Блог ЕМ АРТ

Вижте как традиционната ръчно изработена хартия от Непал и Индия може да ви вдъхнови за нови и артистични Арт и Крафт творения!

Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения

 

Древна История и Съвременни Приложения на

Ръчно Изработена Хартия от Индия и Непал

     Нека се отправим към кратко пътешествие назад във времето, за да разкрием завладяващия свят на два вида ръчно направената хартия от Индия и Непал! Тук ще разгледаме малките, но съществени детайли на това изключително изкуство и ще се запознаем с разнообразието от дизайни и модели. Научете как тези ръчно направени съкровища от хартия могат да придадат изкусителна елегантност на вашите творчески проекти. Позволете на очарователната привлекателност на ръчната хартия ви пренесе в свят, където изкуството и занаятите не познава граници!

 

Ръчна хартия от Непал и Индия, с която съвременните Арт и Крафт творения и старите традиции на този занаят се преплитат в едно цяло!

     В сърцата на Индия и Непал, все още се развива възникналия векове назад творчески занаят – създаването на изящна ръчна хартия. Тези изключителни произведения са ярко олицетворение на богатото културно наследство на тези региони.

     Изработването на ръчна хартия, с нейните фини влакна и уникални текстури, е само по себе си вид творческо изкуство. Всички видове ръчна хартия от тези страни са непринудени, меки и приятни на допир, а разноцветните им дизайни носят ярката палитра на природата.

     Всеки лист разказва история, изработен с грижа и специално внимание от опитни занаятчии. От живописните улици на Джайпур до спокойните долини на Катманду, тази древна техника продължава да се предава от поколение на поколение, запазвайки старинните техники и неповторимата красота на ръчно изработените хартиени произведения!

 

1. Ръчна Хартия от Непал

     Непалската хартия ( "Lokta Paper" ) се изработва от вътрешната кора на храст, който местните наричат Локта, а научното му название е Daphne Panachea.

     Ето и процеса на нейното създаване:

     Най-напред, майсторите отделят кората и я измиват. След това я варят няколко часа. Получената каша разпростират внимателно върху опъната на рамка памучна марля и я сушат на слънце.

     Всеки ръчно изработен лист е уникален с характерен, естествен, неизрязан ръб. Венчелистчета от цветя, листа и семена се добавят, докато хартията съхне. След като я изсушат, майсторите прилагат различни естествени багрила и оцветители, които включват тибетски чай, орехови черупки, ревен, шафран, индиго и нар. След допълнително изсъхване, те използват традиционните ситопечати и батик техники, за да я украсят и да получат огромната гама от зашеметяващи дизайни.

     Готовата хартия е фино текстурирана, здрава, естествено устойчива на влага и насекоми и изключително издръжлива, което я прави популярна като щадяща природата, екологична хартия за занаяти и подаръци.

 

     С други думи, всеки лист непалска ръчна хартия е напълно уникално творение, което може да продължи живота си, създавайки ново изкуства и занаяти в ръцете на друг творец! Творец като Вас, който в друга точка на земното кълбо, също жадува да работи с автентични, природни материали. Материали, излъчващи любов и топлина от ръцете на своя незнаен създател.

 

                    

                

 

2. Дизайнерска Хартия от Индия

     Нека да обърнем специално внимание и на индийската хартия, която наскоро обогати нашите магазини с присъщото на ориенталското изкуство изящество и красота. Още една страна с вековна традиция и майсторство в ръчното изработване на хартия, елиминираща използването на ценна дървесина.

     Няма да повявате, че тази хартия, която има изключителен финес и много високо качество, се произвежда от памучни парцали и вторични селскостопански продукти! Всеки лист е индивидуално произведение на квалифициран селски занаятчия.

     Много са техниките, които се използват, а от там и разнообразието на готовите продукти е голямо.

     Те включват:

 

           щампована хартия                                                                                             релефна хартия

                             

          релефна хартия с фолио                хартия - капчици роса                нежна, мъхеста хартия

                       

          хария с копринени нишки          текстурирана хартия металик            мраморна хартия

                       

                 дантелена хартия                     щампована с гел хартия              памучна хария - кожа

                       

 

3. Ръчна и Дизайнерска Хартия за Разнообразие от Изкуства и Занаяти

     Ръчната хартия от Непал и Индия е уникален материал заради своята текстура и качество. Така тя лесно може да се използва за направата на най-различни Арт и Крафт хобита!

     Тази хартия се предлага в различни цветове и дизайни, които я правят подходяща за поздравителни картички, скрапбукинг и колажи. Също така, поради своята мекота и гъвкавост, тя може да се използва за изработване на други крафт изкуства чрез оригами, декупаж и триизмерни скулптури от хартия.

     Това са само няколко примера, но възможностите са безкрайни! Ако сте се вдъхновили и нямате търпение да използвате ръчната хартия за следващия си проект, заповядайте в нашите магазини, или ги поръчайте онлайн от тук:

Ръчна Непалска Хартия

Дизайнерска Индийска Хартия

     Всички тези варианти идват в огромно разнообразие от дизайни и се предлагат в албуми и по единично.

 

                      

 

Пожелаваме Ви приятни творчески мигове и не забравяйте да споделите с нас вашите мнения и идеи в коментарите по-долу!

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 4.33/5 от 6 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 2 Коментари



Дискусии 1 Отговори към коментарите 1 Абонирали се за тази дискусия 8 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 2 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Коментатор URL на коментара Ваня
Здравейте, статията за хартията е прекрасна! Последната снимка е с великденски яйца, можете ли да ми кажете с каква техника са правени?
plus 0 minus

Отговор

03 март 2020 23 16 Скрий отговорите Покажи отговорите
Коментатор URL на коментара Даяна Начева
Здравейте! Техниката, която е използвана е Декупаж
plus 0 minus

Отговор

16 ноември 2023 13 17 няма
Автентична българска мартеница Пижо и Пенда За какво се носи Лунен камък? ПЪЛЕН НАРЪЧНИК ЗА ТВОРЧЕСКАТА ЛИЧНОСТ


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.