Блог ЕМ АРТ

Как да разпознаем истинския лунен камък?

Как да разпознаем истинския лунен камък?

Интересни факти за лунния камък

Лунният камък е известен и с други имена, сред които са рибешко око, воден опал и вълче око. Според много древни култури се е смятало, че този камък има връзка с Луната. С нарастването й е бил използван за любовни магии, а по време на намаляването й са се правели предсказания за бъдещето.

В Индия лунният камък е свещен, като се има предвид, че носенето му трябва да е само и единствено върху жълта дреха. В индийската култура той се нарича още Чандра Канта и се смята, че лунната светлина по време на пълнолуние изпълва камъка с магически и окултни сили. Смята се още, че лунният камък носи много късмет и дава възможност да се гледа в бъдещето.

Нещо повече, лунният камък има способността да блести в сини и бели опалени отблясъци, които силно напомнят на лунна светлина, откъдето всъщност идва и името му.

Блясъкът се получава чрез отразяване на светлината от вътрешната структура на различните слоеве. Тънките слоеве на албита отразяват синия цвят, а по-дебелите на фелдшпат белия такъв.

Лунният камък, който идва от Шри Ланка, а именно класическата страна на произход на камъка, блести в много бледо синьо на почти прозрачна основа.

Този камък има уникалната способност да демонстрира магическа игра със светлината.  Името му идва от мистериозния блясък, който изглежда различен всеки път, когато камъкът смени положението си в движение.

Преди време този феномен бил свързван с фазите на луната. Обяснява се с вътрешната структура на камъка, с неговите люспици, така наречените ламели. Светлинните лъчи влизат във вътрешността му, пречупват се и се разпръскват, като по този начин се създава феерична игра на светлината, която го прави толкова специален и желан.

Лунният камък, обаче има един недостатък и той е, че постига твърдост само 6 от 10 по скалата за твърдостта на Моос, а това означава, че с лунните камъни трябва да се внимава, тъй като са много крехки.
           При по-дълъг период на носене е възможно да настъпят няколко повреди, като те, разбира се могат да бъдат поправени относително лесно. Бижутерът е в състояние да полира потъмнял лунен камък така, че да му върне мистичния блясък и да го направи да изглежда като нов.

 

Лечебни свойства на лунния камък

Смята се, че лунният камък помага при женски проблеми, както и при раждане. Успявайки да деблокира лимфната система, той може да лекува и балансира стомаха, хипофизната жлеза и панкреаса, както и да намали подуването и излишните телесни течности.

Ако бъде поставен под възглавницата, помага за по-спокоен сън, изпозлва се и за лек срещу безсъние.

 

Магически свойства на лунния камък

Лунният камък вибрира с женствена мъдрост и енергията на Богинята-Майка, най-вече при нарастваща и пълна Луна. Той подпомага засилването на интуицията и психическата възприемчивост, носи чувство за  баланс и хармония. Има способността да сбъдва желания, помага при диети, градинарство и медитация.

Може да успокои стреса и тревожността, да регулира хормоните при жените и да повиши интуицията чрез увеличаване на чувствеността.

 

Кога да носим лунен камък

Лунният камък носи любов и благосъстояние. За тези, които търсят пътя към духовното развитие и мъдрост ще отвори вратите към подсъзнанието, като в това време няма да позволи никой да премине през тези врати, ако все още не е готов за това.

Ако, обаче сте от по-чувствителните хора, препоръчително е да избягвате досега с лунен камък по време на пълнолуние, тъй като е възможно да отворите възприятие на психични или друг тип сфери, а това доста често би могло да бъде изнервящо.

 

Как да различим естествения камък от изкуствения

Масово в магазините за сувенири и подаръци се предлагат камъни, които всъщност са фалшиви. Тези камъни дори не са евтини минерали, които са боядисани и представяни за оригинални, а изкуствени имитации на полускъпоценни камъни. Едни от най-разпространените фалшификати са лунният камък, котешкото око и авантюринът.

"Лунният камък" е популярното име на камъка, но не и минералогичното такова. Истинското име на камъка е минерална адулария. Адуларията представлява вид фелдшпат, носеща името си от планината Адула в швейцарските Алпи. Добива се основно в Индия, Шри Планка, Русия и САЩ.

Истински качествените лунни камъни имат доста висока цена и разбира се не присъстват в повечето магазини за сувенири. Естествен лунен камък можете да закупите само в специализирани магазини или на изложенията на минерали.

 

Как да разпознаем истинските минерали е тема, която вълнува целия бижутерски свят. Дори истинските геолози изпитват значителни затруднения. Как обаче, можем да разпознаем истинския лунен камък без да имаме специално за целта образование ще изясним сега.

 

Изкуствените камъни се делят на: имитация, синтетични и облагородени. За съжаление, обаче един синтетичен кристал може да бъде различен от естествения само и единствено в специализирана лаборатория.

 

Необходимо е структурата и съставът на минералът да са напълно еднакви. Например основните физични свойства на фалшивите минерали са много близки до естествените.

 

Рафинираните кристали обикновено биват подлагани на специална обработка, включваща:

  • оцветяване
  • ваксиране
  • покритие
  • отопление
  • облъчванe
  • избелване

 

Изключително важно е всички тези данни да бъдат представени в сертификата на камъка.

 

За да различим естествения лунен камък от фалшивия такъв на първо място е от голямо значение да разберете, как изглежда естествения минерал. Погледнат с просто око, кристалът може да бъде светло сив със синкаво изразена сянка или безцветен.

Понякога могат да се забележат и жълти нюанси. Разгледан на изкуствена светлина, светлината в камъка трябва да започне леко да трепти. Истински можете да ги различите като ги погледнете през лупа.

Ламелната структура на камъка е винаги хетерогенна, с микро пукнатини и понякога малки мехурчета. Отблясъците и отражението във вътрешността на естествения камък се трансформират при точно определен ъгъл на наклона за разлика от изкуствения.

 

 

Как да разпознаем истинския лунен камък

 

Малко са хората, които умеят да различават истинския лунен камък от фалшивия такъв. Синтетичните камъни най-често биват направени от стъкло или пластмаса, след което се оцветяват с естествения цвят на конкретния минерал.

 

Как, обаче да различим естествения от фалшивия лунен камък ще разгледаме сега:

 

  • Първото, което можем да напривим е тест с вода. Минаралът се потапя във вода и, ако камъкът е естествен, веднага след като бъде потопен в течността би трябвало да придобие много ярък цвят, а вътрешното му сияние още по-силен блясък. Ако камъкът е изкуствен, той няма да промени външния си вид, ще стане по-чист, но нищо повече.

 

  • Наблюдавайте топлопроводимостта на камъка. Ако е истински, когато го държите в ръка след известно време ще започне да се нагрява, докато изкуственият ще остане студен.

 

  • Обърнете внимание и на цвета. Поради хетерогенната си структура цветът на лунният камък е неравномерно разпределен, докато фалшивият има твърде ярък цвят.

 

  • До колко отразява светлината. Естествените камъни отразяват светлината само при определен наклон, докато изкуствените такива отразяват светлината еднакво от всички страни.

 

Няколко имитации на лунния камък

За изработката им се използват различни суровини и технологии. 

  • Belomoro - този естествен камък, много прилича на глухарче. Находищата се намират в района на Бяло море.

 

  • Перистерит или албит – представляват разнообразие от минерали от категорията на силикатите.

 

 

  • Симулиран синтезиран камък - тези камъни са изработени от пластмаса или кално стъкло. Първоначално материалът е покрит с боя, която повтаря естествения цвят на скъпоценен камък.

 

  • Бижута от пресовани лунни камъни - често се заменят с олигоглазирани чипове с нискокачествени силикатни минерали.

 

 

Защо има имитации на лунен камък

 

Едни от най-честите прични за създаването на изкуствен лунен камък е, че естественият има доста висока цена, запасите от скъпоценни камъни са на изчерпване, търсенето е много голямо, физическите и материалните разходи за извличането на камъка са големи, както и работата с този вид камък е много трудна и поради това се изисква много работа и професионални умения.

Винаги купувайте естествени минерали в специализирани магазини за бижута. Те имат своя собствена марка, която ценят и уважават. Там със сигурност ще ви бъде даден сертификат за качество на продукта, който ще покаже в коя област се добива минералът.

Обикновено в тези магазини има специалист, който проверява всякакви бижута за автентичност. Купувайте стоки само от доверен продавач, той няма да хвърли фалшификатите в името на краткотрайната печалба, тъй като цени репутацията си.

И не забравяйте, че лунният камък е символ на любов и семейно благополучие. Отделете време и внимателно изберете истински талисман, който ще донесе спокойствие в живота ви.

Петя Недева (Petya_Nedeva) Petya_Nedeva

Петя Недева - Копирайтър
Пиша статии на различна тематика като преди това правя обстойно проучване, събирам информация и чета много, за да бъда напълно подготвена по темата и за да постигнa отличен краен резултат. Да развивам уменията си в сферата на копирайтинга и дигиталния маркетинг е приоритет за мен и поради това постоянно се обучавам в тази област.

Всички статии на Petya_Nedeva

Оцени статията 5.00/5 от 4 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Вижте как можете сами да изработите красиви DIY бижута от епоксидна смола с естествени цветя и листа! Коледна украса върху дъска ТОП КРЕАТИВНИ ПРОЕКТИ ЗА РАЗНООБРАЗЯВАНЕ НА СЕМЕЙНАТА ОБСТАНОВКА


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.