Блог ЕМ АРТ

За кого е предназначен зеленият аметист?

За кого е предназначен зеленият аметист?

Какво е аметист?

Аметистът е скъпоценен камък от втора линия, но въпреки това бива причисляван към първостепенните камъни. Всичко това е  благодарение на прекрасния му виолетов цвят.

Обичан е, както  от хората с малко възможности, така и от по-заможните. Наричан е още и камък на трезвениците, като се  квалифицира и като любовен талисман и атрибут на духовно просветление.

Този разкошен камък е вид кварц, като съществуват различни видове - полупрозрачни, продълговати  кристали с дълбок виолетов оттенък. Интересен е фактът, че камъкът променя цвета си при загряване над 320 до 750 градуса по Целзий и благодарение на тази обработка се получава жълтият цитрин, а при облъчване кристалите придобиват кафяв или зелен цвят.

 

Видове аметист

Най-широко разпространен е виолетовият аметист, но съществува голямо разнообразие от оттенъци на основния цвят, както и камъни в коренно различни цветове.

Един от най-запленяващите видове на този камък е зеленият аметист. Той  е харесван и ценен заради необичайната си окраска, но тук е добре да вметнем, че този прекрасен цвят се получава  с намесата на човека.

Камъкът се добива от находища в БразилияМонтесума, и Аризона в САЩ. Работи се със светли аметисти от тези находища, като те се загряват до температура 500 градуса по специална технология.

Зеленият аметист има още имена като: луков камък или празеолит – заради свежата багра, наподобяваща пресен лук или още праз лук. Този минерал е доста скъп. Това е и една от причините такива минерали да отиват най-често в частни колекции или да се вграждат в драгоценни бижута.

 

Зеленият аметист – камък на различните

 

Нарича се зелен аметист по две причини: защото е зелен и защото води началото си от аметиста.

 

Празиолитът е и камъкът на илюзията – той е прозрачен и вълшебно изменчив. Преди да стане нежнозелен е бил аметист. Бъде ли оставен на слънце, обаче се преобразява в планински кристал.

Има способността да се взира дълбоко в сърцето на притежателя си и да извади на бял свят най-доброто, но и най-лошото - ако стопанинът му е неморален и егоистичен.

Зеленият аметист, както и аметистът е кварцов кристал. В природата има съвсем малко находища на естествен празиолит в Бразилия, САЩ, Русия, Индия и Полша. Огромна част от зелените аметисти на пазара са добити чрез топлинна обработка на аметист или цитрин.

И въпреки, че е обработен, това не означава, че камъкът не е истински. Повечето цветни кристали в бижутерията, в това число и скъпоценните камъни, са били подложени на допълнителна обработка за подобряване на качеството и цвета им.

Диамантите, рубините и сапфирите например се нагряват, за да се изравни прозрачността им или да се засили цветът им. Дори най-яркосините сапфири в първоначалния си вид са жълти, а много от зашеметяващите лилавосини танзанити, са били зоизит - или убитозелена скала.

 

Лечебни свойства на зеления аметист

 

Интересното при този камък е, че притежава многостранни лечебни свойства. Народните лечители го препоръчват за филтриране на водата.

За превенция срещу акне и за подмладяване се използва вода, в която за известно време е стоял зелен аметист. Твърди се още, че този камък има положителен ефект върху дихателната система, облекчава настинките и подпомага бързото оздравяване.

В помощ е на възстановителните процеси в тялото, затова се препоръчва да бъде носен, когато човек не се чувства много добре. Помага в лечението на язви и тумори, както и спомага за усвояването на хранителните вещества.

Казват, че има свойството да:

  • Пречиства и премахва негативната енергия.
  • Засилва ефекта от медитацията.
  • Успява да балансира човека, като го настройва на честотата на любовта, добротата и състраданието.

Зеленият аметист, притежава и други лечебни свойства сред, които:

  • Ефикасен лечител на сърцето.
  • Успява да подпомогне функцията на далака.
  • Кръвните клетки.
  • Подпомага имунната и храносмилателната системи.

 

Магически свойства на зеления аметист

 

Всеизвестно е, че кристалите влияят доста успешно на клетките в нашето тяло. Казват, че абсолютно всички видове кварц, към които принадлежи и зеленият аметист, за спомогнали за създаването на астралната обвивка на планетата и пазят в себе си всички сигнали дадени от Вселената, от вечни времена.

 

Зеленият аметист се свързва с илюзията и често се използва по време на гадания. Ако се използва с цел предпазване от всичко лошо, той е невероятен, тъй като успява да създаде защита за своя собственик, помагайки му да се мобилизира и да пречисти емоциите и мислите си.

Има способността да подобрява паметта и въображението и да действа като вдъхновение за всички творци. Дарява със сили срамежливите и затворените хора да успеят да изразят мнението си.

 

Духовен и емоционален план

 

В духовен план зеленият аметист е полезен за контакти с по-висшето ни ‚аз‘, а медитацията с този камък подпомага усвояването на тази енергия и проектирането й в ежедневието. При наличие на трудности с разпознаването на вътрешната божественост или тази на друг човек, носете зелен аметист над сърцето.

 

В емоционален план този камък успява да защити чакрата на далака от енергийно изтощение, като преобръща мъченическите нагласи и чувствата , така че да не се отдавате напълно на някого или на нещо, изчерпвайки по този начин енергиите си.

 

 

Как да изберем, пречистим и съхраняваме зеления аметист?

 

Едно от най-важните правила при избор на камък, без значение какъв е той е да използвате интуицията си. Ако почувствате привличане към някой камък, вземете го в ръката си. Подръжте го за известно време и ако усетите затопляне, това ще е ясен знак, че усещате вибрациите му и, че този камък е за вас.

 

След като вече сте избрали камъка си, следващата стъпка е да го пречистите. Това е много важно, тъй като преди да стигне до вас този камък е бил в ръцете на много други хора, като всеки един от тях е оставил малко или много част от своята енергия.

 

Пречистването става като сложите малко количество морска сол в чаша или буркан и заровите камъка в нея. Оставете го да престои така няколко часа или дори цяла нощ. На следващата сутрин го измийте за няколко минути под течаща вода.

 

Съхранението на камъка е също от голямо значение. На първо място не го оставяйте на пряка слънчева светлина или близо до други източници на топлина – печки, радиатори, камини и други. Ако оставите зеления аметист под пряката слънчева светлина, той ще се обезцвети и ще се превърне в планински кристал.

Съхранявайте го в кутия за бижута, за да може да няма достъп до светлина.

 

 

За кои хора е подходящ зеленият аметист? 

Зеленият аметист е изключително подходящ за хора със зодиакален знак в Овен и Стрелец, тъй като той ще им помогне да бъдат по-сърдечни. Този камък има способността да прогонва лошите мисли и да освобождава от страховете, както и да гони неприятностите.

Зодиите, на които най-много приляга са: Риби, Стрелец, Овен и Водолей.

 

Как и в каква форма да се прилага?

 

Зеленият аметист действа като усилвател на енергиите и увеличава многократно вибрациите на останалите минерали. Ако желаете да носите бижу със зелен аметист, то необходимо да сте наясно че той ще увеличи това, което се таи в сърцето и ума ви.

На милостивите и благородни личности ще помогне да разцъфтят и да достигнат нови нива на познанието. На творците ще даде вдъхновение и устрем. Но ако имате негативни мисли - завист или омраза, ако сте песимист или материалист, тези качества също ще се засилят.

 Докато носите бижу със зелен аметист, се старайте да гоните негативните мисли. Не се ядосвайте и не бъдете тесногръди, защото всички тези чувства и мисли ще преминат през енергията на камъка и ще се върнат към вас, но усилени.

В бижута празиолитът трябва да се съчетава със сребро. Ако бъде носен на дясната ръка, той вдъхва увереност в собствените сили. За успокоение и медитация трябва да го носим отляво.

Най-силно въздействие има, когато е инкрустиран в сребърно кръстче, поради това, че то неколкократно ще увеличава силата му. Формата на кръст в съчетание със силите на празиолита помагат по-лесно да се свържем със своя ангел-хранител. Собственикът на кръст с празиолит ще има сигурна защита от негативни въздействия, енергийни посегателства и магии.

Носен под формата на пръстен зеленият аметист ще привлича парите.

Гривна със зелен аметист осигурява успех и помага за вземането на правилни решения.

Обеците със зелен аметист, подобряват настроението и носят щастие в личния живот.

 

Как да правим разлика между истинския камък и фалшивия?

 

Зеленият аметист лесно може да бъде объркан с хризолит или зелен турмалин. По-опитните, обаче веднага биха разпознали специфичния му и фин нюанс. Въпреки това, обаче е много лесно да бъдат объркани, затова най-сигурният начин да бъдат различени истинският зелен аметист от фалшивия такъв е с помощта на специални уреди за измерване на плътността на кристалите.

Петя Недева (Petya_Nedeva) Petya_Nedeva

Петя Недева - Копирайтър
Пиша статии на различна тематика като преди това правя обстойно проучване, събирам информация и чета много, за да бъда напълно подготвена по темата и за да постигнa отличен краен резултат. Да развивам уменията си в сферата на копирайтинга и дигиталния маркетинг е приоритет за мен и поради това постоянно се обучавам в тази област.

Всички статии на Petya_Nedeva

Оцени статията 5.00/5 от 5 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

МАГИЯТА НА РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИТЕ ПОДАРЪЦИ 10 Топ Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Любители във всякакви възрасти Първокласни Материали за Ръчно Изработени DIY Чанти


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.