Блог ЕМ АРТ

ПОГЛЕД В СВЕТА НА ЦИТРИНЪТ И НЕГОВИТЕ СВОЙСТВА

ПОГЛЕД В СВЕТА НА ЦИТРИНЪТ И НЕГОВИТЕ СВОЙСТВА

Какво знаем за цитрин?

 

Цитринът е много търсен камък със зашеметяващо красив цвят. Въпреки че не е толкова популярен, колкото някои други естествени камъни, този жълт кристал остава сред най -популярните жълти камъни.

 

Оценката за кристала датира от поне 300 и 150 г. пр. Н. Е. В древна Гърция и е продължила през вековете. Оцелелите данни показват, че шотландските мъже от 17-ти век са използвали цитрин за украса на оръжията си.

 

Викторианците и социалистите от 1920 -те също носели сложни бижута от цитрин. Изглежда, че този забележителен жълт скъпоценен камък винаги е привличал вниманието на човечеството. Ако се интересувате да научите повече по -долу сме събрали 10 интересни факта за цитрина.

 

1. Цитринът е разновидност на кварца

 

Цитринът е кварцов кристал с наситен жълт цвят. Оцветяването му може да варира от много бледо жълто до по -дълбоко тъмно оранжево.

 

Цитринът дължи цвета си на примеси от желязо в кварца по време на образуването. Както повечето кварцови кристали, цитринът е направен от силициеви и кислородни атоми и е 7 по скалата на Моос по твърдост.

 

2. Естественият цитрин е рядък

 

Поради това много продавани кристали са или синтетични, или обработени да изглеждат като цитрин. Въпреки че цитриновите находища могат да бъдат намерени по целия свят, сега кристалът е много по -труден за намиране. В момента се добива в Бразилия и Уругвай.

 

3. Цитринът може да бъде възпроизведен

 

Красивият златист цвят на цитрина може да бъде възпроизведен. Както споменахме по -рано, много кристали и скъпоценни камъни идват от едно и също семейство, но поради средата, в която се образуват, те завършват с различни форми и цвят.

 

За да се възпроизведе цитрин, аметистът се нагрява над 300-400 ° С. В процеса аметистът губи виолетовия си оттенък и става оттенък на оранжево или кафяво.

 

 

4. Можете да различите фалшив цитрин въз основа на интензивността на цвета му

 

Цитринът, или нагрятите аметисти, има тенденция да има изгорен оранжев цвят, дори кафяв към точките. Истинският цитрин е много по - светло жълт.

 

Друг начин за разграничаване на двете е чрез сравняване на размера на точките в кристалните клъстери. Цитриновите точки в групата са склонни да бъдат по -големи, докато аметистите се образуват в много по -малки точки от цитрина.

 

5. Цитрин означава жълто

 

Името на цитрина най -вероятно идва от латинската дума „citrina“, означаваща жълто, или френското „citron“, което означава лимон. Камъкът обаче не винаги е носил името цитрин. До 1556 г. е известен като жълт кварц, след което името се променя на цитрин.

 

6. Цитринът е известен като „камъкът на търговеца“

 

През Средновековието цитринът е бил известен като „камъкът на търговеца“ или „камъкът на парите“, тъй като се е смятало, че той ще донесе просперитет и богатство на тези, които го носят. Това накарало мнозина да носят камъка със себе си, за да привлекат успех и печалба.

 

7. В Древен Китай цитринът често се носи от императора

 

 

В древното китайско общество цитринът също се е разглеждал като „камъка на успеха“. Смята се, че цитринът носи успех на потребителя. Китайските императори често носели бижута от цитрин, тъй като се смятало, че камъкът не само носи успех, но отваря ума и разширява възприятието на човека.

 

8. Все още се смята, че цитринът има метафизични свойства

 

Освен древните вярвания, че цитринът носи на своите носители просперитет във всичките му форми, се смята, че цитринът е свързан с интуицията на човек. Както при повечето кристали и скъпоценни камъни, с течение на времето му се приписват много метафизични свойства.

 

Казват, че носенето на цитрин съживява ума и изостря фокуса. Казва се също, че цитринът повишава самочувствието и самочувствието и по този начин може да освободи негативни черти и фобии.

 

9. Цитринът е популяризиран от Холивуд през 20 -те и 30 -те години на миналия век

 

Възраждането му по време на ерата на арт деко го направи сред най -търсените кристали по онова време.

 

10. Най -големият фасетиран цитрин в света тежи 20 200 карата

 

Най-големият фасетиран цитрин в света тежи умопомрачителните 20 200 карата. Малага цитринът е открит за първи път в община Governador Valadares в Бразилия през 80 -те или 90 -те години. Малага победи предишния рекордьор, „Сол дел Сур“, който беше с изключителни 8200 карата.

 

Свойства на цитрина

Цвят: Жълт, оранжев, кафяв

Чакра: Всички, особено слънчевия сплит

Номер: Вибрира до 6

Планета: Слънце.

Зодия: Овен, Близнаци, Лъв, Везни

Райони Багуа: Тай чи (здраве), Сюн (изобилие)

Елементи: Огън, Земя

Произход: Бразилия, Русия, Великобритания, Мадагаскар, Франция, САЩ

 

Значение и употреба на цитрин

 

Цитринът е необичаен кристал, тъй като трансмутира, а не абсорбира отрицателна енергия, така че не е необходимо да се изчиства като повечето кристали. Той насърчава балансирани емоции и спокойни чувства.

 

 

Видове цитрин

 

Естественият цитрин е разнообразие от кварц, който има цветове на жълто, оранжево и кафяво. Това е малко по-трудно за намиране и обикновено е по-скъпо от термично обработената версия.

 

Термично обработеният цитрин е термично обработен аметист, който е лилав тип кварц. При нагряване лилавото се трансформира в нюанси на жълто, оранжево и кафяво.

 

Опушеният цитрин е вариант на цитрин с малко опушен кварц. Той е особено полезен, когато става въпрос за работа по духовни въпроси. Може да ви помогне да изчистите старите вярвания, които блокират потока на изобилието в живота ви. Твърди се, че е по -заземен от обикновения цитрин.

 

Спирт кварц „Цитрин“ е вид спиртен кварц с цитринови цветове, който помага за прочистване на енергийното тяло, както и приканва към прошка към себе си и другите. Той може също да помогне за привличане на просперитет, като в същото време премахва привързаността към материалните блага.

 

Поканете енергията на Земята

 

Земният елемент представлява стабилност, заземяване и подхранване. Може да се нуждаете от повече земна енергия в живота си, ако се чувствате необосновани или тревожни.

 

По принцип камъните от земята представляват земна енергия и по -специално цитринът има силна връзка с този елемент. Ако искате да поканите повече качества на земните елементи в живота си, работата с цитрин във вашия дом или носенето на цитрин със себе си наистина можете да го подкрепите.

 

Активирайте портфейла си

 

Поставянето на малко парче цитрин в портфейла ви е чудесен начин да овладеете връзката на този камък с изобилието. Цитринът насърчава щедростта, както и придобиването и запазването на богатство. Споделянето на богатство и запазването на богатството може да изглежда взаимно анулирани, но те всъщност вървят ръка за ръка.

 

Колкото по -изобилно се чувствате, толкова по -вероятно е да споделите това, което имате. Тъй като се чувствате по -изобилни, вие също ще увеличите способността си да държите богатството за себе си.

 

Тъй като цитринът помага за привличането на изобилие, това е чудесен камък, който да имате в работното си пространство.

 

Независимо дали работите от вкъщи или от офис, може да искате да поставите парче цитрин на бюрото си или на друго място в работното си пространство с намерението да поканите повече просперитет и положителност в работния си живот.

 

Носете цитрин върху тялото си

 

Намирането на парче цитрин, което можете да носите или носите със себе си, е прекрасен начин да запазите ярката и слънчева енергия на този камък с вас през целия си ден.

 

Изберете артикул, който обичате, и задайте намерение за това как бихте искали да ви подкрепя - ще ви се напомня за това намерение всеки път, когато го носите.

 

Камъкът на лятото

 

Слънчевият камък на цитрина е като лятото, въплътено. Цветът на лимоните по крайбрежието на Амалфи, ярък като обедното слънце и с леко ретро холивудско настроение, няма как да не паднете силно за непосредствените повдигащи вибрации, които слънчевият цитрин носи на масата.

 

Ярък и оживен, този камък всъщност е специален сорт кварц, но идва напоен с жълт цвят.

 

Цитринът идва от високопланинските райони на Шотландия, ъглите на фламенкото в Испания, тропиците на Мадагаскар, богатите и царствени земи на Русия и буйните зелени тропически гори на Бразилия.

 

Може би тези далечни места го хранят, изпълнен с добри вибрации, или може би това е просто начинът на Майката Природа да ни напомни, че когато животът ви поднася лимони е добре да си направите лимонада.

 

Още през 300 г. пр. Н. Е. Златният блясък на кристала на цитрина е бил обичан като ярък декоративен скъпоценен камък.

 

Древногръцките и римските бижутери били използвали цитрин, за да украсят пръстени, които да се нахлузят върху важни пръсти. Но дори и с течение на времето, цитринът никога не губи мястото си като любимо бижу.

 

Кралица Виктория също обичала цитрина и го използва, за да направи изявление в костюмите си от 17-ти век. По -късно, в новата ера на холивудските кралски особи, звезди като Грета Гарбо  са носили цитрин на червения килим, което го прави безсмъртен аспект на стила арт деко.

 

Значението на цитрина идва от думата за лимон и това е онази сладка и остра цитронова енергия, която толкова много обожаваме.

 

 

Цитрин в света на зодиите

 

Въпреки че може да свързвате цитрина с тези меки летни дни, това всъщност е рожденият камък за зимния месец ноември. Макар и изненадващо в началото, всъщност работи, когато тъмните зимни нощи се приближават, това може да е времето, в което най -много жадуваме за светлината.

 

Въпреки че може да се свърже с месец на раждане ноември, когато става въпрос за зодии, изглежда, че Овенът, Лъвът и Везните се влюбват най -много в слънчевата личност на Цитрин.

 

Цитринът прави чудеса с природата на Овен. Родените под знака на Овен понякога могат да бъдат малко несигурни благодарение на тази състезателна природа и това не е добре, когато става въпрос за получаване на обратна връзка от света.

 

Тъй като цитринът ви помага да останете в безопасност и стабилност в кожата си, това означава, че думите, които не са похвални, вече няма да разтърсват душата ви. Овенът също може да бъде силно задвижван и цитринът помага да се насочи тази енергия в нещо чисто положително.

 

Везните, от друга страна, поемат различни сили от превръщането си в цитрин като камък от зодиака. Везните са сменящи форми и могат да бъдат нерешителни, тъй като обичат да се вписват и да не вземат „грешното“ решение.

 

Цитринът е невероятен камък, който помага на този знак да се приведе в съответствие със собствената им интуитивна сила и да разпознае тежестта и чудото на собствената си вътрешна сила.                                                        

Ивелина (Златева) Ивелина

Ивелина Златева - влогър

Всички статии на Златева

Оцени статията 5.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Ръчно изработена картичка за осми март ПРЕЧИСТВАНЕ И ЗАРЕЖДАНЕ НА ГРАНАТ Как да си направим сами красива Коледна елха?


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.