Блог ЕМ АРТ

Как да разпознаем истинският оникс?

Как да разпознаем истинският оникс?

Произход и характеристика на камъка

Ониксът е полускъпоценен камък и е разновидност на ахата. Този невероятен камък може да бъде намерен в най-различни цветове, сред които: кафяв, зелен, черен, покрит с ивици, но най-често срещаната окраска е черната.

 

Ониксът е бил доста известен сред древните римляни и гърци. Самото име на камъка идва от гръцката дума „onux“, която означава нокът. Историята гласи, че един ден Купидон отрязъл ноктите на Венера със стрелата си, докато тя спяла. Оставил ги на пясъка, а богините на Съдбата ги превърнали в камък, за да не може част от божественото тяло да загине.

Истината е, че е доста странно черният цвят на камъка да се свързва с ноктите, но в древногръцките времена всички разцветки на халцедона са се наричали Оникс. По-късно римляните са започнали да наричат оникс само черните и тъмно-кафявите му цветове. В наши дни оникса се свързва само с черния цвят като целта е той да бъде ясно разграничен от останалите му цветове – червеникаво-кафяв, кафяв, бял или на ивици.

Ониксът се състои от много различни слоеве, които блестят в красиви нюанси. Сред нюансите на камъка, открити в природата, има топли и студени. Най-често може да бъде намерен черен оникс. Цветът на минерала зависи от количеството примеси в силициевия оксид на желязото и други елементи.

Слоевете на камъка винаги са успоредни и многоцветни. Температурата, при която се образува, зависи от ширината на тези ленти.

 

Видове оникс и отличителни и уникални черти

Друг важен момент е да сте наясно, че различните свойства на камъка се проявяват по различни начини като това зависи от неговите цветове. Затова е добре да изберете правилния за вас цвят.

Обикновено ониксът не е с еднороден цвят, като това се дължи на голямото разнообразие в химичния му състав. Според преобладаващия си цветен пигмент камъкът се дели на 4 различни групи. Това са:

  • черен оникс (арабски)
  • бял оникс (чист)
  • червено-бял (карнеолоникс)
  • кафяво-оранжев (сардоникс)

Истинският оникс притежава кварцова природа като това е и причината да има висока якост, а високата му твърдост не му позволява да се деформира под действието на външни влияния.

 

Черен оникс – тази разновидност на камъка е подходяща за хората, които се занимават с бизнес и предприемачески дейности, тъй като той ще донесе късмет на собственика си и ще му помогне да стане по-общителен и предприемчив. Друг негов плюс е, че ще насърчи разкриването на уменията за преговори с партньори, което от своя страна ще доведе до воденето на по-изгодни сделки и растеж в работата на своя притежател. Черният оникс е символ на силата и лидерството.

 

Зелен оникс – той се смята за най-добрият камък за подобряване на семейните отношения. Носи на своя собственик спокойствие и благополучие. Този камък ще донесе хармония и разбирателство на всяко ново семейство.

 

Бял оникс – той е символ на бялата магия или казано с други думи, той предпазва собственика си от всяко зло и негативните помисли. Той е един от най-мощните минерали и успява да привлича положителната енергия.

 

Според вярванията, ониксът е камък и на борците и упоритите. Дава сили „с глава да се пробие стената“. Препоръчва се на педантите, хората със скрупули и целеустремените хора.

 

С кой камък може да бъде объркан?

Най-високо оценявани са белият и черният оникс, поради това, че те имат най-голям магически потенциал. Освен всички гореизброени цветове, съществува и сив оникс, чийто цвят се дължи на високото съдържание в минерала на халцедон. Поради тази висока концентрация на халцедон в минерала, той често бива бъркан с ахат.

Хората, които разбират от скъпоценни камъни, не биха объркали така лесно, тъй като те знаят, че истинският ахат е матов и доста по-лек от оникса, поради това, че физическата му плътност е по-ниска от тази на оникса.

Знаейки точните характеристики на камъка много лесно може да се определи неговата автентичност.

 

За да разпознаете естествения от фалшивия камък, трябва да запомните следното:

 

  1. Истинският оникс притежава хармоничен цвят и не съдържа резки преходи. Ако преходът изглежда неестествен и твърде контрастен, тогава най-вероятно той е фалшив;

 

  1. Характеризира се с висока якост. Както бе споменато по-горе, здравината на камъка му позволява да избегне деформации. Това означава, че ако по повърхността на минерала се изтегли острие, няма да се появи дори и драскотина;

 

  1. Ако установите, че е лош проводник на топлина. Дори, ако камъкът бъде изложен на висока температура, се загрява бавно.

 

 

Съществуват различни начини и методи за обработка на евтини ахати с помощта на химикали. По този начин ахатът започва да прилича на оникс, но само на пръв поглед.

 

 

За кого е подходящ ониксът?

Според знака на зодиака ониксът е подходящ за представителите на зодиакалните знаци от Козирог и Лъв. Оказва благотворно влияние на нерешителните хора, които често изпитват безпокойство или страдат от неувереност в себе си. Помага при учене, поради това и се смята за камък на учениците.

Ониксът е подходящ за хора, които искат да подобрят интуицията си, често се чудят, опитват се да следват пътя на духовното просветление и израстване.

Полезен е за тези, които искат да се предпазят от негативното влияние на други хора. Това може да бъде или чисто психическо негативно въздействие, или енергиен вампиризъм. Също така се смята, че кристалът е в състояние да спаси собственика си от физическа атака.

 

Как да се грижим за оникса?

Съхранението и грижите за оникса не изискват специален подход. Препоръчва се да държите бижутата в просторна кутия, за да избегнете триене на камъни и други бижута един в друг. Използвайте сапунен воден разтвор и средно твърда четка за почистване. Може да добавите и малко количество сода за хляб.

Друг вариант за прочистване е триенето с трохи от хляб. Скъпоценният камък не се страхува от висока температура, но ярката светлина води до обезцветяване на минерала, затова не го излагайте на пряка слънчева светлина.

 

 

Пречистване на оникса

Камъкът може да бъде освободен от натрупаната отрицателна енергия, като бъде пречистен. За целта е необходимо да се остави за няколко минути под течаща вода. Може да се презарежда с позитивна енергия като го оставяте всяка вечер в саксия с растящи цветя, за да се зарежда с позитивна енергия.

 

Как да го носим правилно?

Важно е, когато купувате амулет да се опитате да установите контакт с първична енергия. Старайте се да подържите скъпоценния камък в ръцете си за няколко минути.

Приятните усещания ще сигнализират за дружелюбност, а дискомфортът - за нежелан съюз. Смята се, че е полезно ониксът да се носи постоянно като по този начин магическите способности се проявяват непрекъснато.

Ониксът се счита за студен минерал, затова е най-добре да се носят бижута в края на есента, зимата или по време на ранната пролет. Камъкът има най-силно въздействие върху хората на средна възраст и по-възрастните.

 

 Медитация с оникс

Този минерал много често се използва за медитация, с цел преодоляване на отминали негативни преживявания. Позиционирайте се на място, където никой няма да ви безпокои и застанете в удобна за вас позиция. Вземете камъка в ръце и се опитайте да нормализирате дишането си и да се успокоите напълно.

Камъкът трябва да ви помогне с това, тъй като успявайки да прогони нежеланите мисли, ви помага да сте по-фокусирани и дисциплинирани.

След като достигнете състояние на релаксация започнете да повтарята на глас следните думи: Опитът ми от миналото ме прави по-силен. Мога да се справя с всякакви проблеми и неприятности бързо и лесно, именно защото имах негативен опит в живота си и това ме направи по-силен. За да има истински смисъл и ефект е добре искрено да вярвате във всичко това, което казвате.

 

 

Петя Недева (Petya_Nedeva) Petya_Nedeva

Петя Недева - Копирайтър
Пиша статии на различна тематика като преди това правя обстойно проучване, събирам информация и чета много, за да бъда напълно подготвена по темата и за да постигнa отличен краен резултат. Да развивам уменията си в сферата на копирайтинга и дигиталния маркетинг е приоритет за мен и поради това постоянно се обучавам в тази област.

Всички статии на Petya_Nedeva

Оцени статията 4.50/5 от 12 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Лепилa за всичките Ви творчески проекти Оникс камъкът с магически свойства Пътешествието на Аквамарина през вековете


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.