свети Стефан, известна като Светата Корона на Унгария пристига в страната през 1001 година, изпратена и благословена от Папа Йоан. В първоначалния си вид тя също има един инкрустиран камък аквамарин, но в последствие, за коронацията на крал Матиас III, на златното бижу се добавя още един кристал .

Величието на тези две корони обаче бледнее пред великолепието на комплект от гривна, брошка, колие и обеци с аквамарин, които са притежание на кралица Елизабет. Тя толкова харесва своя бразилски подарък, че непосредствено след това си поръчва и тиара с морския камък. Почитта към кристала в кралското семейство продължава традицията и чрез принцеса Даяна.

Приложението му в наши дни

Независимо дали вярваме в мистичните легенди и свойства на аквамарина, едно е сигурно – той остава един от най-предпочитаните скъпоценни камъни на звезди и влиятелни личности и до днес.

Най-ярък пример за това е годежният пръстен, който певецът Джъстин Тимбърлейк създава съвместно с дизайнери за своята любима Джесика Бил. Зашеметяващият 6-каратов пръстен е влязъл в класацията за 10-те най-забележителни годежни пръстени за всички времена на списание „Вог”. Трудно е да се каже кое от двете е блестяло по-сияйно – усмивката на Джесика или камъкът под прожекторите на папараците.

Знаете ли кое е общото между Елтън Джон, Сара Джесика Паркър, Шарън Стоун, Рийз Уидърспун и Лейди Гага? Всички са богати, известни, родени през март и в колекцията им от бижута задължително присъства аквамарин.

Един от любимите пръстени на самата принцеса Даяна е бил този с огромен скъпоценен аквамарин с цвета на очите й. Твърди се, че покойната принцеса е обожавала пръстена не само заради магнетичния му цвят. За първи път Даяна е видяна с него през далечната 1996 година на парти, с което отпразнувала началото на новия си живот след раздялата й с принц Чарлз.

Зашеметяващият кристал бе забелязан на ръката на Меган Маркъл в деня след сватбата й с принц Хари. Запознати твърдят, че бижуто не е било само модна прищявка. Чрез него Меган продължила традицията за синевата на новото начало, която майката на Хари поставила. Бижуто явно е сред любимите на американската актриса, защото е било неин спътник по време на първата й официална чуждестранна обиколка с принц Хари в Тонга.

Селебрити стайлинг в нашето ежедневие

За щастие, благодарение на богатото разнообразие от обработен аквамарин на пазара, можем да си позволим да носим кралското бижу като аксесоар и в нашето ежедневие.

Мъниста от декоративни елементи, Лунен камък, Хематит или Цитрин се съчетават отлично с тези на Аквамарина, за да превърнат ръчно изработена гривна в истинско бижу, което да предизвика възхищение.

Ако обичате крафтинга, то изработването на талисман с аквамарин е страхотен подарък за приятел, роден през месец Март.

Ако вече сте се сдобили с бижу с камъка на морето, то трябва да знаете, че поддръжката му е изключително деликатна. Ако искате да му се радвате дълго време без да го увредите, то е важно да го почиствате с хладка сапунена вода или препарат за почистване на бижута. Не се препоръчва да бъде почистван с ултразвукови машини, тъй като е напълно възможно те да повредят ослепителната му бляскавост.

Аквамаринът не е просто рожден камък, той притегателен магнит за любов, спокойствие, нежност и одобрителни погледи.

Веси Йотова (Веси Йотова) Веси Йотова

Веска Йотова е журналист по професия и добротворец по призвание. Вярва, че думите носят силата да променят хора и събития. Организатор е на редица благотворителни кампании и смята, че доброто е пътят към щастието.
Когато не е въоръжена с думи, нейното най-силно оръжие е творчеството. Всяка свободна минута прекарва в дърводелското си ателие, където изработва декор и мебели за деца. Твърди, че всичко, което излиза от ръцете на твореца носи парче от неговата душа. В седмичните творчески ателиета за деца, които организира учи малчуганите да изразяват себе си с изкуство.
Според нея, хобито е най-добрата терапия, която ангажира ръцете, за да може съзнанието да почива и да се презарежда с положителна енергия.

Всички статии на Веси Йотова

Оцени статията 5.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Коледна украса върху дъска ПЪТЯТ КЪМ РАЗПОЗНАВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕН КАМЪК Какво символизира тюркоазената висулка и как да я комбинираме


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.