Блог ЕМ АРТ

Научете какво е 3D писалка и как можете да създавате първите си 3D обекти и да скицирате 2D части, като я използвате правилно!

Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури

 

В това ръководство за начинаещи ще Ви покажем за какво и как се използва 3D писалка за създаване на триизмерни и 2D Арт и Крафт проекти!

Както вече вероятно сте чували, 3D писалката е един от най-новите и най-търсени инструменти сред Арт и Крафт любителите, а това, повярвайте ни, не е никак случайно! В това ръководство за 3D писалката, ще ви преведем през всичко, което трябва да знаете: какво е 3D писалка, какви нишки се използват (и какво е ABS и PLA), и как да създадете пространствени триизмерни обекти, скулптури, картини, бижута (и каквото всъщност сами изберете), както и няколко полезни идеи и съвети по пътя!

 

     И така, нека заедно да разгледаме основите, нужни за качествена работа с 3D писалката и необходимите консумативи, за да можем да преминем към още по-интересната част - изработването на 3D форми и скулптури!

 

Какво е 3D писалката и как да я подготвим за употреба?

    

     3D писалката е относително ново изобретение - първата 3D писалка беше създадена през 2012 година. Въпреки това, в наши дни (в края на 2023 година), този чудесен инструмент се използва от художници, занаятчии и майстори, и ето защо:

     3D писалката за триизмерно моделиране е революционно съчетание между рисуването с обикновени моливи и 3D принтера. Тя ни позволява да създаваме триизмерни обекти, магически рисувайки дори във въздуха!

     Най-просто казано, ето как работи 3D писалката:

     Щом включим и настроим 3D писалката, трябва да добавим избрания филамент. След това, тя нагрява пластмасовата нишка и започва равномерно да я изтласква през предния си тънък отвор. Ключовият момент тук е, че след като леко-разтопената пластмаса излезе от върха на писалката, тя започва да се втвърдява. Най-доброто качество на 3D писалката се крие именно в това, че можем сами да изберем как да я движим по време на изтласкването на нишката. Това ни позволява да рисуваме в три измерения моделиран ръчно от нас обект - всякакви артистични скулптури или двуизмерни форми, които пожелаем!

 

     Все пак, ако сте нови в този завладяващ творчески процес, за да разберете в дълбочина как този инструмент работи и да започнете по-смело да създавате своите 3D шедьоври, трябва първо да разгледате детайлно и подготвите 3D писалката преди да я използвате:

 

Какви са различните части на комплекта за 3D Писалка и как да го подготвим за рисуване на тримерни обекти - Ръководство за начинаещи

     Имайте предвид, че за да ви напътстваме през частите и стъпките за подготвяне на писалката за работа, ще ви покажем снимки от нашия Комплект от 3D Писалка с 12 цвята PLA нишка по 3 метра всяка (3D Pen-2 "Draw your dream" + подходящ филамент). Каквато и да е 3D писалката, която изберете да използвате, задължително прочетете инструкциите й преди употреба!

 

    

     Нека първо разгледаме допълнителните материали и принадлежности в този комплект, които са необходими за правилната употреба на писалката:

 

  • Захранващ адаптер: Той трябва да бъде свързан към електрическата мрежа и 3D писалката, през цялото време на работа с нея.
  • Държач (поставка) за писалката: Както споменахме по-рано, по време на използване, писалката загрява пластмасата, за да може да я изтласка като тънка и мека, идеална за моделиране струя, докато тя не се охлади и започне да се втвърдява. Затова винаги, когато трябва да оставите включената 3D писалка, дори за минута, използването на сигурния държач е по-лесен и по-безопасен избор от всичко останало.
  • Инструкция за работа с 3D писалка-2: Тя предоставя основна информация относно безопасната и ефективна работа с писалката. Инструкциите ще ви помогнат да разберете важни аспекти като настройки на температурата, поставяне на избраната нишка, поддръжка и отстраняване на проблеми.
  • 12 нишки PLA по 3 метра в различни цветове: Така нареченият PLA филамент за 3D писалка е биоразградим и термопластичен материал, произведен от възобновяеми ресурси като царевица или захарна тръстика. Той има по-ниска температура за разтапяне (от 190 до 200 градуса) в сравнение с ABS филамента, което го прави по-лесен за работа и отличен за начинаещи. PLA е известен със своята екологичност и често се използва в работа с 3D писалка за моделиране и създаване на 3D прототипи, декоративни предмети, а също и артистични, и образователни проекти. Както ще забележите, работейки с него, PLA филамента има леко сладък аромат при разтапяне.

 

     След като вече сте запознати с тези допълнителни материали, нека разгледаме основните бутони и отвори на тази 3D писалка. Това ще помогне на начинаещите да разберат основните контроли и функции на устройството и как да го подготвят за първите си опити:

 

1. Вход за захранване:

     За да включите 3D писалката, първо трябва да свържете захранващия адаптер към електрически контакт и другия му край (DC) към входа за захранване на 3D писалката.

 

 

2. Вход за поставяне на филамент:

     Това е мястото, от което избрания филамент се вкарва в 3D писалката. При тази конкретна писалка, то се намира в най-горната и част. Уверете се, че следвате предоставените инструкции, за да заредите нишката правилно.

 

3. LCD дисплей

     LCD дисплеят първоначално показва имената на двата вида филамент, които можете да изберете за тази конкретна писалка - "PLA" или "ABS".

 

 

     След като сте избрали материала, който искате да използвате, на LCD дисплея трябва да се изберат същите настройки.

 

4. Бутони за контрол на температурата:

     Възможността да контролираме температурата е важна функция в 3D писалките. Тази 3D писалка разполага с два бутона, които ви позволяват да настроите температурата на загряване на филамента в дюзата на писалката, в зависимост от типа нишка, която използвате. Както вече знаете, различните филаменти изискват различни температури за разтапяне, затова е от съществено значение да настроите температурата правилно за оптимални резултати.

     На горната снимка можете да видите, че веднъж когато правилната температура за избрания филамент е напълно загряла според избрания материал, светодиодът в ляво светва зелено.

 

5. Бутони за зареждане и изваждане на филамента:

     Тази 3D писалка разполага с отделни бутони за зареждане и изваждане на abs или pla филамента през вътрешния механизъм, когато планирате да започнете да моделирате, да смените цветовете или премахнете използваната нишка.. Бутонът за зареждане се използва всеки път, когато искате да напълните писалката с нов филамент и да го извадите през връхчето на дюзата.

   За да заредите избрания материал във вашата 3D писалка, поставете го във входното отворче, натиснете бутона "зареждане на филамента" и продължавайте да го натискате, докато материалът започне да излиза от върха на дюзата.    

 

 Как работи нагряващата дюза на писалката?

 

    Ако сте любопитни как точно се случва този процес през писалкат от техническа гледна точка, ето едно просто обяснение:

    Когато 3Д писалката за ръчно принтиране е вече включена и настроена с нужните параметри, с натискането на бутона за подаване на нишката, тя започва да екструдира пластмасовата нишка към нагряващата дюза. След като материалът се нагрее и се втечни достатъчно, той започва да излиза през края на дюзата като тънка и лесна за моделиране нишка, напълно готова за важите триизмерни творчески проекти!

 

 

     Бутона за изваждане, намиращ се по-близо до отвора за зареждане, се използва, когато искаме да извадим използвания материал от писалката. Начина за използване е подобен, просто продължавайте да натискате бутона за изваждане, докато използваният филамент излезе от входното отворче.

 

6. Бутон за контрол на скоростта:

     Много 3D писалки, включително и тази, разполагат с функция за контрол на скоростта, която ви позволява да настроите скоростта на равномерното изтласкване на филамента. Този бутон ви позволява да превключвате между различни настройки на скоростта, което ви осигурява по-голям контрол върху вашите творения!

 

 

     След като включите захранването, настроите температурата и заредите избрания филамент, можете да започнете свободно да създавате с 3D писалката!

 

 

Как да използваме 3D Писалка за 2D и 3D Арт и Крафт проекти?

     Една 3D писалка за моделиране може да се използва по много начини, но ако сте все още начинаещ, препоръчваме да започнете с по-прости 2D фигури или да създавате отделни 2D части за сглобяване на вашите първи триизмерни обекти. По този начин можете да тренирате координацията между ръката и внимателното проследяване с поглед, както и да се запознаете с контролите и движенията на самата писалка.

Съвет: За първи опити с 3D писалка, използването на шаблони може да бъде прекрасно допълнение към помощните ви материали. Шаблоните предоставят предварително начертани контури или форми, които можете да проследите с писалката - това ви позволява да създавате по-точни и прецизни дизайни!

 

 

     Щом се почувствате готови да преминете към създаването на 3D обекти, можете отново да започнете с няколко отделни 2D части. Това ще служи като основа за вашето финално творение. Отделете време и внимателно постройте всяка слой, като позволите на пластмасовата нишка да изстине и закрепне, преди да добавите следващата. Можете да експериментирате с различни цветове и оформления, за да добавите дълбочина и привличаща вниманието текстура към вашите дизайни.

     Разбира се, ако предпочитате да започнете със свободно рисуване на 3D обекти, можете! Тук можете да видите първите опити на нашия блогър да създаде 3D декоративни фигури с две различни форми, използвайки 3D писалка:

Д:   Тъй като самата аз съм начинаеща, но нямах търпение да изследвам последователно триизмерните възможности с тази магическа 3D писалка, реших да използвам една най-обикновена купа като основа, за да опитам да създам своето първо 3D творение: декоративна обла фигура с мотиви на цветя и листа.

Тук можете да видите първата създадена част за триизмерната фигура в домашни условия:

 

 

     След това използвах пластмасова фуния от кухненските ми потреби като основа, за да създам основното цвете в средата. Свързах двата компонента със свободни движения на ръката и добавих още цветове на малките цветчета между триизмерно и ръчно принтираните листа, като завършек:

 

 

Д:     И разбира се, като любител на Мандала изкуството, моят втори избор беше да опитам да сътворя своя лична Мандала, използвайки 3D писалката.

Тук можете да видите моите резултати като начинаеща:

 

Никак не е зле, като първи опит, нали?

 

Съвет: Ако и вие смятате, че Мандала изкуството е магически медитативно и успокояващо хоби, разгледайте нашата специална статия, посветена на тази лично-артистична практика. Открийте тайните на рисуването на мандала и освободете своята креативност тук: Как да Нарисуваме Мандала

     Не се страхувайте да правите грешки! Красотата на моделирането на триизмерни творения с 3D писалката е именно в това, че можете лесно да коригирате или променяте създадените фигури дори и по време на самия процес!

 

 

Идеи за различни творения с 3D Писалка за начинаещи

     Като начинаещи, с 3D писалка в ръка можете да опитате да създадете разнообразие от както декоративни, така и функционални фигури и дизайни:

  • 2D подложки за чаши,
  • Персонализирани ключодържатели,
  • Декоративни стенни декорации,
  • Персонализирани калъфи за телефон,
  • Лични етикети за багаж,
  • Форми и Основи за рисуване или чертане,
  • Персонализирани Стикери за лаптоп,
  • Декоративни магнити,
  • Табели с имена или знаци за врати,
  • Декоративни рамки за снимки...
  • и много, много други!

     Но разбира се, истинският му потенциал е възможността ви лесно да създадете 3D скулптури и обекти, като например:

  • Миниатюрни животни,
  • Декоративни вази,
  • Играчки за домашни любимци,
  • Персонализирани ключодържатели,
  • Артистични Коледни топки,
  • Мини коли и колела за игра или декорация,
  • Обеци, гривни и медальони,
  • Декоративни фигури,
  • Скулптури с архитектурата на известни забележителности,
  • Персонализирани поставки за телефон,
  • Функционални държачи за прибори,
  • Декоративни абажури...

     Тези предложения са само част от това, което можете да постигнете с 3D писалка в ръцете си! Позволете на вашията креативност да се развихри и може би ще се изненадате от невероятните резултати, които можете да създадете собственоръчно.

 

Не пропускайте да споделите своите лични постижения, идеи или въпроси в коментарите в края на статията! Така ще вдъхновите и други да се впуснат смело в артистичното и уникално креативно приключение чрез новаторската 3D писалка за моделиране!

Daya (Daya) Daya

Аз съм огромен почитател на създаването на нови красоти, без значение дали с мъниста, лист и химикал, платно и акрил, или прежда. Всеки вид изкуство или ръчна изработка на нещо ново и уникално носи още вдъхновения! Ако и вие сте любопитни какво още можем да изработим и измайсторим с крафт и арт материали, следете новостите в блога и разбира се, споделете идеите си!

Всички статии на Daya

Оцени статията 5.00/5 от 5 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА Ръчно изработена декоративна метличка за Баба Марта Как да си направим Коледна елха от стиропор?


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.