Блог ЕМ АРТ

Тикса и декоративни, самозалепващи ленти

Тикса и декоративни, самозалепващи ленти

Характеристики на тиксото

Тиксото представлява самозалепваща лента от няколко основни слоя. Първият слой е основният - носещият. За неговото производство се използва предимно PVC фолио, BOPP фолио, пропилен, хартия или плат.

Носещият слой определя издържливостта към механични натоварвания на залепващата лепенка. Колкото по-дебел е той, толкова по-големи товари ще могат да се опаковат с нея.

Вторият изграждащ слой е лепилният. Лепилата, които се използват при производството на тиксо са три основни вида:

  • Лепило на основата на естествен каучук - с него могат да се лепят всички материали - хартия, картон, метал, найлон, пластмаса и др.
  • Лепило на основата на синтетичен каучук - препоръчва се за използване в топли помещения.
  • Лепило на водна основа - използва се за опаковане на бързооборотни стоки и има значително по-кратък срок на съхранение.

Предназначението на тиксото е за опаковане, съединяване и придържане на различни пакети и товари.

За да изберете правилното тиксо трябва да се съобразите с целта, за която ще го използвате - големината на предметите, които ще опаковате, тежестта, обема и грапавината на тяхната повърхност. Ако тя е набраздена или грапава тиксото лесно може да се разкъса. Така рискувате облепеният товар да се озове на земята и да се нарани.

 

Характеристики на лентите за лепене и Велкро

Освен добре познатото ни тиксо, съществуват и други варианти на залепящи материали във формата на ленти и кръгчета. Те са подобни на обикновеното тиксо, но са по-плътни.

Залепящите ленти биват едностранни и двустранни. Двустранните са покрити с лепнещ слой и от двете страни, което позволява захващането на две повърхности с една лента. Предлагат се различни широчини - тесни и широки.

Велкрото представлява лента с едностранно абразивна повърхност. Предназначено е за закопчаване на дрехи, чанти и обувки, чрез прилепване на събираните части. Произвежда се най-вече от полиестер в различни цветове. Този вид закопчаване е разработено в Швейцария през 1951 година.

 

Приложение

  1. Лепенки за многократно залепяне

Лепенките за многократно залепяне имат широко приложение. Подходящи са залепяне на закачалки, поставки и сапунерки в банята. Те са изключително здрави, издържат на натоварване от страна на залепения към тях предмет.

Могат да се използват за закачане на напомнящи бележки, плакати и обяви върху информационни табла. Лепенките са изключително удобни за многократна употреба. Лепилото по лентата не се захабява и има дълъг живот на употреба.

Много често се използват в училище и в частните образователни школи от преподавателите за изнасянето на урок и за провеждането на интересни интерактивни игри върху дъска.

Лепенките за многократно залепяне са изключително подходящи за украсяване на различни празнични събития. Лесно и удобно може да закрепите всяка висяща украса, а след приключване на празника да ги приберете за следващо използване.

Многократните ленти могат да се използват и по време на ремонтни дейности за временно фиксиране на строителни материали.

 

  1. Дишащо хартиено тиксо

Дишащото хартиено тиксо е подходящо за пакетиране, маскиране, запечатване, бандажиране и закрепване на различни предмети и материали. Може да се прилага върху хартия, картон, дърво, пластмаса, метал, стъкло, стирипор, керамика и др.

Неговото предимство е, че е дишащо, което позволява на пакетираните продукти да не задържат влага. Благодарение на тази характеристика на тиксото то може да се използва за пренасяне и съхранение на хранителни продукти и на предмети, които трябва да се съхраняват при проветриви условия.

С него може да се облепят ъгли, прави и криви плоскости, както и да се използва в строителството при външно и вътрешно боядисване на стени и тавани. Използва се и за различни арт проекти.

 

  1. Велкро

Велкрото се използва при създаването на текстилни изделия.  С него може да направите уникални:

  • Чанти

Ако сте сред любителите на ръчно изработените аксесоари и имате времето и желанието да се занимавате с това, велкрото определено би ви свършило много добра работа.

Първо помислете за дизайна на вашата чанта - форма, разположение на джобовете брой дръжки, каква би била тяхната дължина и каква ще бъде големината на чантата. Ленти от велкро може да използвате за закопчаване на вътрешните джобове на чантата. То е много мек и удобен за използване материал.

Поставено във вътрешните части на чантата, няма да ви създава никакво неудобство. Напротив, съвсем лесно ще отваряте джобовете, а също толкова лесно ще ги затваряте. С велкро може да направите на само вътрешното, но и външното затваряне на чантата, както и това на всеки допълнителен външен джоб.

То се предлага в различни цветове, за това лесно ще изберете подходящата закрепваща лента за вашата чанта.

 

  • Портмонета

Портмонетата са един от любимите ни аксесоари, без които не можем. Често обаче фабрично поставените копчета се късат и се налага да ги зашием наново.

Велкрото е един доста добър вариант за закопчаване на портмоне, особено на спортните модели, които са изработени от плат или шушлек. Сами може да поправите повреденото закопчаване, като пришиете велкро.

 

  • Колани

Някои модели колани се закопчават с помощта на ленти от велкро. Такива например са поясите и коланите за народни танци, детските колани.

Този вид захващане е много удобно, тъй като залепващите ленти са меки и не се усещат под дрехите. Велкрото е здрав и устойчив материал, който може да бъде залепен или пришит за всякакви видове текстил - памук, полиестер, вълна, шушлек, коприна, лен.

 

  • Закопчаване на палта и якета

При производството на дрехи много често се използват лентички от велкро. Те могат да бъдат кръгли, квадратни или продълговати.

Поставят се с цел закопчаване на якета, палта и жилетки. Този начин на захващане е много здрав, удобен и лесен. Велкро лепенките се поставят предимно на зимни якета, тъй като лесно могат да се залепват, дори ако човек е с ръкавици.  Копчетата се закопчават трудно, а закопчаването с ръкавици е още по-неудобно.

 

  • Закопчаване на обувки

Лентите от велкро се използват за закопчаване на обувки. Със сигурност сте виждали обувки и сандали, които се залепват по този начин. Той е много удобен, а наличието на по-дълга самозалепяща се лента, позволява регулирането на широчината на обувките.

Много често велкрото се поставя на детските обувки. То е меко и удобно и е подходящо за деликатните крачета на малките деца. Освен това с него те сами да закопчават обувките си.

Обувките с велкро са удобни, защото се закопчават много бързо, нямат вързалки, които непрекъснато да се развързват, да се изваждат и да висят. Това ги прави и удобни за носене от деца, които все още не могат да се справят с наличието на вързалки.

 

  • Картички и покани

Освен в модния бранш велкрото намира приложение и при изработването на картички и покани. Някои хоби майстори предпочитат да използват самозалепващите ленти, за да направят поканите, така че да могат да се отварят и затварят.

Гърба на лентите от велкро е покрит с лепило, което позволява много лесно да бъдат захванати за картоните и листовете за картички. Благодарение на различните цветови вариации, много лесно ще намерите подходящата лента за закопчаване, която да съвпадне с цвета на вашите произведения на изкуството.

 

  1. Двойнозалепващо прозрачно тиксо

Двойнозалепващото тиксто е широко приложимо. То се използва за различни творчески проекти - изработване на покани, картички, микс медия, декупаж.

То е подходящо за изработването на празнична декорация. С него може да залепите гирлянди, висящи декорации, може да направите интересни фигурки от хартия и т.н.

Тиксото с двойнозалепващ ефект се използва и в строителството за съединяване на различни материали от картон, метал, пластмаса и дърво. То е изключително здраво и удобно за използване при различни условия.

 

  1. Самозалепваща подложка

Самозалепвакщата подложка се използва за фиксиране на предмети върху повърхности. С нея например може да залепите нощната лампа на шкафчето в детската стая, за да не я събарят малчуганите.

Използва се и в строителството и по време на ремонтни дейности за фиксиране на различни материали и елементи.

С подложката може да лепите всякакви материали - картон, хартия, текстил, стъкло, метал, керамика, дърво. Идеална е за прикриване на дефекти върху стени, мебели и предмети. Ако искате да прикриете нещо, може да я залепите към повърхността, а върху подложката да нарисувате някаква картинка или да залепите други елементи.

Използва се и в създаването на микс медия, когато към една основа се лепят други  фигури от различни материали.

 

  1. Ролер с перманентно лепило

Ролерът с перманентно лепило представлява залепваща лента, която е разположена в удобно, малко пластмасово тяло.

Количеството на използване на лентата се определя от механизъм разположен в пластмасовата кутия, посредством плъзгащо копче или чрез натиск върху лепнещата основа.

Ролерът се използва за лепене на малки елементи върху картон, хартия, пластмаса, стъкло, метал, бетон, стирофом, полиуретан. С него може лесно да залепите всякакви изрезки, апликации и форми от текстил или картон.

Приложението на ролер лепилото е лесно и бързо. Не изисква врече за съхнене, няма мирис и има много добра адхезия.

С него може да правите интересни картички и покани, плакати за събития и скрапбукинг. Пластмасовата кутийка, в която се съхранява лепилото го поддържа дълго време и го прави много удобно за употреба.

Чрез съвсем лек натиск върху повърхността на предмета, който ще лепите, може да нанесете толкова дълга залепяща лента, колкото ще ви бъде необходима. Предимството на този вид тиксо, е че няма да ви трябва ножица или нож, за да отрежете лентата.

Лепилото е направено така че само с движението на ръката да поставите началото и края  залепящата лента. Това го прави много лесно и удобно за употреба.

Подходящо е за постоянни и временни залепяния на всякакви материали към разнородни повърхности. Може да се използва за фиксиране на закачалки, сапунерки и малки поставки.

Единственото важно условие е да се уверите, че повърхността, върху която ще лепите е почистена и обезмаслена, за да може да залепне здраво лентата и предметът, който ще лепите с нея.

 

  1. Двойно залепващи кръгчета

Двойно залепващите кръгчета са изключително удобни. Те могат да се използват от ученици, при работа върху различни училищни проекти, включващи бележки, залепяне на различни изображения и картинки.

Подходящи са при създаването на картички, покани и скрапбукинг. С тях се залепват различни малки елементи върху различни повърхности - хартия, пластмаса, бетон, стъкло.

Кръгчетата могат да намерят приложение и при правенето на колажи. В изобразителното изкуство, колажът е техника, при която различни фрагменти, изграждат едно картинно пространство. При нея се използват изрезки от вестници, списания, надписи, цветни хартии, снимки, страници от книги и т.н.

При колажът се използва методът на наслагването. Той може да включва и рисунки, както и ръчно изобразени надписи, фигури и форми. Използват се и различни живописни техники.

Колажите са предназначени предимно за окачване на стена или поставяне върху етажерки. Те имат характеристиките на рамките за снимки, в които съхраняваме ценните си спомени и моменти.

За създаването на колажи се използват различни видове лепила, според предпочитанията на твореца. Двойно залепващите кръгчета са един доста добър и вариант за тази цел.

Съвсем лесно може да залепите всяка снимка, изрезка от вестник, списание или книга, надписи и всякакви елементи към картонената основа. Лепенките са изключително удобни, тъй като не са с консистенцията на лепилата, с които трябва да се съобразявате, какво количество да сложите и да чакате да изсъхнат.

Отлепяте предпазното фолио от едната страна на кръгчето, залепвате го върху основата, след което отстранявате фолиото от другата страна и поставяте елемента, който искате да залепите.

Това е една доста добра идея за тези от вас, които обичат да правят колажи- Ще се убедите, колко бързо и лесно ще сглобите творческия си проект със всички снимки и апликации, които пожелаете.

 

  1. Биндер лента

Биндер лентата е още един от вариантите, с които може да съедините две повърхности в едно.

Предлагат се под формата на кръгчета и ленти. Може да избирате между тези видове, в зависимост от нуждите, които имате.

Биндер лентите се използват в приложното изкуство за залепване на елементи върху картички, тефтери, албуми, при изработването на различни крафт проекти, колажи и при изработването на празнична украса за празници като - Коледа, Нова година, Свети Валентин, рождени дни, имени дни, Велик ден, Гергьовден и т.н.

С тях лесно ще захванете елементи от хартия, картон, текстил, пластмаса, стирофом и метал, върху повърхности изработени от различни материали.

Лентите са със силно залепващо лепило, което издържа на натоварвания и атмосферни промени.

Независимо на кой от залепящите материали сте се спрели, важното е преди да започнете процесът по лепене да почистите повърхностите, като се уверите, че по тях няма вода, плах и мазни отпечатъци.

Това ще ви осигури по-силна и здрава адхезия между предметите, които съединявате.

Разнообразието от тикса и ленти за залепяне е изключително голямо. Може да избирате между различни широчини и дебелини на материалите. В зависимост от целта, за която ще го използвате изберете залепящият консуматив с нужните характеристики.

 

Защо да изберете ЕМ АРТ?

ЕМ АРТ е най-богато зареденият онлайн магазин за хоби материали. При нас ще намерите всичко необходимо за вашето творчество – всякакви видове инструменти за работа, всякакви видове мъниста, различни видове хартия, картон, аксесоари за бижута, материали за декорация и подаръчни опаковки, на достъпни цени.

Всички артикули са изработени от висококачествени и безопасни материали.

Често правим намаления на различни артикули, от които може да се възползва всеки наш клиент.

При нас може да пазарувате на едро и на дребно. За търговците на едро, имаме преференциални цени.

 

Доставка

След като сте избрали нужните хоби материали, трябва да въведете личните си данни – три имена, телефон за контакт и адрес, на който искате да получите своята пратка.

Очаквайте вашата поръчка ще пристигне в рамките на 4 работни дни.

При поръчки на стойност над 100 лв, доставката е напълно безплатна.

Ако имате въпроси, може да се свържете с нашите онлайн консултанти, които са на ваше разположение всеки ден от понеделник до събота от  9:30 до 18:30 часа, както и в неделя от 10:00 до 17:00 часа.

Отдайте се на вдъхновението и направете най-уникалните идеи реалност!

 

Вижте всички тикса и декоративни ленти ТУК

Ивелина (Златева) Ивелина

Ивелина Златева - влогър

Всички статии на Златева

Оцени статията Няма оценкаНяма оценка

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

БИЖУТА С ПЕРЛИ И СЕДЕФ ЗА ОСЛЕПИТЕЛНА ВИЗИЯ DIY оригинално ръчно изработено сърце за Свети Валентин Пречистване и зареждане на Авантюрин - Съвети за начинаещи


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.