Блог ЕМ АРТ

Епоксидна смолата - тоталния хит на 2021г

Епоксидна смолата - тоталния хит на 2021г

Епоксидната смола е двукомпонентен материал, който се състои от смола и втвърдител.

При смесването на двата компонента се получава химическа реакция, което позволявана течната смола постепенно да се втвърди.  Резултатът от това е чиста бляскава консистенция.

Тя е термореактивен полимер с отлична устойчивост на износване и е един от най-универсалните материали.

Със смола може да се работи върху дърво, бетон, стъкло, плексиглас, керамика, метал и други гладки повърхности. Кухненски плотове и мебели също могат да бъдат покрити с нея. Тя не е подходяща за нанасяне върху платно, тъй като то ще се разпусне от нейната тежест.

Към смолата могат да се добавят цветни пигменти – прахообразни, течни, мастило, всички видове акрил и спрей бои. Преди да положите избраните цветни материали, е добре да ги изпробвате върху отделна малка повърхност, за да видите как ще изглеждат.

В зависимост от цветните пигменти, които използвате ще получите различни нюанси.

Когато работите със смола не трябва да добавяте вода, защото ще развалите гъстата й консистенция. Тя ще стане течна и няма да може да се втвърди.

Епоксидният материал е изключително устойчив на външни влияния – слънце, влага, ниски и високи температури, вятър и т.н., той не се напуква и не се рони.

 

За какво използваме епоксидната смола?

Заливане на флорални декорации

Запечатването на истински цветя в епоксидна смола е една доста стара и изключително красива техника.

При нея се използват сухи или живи цветни венчелистчета, листенца и клонки. Целта на епоксидната смола е да ги запечата в досегашня им вид и да ги запази такива с течение на времето.

По този начин се изработват интересни висулки за бижута, ключодържатели и различни малки сувенири.

Може да използвате всякакви видове цветя - маргаритки, орхидеи, рози, теменужки, детелини и т.н.

Преди да започнете се погрижете работното ви място да бъде добре почистено, да няма прах и други малки частици, които могат да попаднат в епоксидния материал.

За да направите цветните отливки ще са ви необходими и формички  или молдове за отливане. Изберете подходящата форма, отлейте малко количество от епоксидната смола, поставете с помощта на пинсетка, за по-голяма прецизност, цветната главичка и продължете със заливането й със смолата.

Оставете да изсъхне и извадете готовата отливка от формичката. Ще се изненадате от получения резултат. Такива отливки може да направите в различни форми - овални, правоъгълни, сърцевидни, издължени, триъгълни и др.

Може да оставите смолата прозрачна, а също и да добавите някакъв цветен пигмент, който допълнително да разкраси дизайна на отливката от смола.

 

Форми от смола

При работата с епоксидна смола трябва да имате ясна представа, какво точно искате да направите, тъй като веднъж втвърдил се, материалът не може да бъде разтопен повторно. Това е така заради взаимодействието на смолата с втвърдителя.

Ако към отливките добавите брокат или цветни камъчета, ще създадете красиви акценти. В смолата може да сложите и друзи, които в момента са доста актуални. Така ще направите творенията си още по-уникални.

 

Заливане на трапезни маси и кухненски плотове

Истината е че с епоксидна смола може да сътворите чудеса в по-големи размери. Така впечатляващи например са кухненските плотове или маси покрити със самовтвърдяващия се прозрачен материал.

Това е една страхотна идея, с която може да разкрасите дома или офиса си. Ще са ви необходими - голямо количество смола, съобразено с големината на плота, който ще декорирате и малки елементи, които ще вградите в материала.

Може да използвате отново цветя, метални елементи, друзи, различни камъчета, дървени фигурки, разнообразни текстилни парчета и всичко, което може да се вгради в отливката.

За да ограничите ръбовете на масата, така че да не се разтече смолата, може да използвате метални или дървени летви, които да захванете временно за повърхността на плота.

Наредете предметите, които ще вграждате и започнете да заливате, като се стараете количеството от прозрачния материал, да се разпредели по равно.

Уверете се, че смолата е изравнена във всички части на плота. Оставете да изсъхне и внимателно отстранете помощните ограничителни летви.

Резултатът ще ви остави без дъх. Ще получите уникален прозрачен плот украсен с малки интересни елементи. Това е един прекрасен и изключително лесен начин да преобразите скучните маси и кухненски плотове в нещо оригинално и наистина красиво.

 

 

Арт пана

С помощта на епоксидната смола ще направите интересни арт пана. Изберете подложка, върху която ще отливате. Тя може да бъде от стъкло, пластмаса, метал или дърво.

Добавете елементи за вграждане в смолата и започнете заливането. Може да покриете само една част от паното, както и цялата повърхност. По този начин може да направите и пано с различни насекоми - пеперуди, бръмбарчета и т.н. Това е идеален начин да съберете колекцията си от буболечета и да запазите вида им за дълъг период от време.

 

Декориране на предмети

Епоксидната смола намира приложение и в декорирането на различни видове предмети - свещници, сувенири, празнична украса, стъклени чаши и чинии, лампиони и др.

 

Изработване на бижута

Ако сте от хоби майсторите на ръчно изработените бижута, епоксидната смола би ви свършила идеална работа. С  нея може да направите уникални елементи за гривни, колиета, обеци и пръстени.

Има два начина, по които да направите елементите. Първият е като използвате готови метални основи, върху които да оформите висулките за бижутата. Върху тях директно може да отливате или първо да използвате меки формички, в които ще оформите елемента за бижуто си и след това ще го залепите за металния гръб.

Другият вариант е като използвате само молдове, в които да оформите висулката, след което внимателно да разпробиете дупчиза през която да прекарате шнурче или метален обков. По желание готовите форми може да оцветите с акрилна боя.

Във всеки елемент изработен от смола, може да добавите различни сухи цветя, насекоми, мидички, камъчета, морски пясък и различни малки декорации.

Този метод е идеален за създаване и на ключодържатели. В тях може да съхраните малки елементи от любимите си места, които сте посетили по време на лятната си почивка например. Това е прекрасна идея за ръчно изработен подарък, с който определено ще зарадвате близък приятел.

Ивелина (Златева) Ивелина

Ивелина Златева - влогър

Всички статии на Златева

Оцени статията 4.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Как да разпознаем истинския лунен камък? КРАСОТАТА НА АНТИЧНИТЕ БИЖУТА ЛАСТИЧКИ ЗА ПЛЕТЕНЕ - НОВИЯ СВЕТОВЕН ХИТ


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.