Блог ЕМ АРТ

РЪЧНА ХАРТИЯ ОТ ИНДИЯ И НЕПАЛ

РЪЧНА ХАРТИЯ ОТ ИНДИЯ И НЕПАЛ

     Листата на дърветата вече променят цвета си, а в полъха на вятъра се усеща нежно пощипване. Във въздуха се носи дъхът на промяната. Есента е преход. Тя запечатва есенцията от летните дни и я отнася в тишината на сърцето. Именно това е моментът, в който можем да се отдръпнем в себе си, за да абсорбираме подхранващата топлина на лятото и неговите приключения. Сега е време за размисъл и творчество. Сега можем да пожънем плодовете от приятните емоции, смеха и лудориите и да им дадем израз в стихове, картини, албуми, и предмети на приложните изкуства.

     Ръчната хартия е точно като есента, откровена, непринудена, мека и приятна, а разноцветните и дизайни надминават дори ярката палитра на есенната природа. Затова реших да ви разкажа за нея. Да ви открия нейните достойнства. И да ви помогна в избора на материали за вашите проекти.

     От малки ние използваме хартията, за да си пишем домашните, възприемайки я като даденост. Една скучна вещ, консуматив за най-различни дейности. Но индийските и непалските деца имат различна представа за нея. Те наблюдават изкуството на нейното създаване. В спомените им тя е продукт, сътворен от вълшебните ръце на техните родители или съселяни.

     Непалската хартия ( "Lokta Paper" ) се изработва от вътрешната кора на храст, който местните наричат Локта, а научното му название е Daphne Panachea.

     Ето и процеса на нейното създаване.

     Най-напред майсторите отделят, кората и я измиват. След това я варят няколко часа. Получената каша разпростират върху опъната на рамка памучна марля и я сушат на слънце.

     Всеки ръчно изработен лист е уникален с характерен, естествен, неизрязан ръб. Венчелистчета от цветя, листа и семена се добавят, докато хартията съхне. След като я изсушат, майсторите прилагат различни естествени багрила и оцветители, които включват тибетски чай, орехови черупки, ревен, шафран, индиго и нар. След допълнително изсъхване, те използват традиционните сито печат и батикови техники, за да я украсят и да получат огромната гамата от зашеметяващи дизайни.

     Готовата хартия е фино текстурирана, здрава, естествено устойчива на влага и насекоми и изключително издръжлива, което я прави популярна като щадяща природата, екологична хартия за занаяти и подаръци.

С други думи всеки лист е уникално творение, което може да продължи живота си, създавайки ново творение в ръцете на друг творец. Творец като теб и мен, който в друга точка на земното кълбо, жадува да работи с автентични, природни материали. Материали, излъчващи любов и топлина от ръцете на своя незнаен създател.

                       

                  

     Искам да Ви обърна внимание и на индийската хария, която наскоро обогати нашите магазини с присъщото на ориенталското изкуство изящество и красота. Още една страна с вековна традиция и майсторство в ръчното изработване на хартия, елиминираща използването на ценна дървесина.

     Няма да повявате, че тази хартия, която има изключителен финес и много високо качество, се произвежда от памучни парцали и вторични селскостопански продукти. Всеки лист е индивидуално произведение на квалифициран селски занаятчия. Много са техниките, които се използват, а от там и разнообразието на готовите продукти е голямо.

     Те включват:

          щампована хартия                                                                                              релефна хартия

                             

          релефна хартия с фолио                хартия - капчици роса                  нежна, мъхеста хартия

                       

          хария с копринени нишки         текстурирана хартия металик    мраморна хартия

                       

          дантелена хартия                               щампована с гел хартия              памучна хария - кожа

                       

     Всички тези варианти идват в огромно разнообразие от дизайни и се предлагат в албуми и по единично. Ако сте се вдъхновили заповядайте в нашите магазини.

     Пожелавам ви приятни творчески мигове и не забравяйте да подплатите атмосферата с аромат на топъл чай с ориенталски подправки.

                         

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 4.00/5 от 2 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 1 КоментариДискусии 1 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 1 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Коментатор URL на коментара Ваня
Здравейте, статията за хартията е прекрасна! Последната снимка е с великденски яйца, можете ли да ми кажете с каква техника са правени?
plus 0 minus

Отговор

03 март 2020 23 16 няма
Ръчна изработка на украса за Свети Валентин ПРЕЧИСТВАНЕ И ЗАРЕЖДАНЕ НА АМАЗОНИТА Нашите най-добри идеи за летни декорации


 

Последни публикации


ИДЕИ ЗА КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ОТ САМОСЪХНЕЩ МОДЕЛИН
ЧУДОТО НА АХАТ И ЕНЕРГИЯТА, КОЯТО ВИ НОСИ
СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ
Ръчно изработена Коледна картичка
Бъдете организирани с планирането на празника на вашето дете
РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
В СВЕТА НА ДИАМАНТЕНИТЕ ГОБЛЕНИ


 

Последни коментари


AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Тина Иванова за Как да си изработим бижу от епоксидна смола


 

Тагове


Архив

© 2004 - 2023 ЕМ АРТ Всички права запазени.