Блог ЕМ АРТ

За кого е предназначен зеленият аметист?

За кого е предназначен зеленият аметист?

Какво е аметист?

Аметистът е скъпоценен камък от втора линия, но въпреки това бива причисляван към първостепенните камъни. Всичко това е  благодарение на прекрасния му виолетов цвят.

Обичан е, както  от хората с малко възможности, така и от по-заможните. Наричан е още и камък на трезвениците, като се  квалифицира и като любовен талисман и атрибут на духовно просветление.

Този разкошен камък е вид кварц, като съществуват различни видове - полупрозрачни, продълговати  кристали с дълбок виолетов оттенък. Интересен е фактът, че камъкът променя цвета си при загряване над 320 до 750 градуса по Целзий и благодарение на тази обработка се получава жълтият цитрин, а при облъчване кристалите придобиват кафяв или зелен цвят.

 

Видове аметист

Най-широко разпространен е виолетовият аметист, но съществува голямо разнообразие от оттенъци на основния цвят, както и камъни в коренно различни цветове.

Един от най-запленяващите видове на този камък е зеленият аметист. Той  е харесван и ценен заради необичайната си окраска, но тук е добре да вметнем, че този прекрасен цвят се получава  с намесата на човека.

Камъкът се добива от находища в БразилияМонтесума, и Аризона в САЩ. Работи се със светли аметисти от тези находища, като те се загряват до температура 500 градуса по специална технология.

Зеленият аметист има още имена като: луков камък или празеолит – заради свежата багра, наподобяваща пресен лук или още праз лук. Този минерал е доста скъп. Това е и една от причините такива минерали да отиват най-често в частни колекции или да се вграждат в драгоценни бижута.

 

Зеленият аметист – камък на различните

 

Нарича се зелен аметист по две причини: защото е зелен и защото води началото си от аметиста.

 

Празиолитът е и камъкът на илюзията – той е прозрачен и вълшебно изменчив. Преди да стане нежнозелен е бил аметист. Бъде ли оставен на слънце, обаче се преобразява в планински кристал.

Има способността да се взира дълбоко в сърцето на притежателя си и да извади на бял свят най-доброто, но и най-лошото - ако стопанинът му е неморален и егоистичен.

Зеленият аметист, както и аметистът е кварцов кристал. В природата има съвсем малко находища на естествен празиолит в Бразилия, САЩ, Русия, Индия и Полша. Огромна част от зелените аметисти на пазара са добити чрез топлинна обработка на аметист или цитрин.

И въпреки, че е обработен, това не означава, че камъкът не е истински. Повечето цветни кристали в бижутерията, в това число и скъпоценните камъни, са били подложени на допълнителна обработка за подобряване на качеството и цвета им.

Диамантите, рубините и сапфирите например се нагряват, за да се изравни прозрачността им или да се засили цветът им. Дори най-яркосините сапфири в първоначалния си вид са жълти, а много от зашеметяващите лилавосини танзанити, са били зоизит - или убитозелена скала.

 

Лечебни свойства на зеления аметист

 

Интересното при този камък е, че притежава многостранни лечебни свойства. Народните лечители го препоръчват за филтриране на водата.

За превенция срещу акне и за подмладяване се използва вода, в която за известно време е стоял зелен аметист. Твърди се още, че този камък има положителен ефект върху дихателната система, облекчава настинките и подпомага бързото оздравяване.

В помощ е на възстановителните процеси в тялото, затова се препоръчва да бъде носен, когато човек не се чувства много добре. Помага в лечението на язви и тумори, както и спомага за усвояването на хранителните вещества.

Казват, че има свойството да:

  • Пречиства и премахва негативната енергия.
  • Засилва ефекта от медитацията.
  • Успява да балансира човека, като го настройва на честотата на любовта, добротата и състраданието.

Зеленият аметист, притежава и други лечебни свойства сред, които:

  • Ефикасен лечител на сърцето.
  • Успява да подпомогне функцията на далака.
  • Кръвните клетки.
  • Подпомага имунната и храносмилателната системи.

 

Магически свойства на зеления аметист

 

Всеизвестно е, че кристалите влияят доста успешно на клетките в нашето тяло. Казват, че абсолютно всички видове кварц, към които принадлежи и зеленият аметист, за спомогнали за създаването на астралната обвивка на планетата и пазят в себе си всички сигнали дадени от Вселената, от вечни времена.

 

Зеленият аметист се свързва с илюзията и често се използва по време на гадания. Ако се използва с цел предпазване от всичко лошо, той е невероятен, тъй като успява да създаде защита за своя собственик, помагайки му да се мобилизира и да пречисти емоциите и мислите си.

Има способността да подобрява паметта и въображението и да действа като вдъхновение за всички творци. Дарява със сили срамежливите и затворените хора да успеят да изразят мнението си.

 

Духовен и емоционален план

 

В духовен план зеленият аметист е полезен за контакти с по-висшето ни ‚аз‘, а медитацията с този камък подпомага усвояването на тази енергия и проектирането й в ежедневието. При наличие на трудности с разпознаването на вътрешната божественост или тази на друг човек, носете зелен аметист над сърцето.

 

В емоционален план този камък успява да защити чакрата на далака от енергийно изтощение, като преобръща мъченическите нагласи и чувствата , така че да не се отдавате напълно на някого или на нещо, изчерпвайки по този начин енергиите си.

 

 

Как да изберем, пречистим и съхраняваме зеления аметист?

 

Едно от най-важните правила при избор на камък, без значение какъв е той е да използвате интуицията си. Ако почувствате привличане към някой камък, вземете го в ръката си. Подръжте го за известно време и ако усетите затопляне, това ще е ясен знак, че усещате вибрациите му и, че този камък е за вас.

 

След като вече сте избрали камъка си, следващата стъпка е да го пречистите. Това е много важно, тъй като преди да стигне до вас този камък е бил в ръцете на много други хора, като всеки един от тях е оставил малко или много част от своята енергия.

 

Пречистването става като сложите малко количество морска сол в чаша или буркан и заровите камъка в нея. Оставете го да престои така няколко часа или дори цяла нощ. На следващата сутрин го измийте за няколко минути под течаща вода.

 

Съхранението на камъка е също от голямо значение. На първо място не го оставяйте на пряка слънчева светлина или близо до други източници на топлина – печки, радиатори, камини и други. Ако оставите зеления аметист под пряката слънчева светлина, той ще се обезцвети и ще се превърне в планински кристал.

Съхранявайте го в кутия за бижута, за да може да няма достъп до светлина.

 

 

За кои хора е подходящ зеленият аметист? 

Зеленият аметист е изключително подходящ за хора със зодиакален знак в Овен и Стрелец, тъй като той ще им помогне да бъдат по-сърдечни. Този камък има способността да прогонва лошите мисли и да освобождава от страховете, както и да гони неприятностите.

Зодиите, на които най-много приляга са: Риби, Стрелец, Овен и Водолей.

 

Как и в каква форма да се прилага?

 

Зеленият аметист действа като усилвател на енергиите и увеличава многократно вибрациите на останалите минерали. Ако желаете да носите бижу със зелен аметист, то необходимо да сте наясно че той ще увеличи това, което се таи в сърцето и ума ви.

На милостивите и благородни личности ще помогне да разцъфтят и да достигнат нови нива на познанието. На творците ще даде вдъхновение и устрем. Но ако имате негативни мисли - завист или омраза, ако сте песимист или материалист, тези качества също ще се засилят.

 Докато носите бижу със зелен аметист, се старайте да гоните негативните мисли. Не се ядосвайте и не бъдете тесногръди, защото всички тези чувства и мисли ще преминат през енергията на камъка и ще се върнат към вас, но усилени.

В бижута празиолитът трябва да се съчетава със сребро. Ако бъде носен на дясната ръка, той вдъхва увереност в собствените сили. За успокоение и медитация трябва да го носим отляво.

Най-силно въздействие има, когато е инкрустиран в сребърно кръстче, поради това, че то неколкократно ще увеличава силата му. Формата на кръст в съчетание със силите на празиолита помагат по-лесно да се свържем със своя ангел-хранител. Собственикът на кръст с празиолит ще има сигурна защита от негативни въздействия, енергийни посегателства и магии.

Носен под формата на пръстен зеленият аметист ще привлича парите.

Гривна със зелен аметист осигурява успех и помага за вземането на правилни решения.

Обеците със зелен аметист, подобряват настроението и носят щастие в личния живот.

 

Как да правим разлика между истинския камък и фалшивия?

 

Зеленият аметист лесно може да бъде объркан с хризолит или зелен турмалин. По-опитните, обаче веднага биха разпознали специфичния му и фин нюанс. Въпреки това, обаче е много лесно да бъдат объркани, затова най-сигурният начин да бъдат различени истинският зелен аметист от фалшивия такъв е с помощта на специални уреди за измерване на плътността на кристалите.

Петя Недева (Petya_Nedeva) Petya_Nedeva

Петя Недева - Копирайтър
Пиша статии на различна тематика като преди това правя обстойно проучване, събирам информация и чета много, за да бъда напълно подготвена по темата и за да постигнa отличен краен резултат. Да развивам уменията си в сферата на копирайтинга и дигиталния маркетинг е приоритет за мен и поради това постоянно се обучавам в тази област.

Всички статии на Petya_Nedeva

Оцени статията 5.00/5 от 5 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 КоментариДискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

МАГИЯТА НА ШАБЛОНИТЕ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ Декорация за Свети Валентин


 

Последни публикации


ИДЕИ ЗА КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ОТ САМОСЪХНЕЩ МОДЕЛИН
ЧУДОТО НА АХАТ И ЕНЕРГИЯТА, КОЯТО ВИ НОСИ
СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ
Ръчно изработена Коледна картичка
Бъдете организирани с планирането на празника на вашето дете
РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
В СВЕТА НА ДИАМАНТЕНИТЕ ГОБЛЕНИ


 

Последни коментари


AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Тина Иванова за Как да си изработим бижу от епоксидна смола


 

Тагове


Архив

© 2004 - 2023 ЕМ АРТ Всички права запазени.