Блог ЕМ АРТ

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ

     Какво представлчват чакрите?    

     Човешкото тяло, душа, жизнена енергия и ум представляват една сложна енергийна система или по-скоро няколко енергийни системи, които са взаимносвързани. Допирните точки, в които се срещат тези системи и взаимодействат по между си, се наричат чакри. Чакрите са много важни енергийни и психични центрове, които оказват влияние върху човешкото духовно, ментално и физическо състояние. Всяка една от тях управлява различна част от човешкия живот и свързва човека с определено вътрешно измерение. Ако чакрите са в баланс, човекът ще има хармоничен живот и ще постигне задоволителни успехи във всички сфери на развитие. Съществуват различни техники за укрепване на този баланс, една от които е използването на полускъпоценни камъни.

     Каква е връзката между чакрите и цветовете? 

     Всяка една от основните седем чакри се занимава с конкретни функции както на тялото, така и на духа. Тя има своя цветова вибрация и резонира с определен диапазон от цветовия спектър на светлината. Камъните, чието електромагнитно излъчване резонира със същите лъчи на светлината, обикновено подхранват и стабилизират съответния психичен център или чакра в човешкото тяло.

     Кратка информация за седемте основни чакри и камъните, които въздействат върху тях.

                                                                                  коронна чакра, сахасрара

     Коронната чакра е врата към разширената вселена отвъд телата ни. Тя контролира начина, по който мислим и реагираме на света около нас. Тя е фонтанът на нашите вярвания, източникът на нашата духовност. Свързва ни с по-висшите планове на съществуване. Разширява съзнанието ни извън тялото и ума. Осигурява достъп до по-високи източници на информация, универсална енергия и истина.

     От нея зависи координацията в движението на отделните части на тялото и придвижването в жизнения път на човека.

     Дисбалансът в коронната чакра ще ви накара да се чувствате тромави, некоординирани и неорганизирани. Ще се спъвате както в движението, така и в мисълта. Ще бъдете не вдъхновени и извън ритъм. Няма да сте сигурни кой сте или защо изобщо съществувате. Съзнанието ви ще бъде ограничено и възможностите няма да се появят пред вас. Ще имате проблеми с разбирането на взаимоотношенията, философските идеи и мечтите.

     Този дисбаланс се третира с виолетови кристали, чийто виолетови лъчи имат универсалната жизнена сила на магията, мечтите, вдъхновението и съдбата. Много ще е полезно в такъв момент да носите украшения с виолетови кристали и полускъпоценни камъни. Особено такива, които са в близост до фонтанелата на главата, като например обици, шноли и други украшения за коса. Ще е добре лилавият цвят да присъства и в облеклото ви. В допълнение  може да прекарвате повече време в мечтания, да се опитате да направите връзка с духовния свят. На физически план правете упражнения, които изискват координация. Отделете време за йога пози, стимулиращи баланса. Може да правите и медитация, визуализирайки, как се къпете в лилавите лъчи на светлината, които ви обливат и навлизат във вас през фонтанелата на главата.

     ЛИЛАВИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

 теменна чакра, трето око

     Теменната чакта, наречена още Трето Око, е център на възприятие и управление. Чрез нея виждаме себе си и външния свят. Интерпретираме това, което виждаме и го осъзнаваме. Тя е тази, която разчупва кода, създава модели и е основата на разбирането. Балансира важното и маловажното, като разграничава смисъла от данните и впечатленията. Командва енергийния поток в тялото.

     Когато третото око е в баланс, ние виждаме ясно и разбираме какво виждаме. В състояние сме да интерпретираме визуални сигнали и възприятието ни е изострено. Нашите мисли са здрави и жизнени. Имаме добра комуникация със себе си. Виждаме събитията в перспектива. Отворени сме за нови идеи. Можем да бъдем спокойни и наблюдателни. Контролираме потока на енергия във всички чакри.

     Когато теменната чакра е извън баланс, целият организъм страда. Без перспектива нищо няма смисъл. Настава объркване, трудно ви е да видите ясно нещата и да знаете кое е важно и кое не. Не владеете тялото и мислите си. Страдате от главоболие, болки в ушите и зрението ви се влошава. Трудно ви е да намирате решение на проблемите или загадките. Чувствате се дезориентирани и объркани.

     Тъмно сините кристали се използват за лечение на дисбаланса в теменната чакра. Това е цветът на празното небе, на уединение и размисъл. Тихият цвят на мистерията, мъдростта и преценката.

     Медитацията е много важна част от балансирането на третото око. Опитайте се да насочите мъдростта на индиго лъча към теменната чакра. Носете украшения от кристали и полускъпоценни камъни в дълбоки сини нюанси.

     ТЪМНО СИНИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

                                                                                     гърлена чакра. вишудха

     Гърлената чакра е гласът на тялото. Тя е като клапан под налягане, който позволява да се изрази енергията от другите чакри. Ако е извън баланс или е блокирана, това може да се отрази на здравето на всички чакри.

     Когато е в баланс, можем да изразим какво мислим и какво чувстваме. Можем да предадем своите идеи, вярвания и емоции. Можем да проявим личната си истина в света по творчески начин.

     Ролята на гърлената чакра е да осигури лесен поток от енергия в тялото и духа. С нейна помощ енергията, която извира от сакралната чакра и се изкачва нагоре към слънчевия сплит, може да продължи своя път и свободно да изрази ценностната система и нуждите, които се съдържат в нея.

     Ако нещо не е наред с гърлената чакра, физическите симптоми могат да включват болки в гърлото, стегнати челюсти, схванат врат и главоболие. Когато духовно е извън равновесие, може да се окажете, че привиквате към лъжата, изпитвате страх и съмнение относно намеренията на другите, заеквате или не можете да намерите правилните думи. Вероятно ще се чувствате изолирани и неразбрани.

     Синята кристална енергия ще отблокира и балансира чакрата на гърлото. Тъмните нюанси на синьото притежават силата на истината. По-светлите нюанси са източник на гъвкавост, релаксация и баланс.

     Жълтите кристали могат да усилят влиянието на синия кристал за постигане на по-добър резултат. Те също подпомагат комуникацията и свободното изразяване, черпейки енергия от слънчевия сплит.

     Звуковата терапия е много подходяща за отблокиране на гърлената чакра. Лечението с кристали може да бъде придружено от успокояваща, мелодична музика за максимална ефективност. Пеенето на мантри или духовни песни също би оказало голяма помощ. Непременно носете огърлица от сини камъни или един син камък на шията си за стабилизиране на баланса в гърлената чакра.

     СИНИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

     ЖЪЛТИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

                                                     сърдечна чакра, анахата

     Сърдечната чакра се намира близо до центъра на гръдната кост. Тя регулира нашето взаимодействие с външния свят. От нея зависи какво приемаме с отворени обятия и на какво се съпротивляваме.

      Когато сърдечната чакра е в баланс ние сме в баланс. Приемаме спокойно нещата такива, каквито са и си взаимодействаме лесно с хората около нас. Знаем кога нашите нужди са компрометирани и ни е лесно да намерим баланс между външния и вътрешния живот. Можем да се справим с вълните на емоционални взаимоотношения, да разберем тяхната цикличност и да приемем промените. Разбирайки ясно собствените си емоции, сме в състояние да поддържаме здрави, щастливи и взаимно подхранващи връзки.

     Когато сърдечната чакра е извън баланс, може да чувствате напрежение в горната част на торса. Често ще седите със скръстени ръце. Ще откриете, че сте склонни да бъдете контролиращи или контролирани във връзките си. Може да станете критични към малките слабости на другите и да проявявате непропорционално силни реакции към ежедневните външни стимули.

     Зелената кристална енергия се използва за разрешаване на блокажи и за балансиране на сърдечната чакра. Терапията може да бъде придружена с сладък аромат, нежна музика и медитация на сърдечната чакра. Трябва да съсредоточите усилията си върху истинското разбиране на чуждите нужди и да позволите на близките си наистина „да бъдат себе си“. Розовите кристали също могат да помогнат за лечението на сърдечната чакра, наречена още "духовно сърце". Те стимулират душевната любов, която стопява съмнението и несигурността, съпътствщи вътрешния живот на човека.

     ЗЕЛЕНИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

     РОЗОВИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

                                                                                        пъпна чакра, трета чакра

     Третата чакра е разположена на равни разстояния от пъпа и слънчевия сплит, затова се среща под наименованието пъпна чакра или чакра на слънчевия сплит. Тя отговаря за разпределението на енергията и е първата от чакрите на взаимоотношенията. Контролира имунната и храносмилателната система. Когато е в баланс, имате сили да се борите с инфекции, не получавате алергични реакции и сте в състояние да използвате хранителните вещества, които приемате. На духовен план чувствате вътрешна свобода и способност да интерпретирате света по свой собствен начин, без да робувате на чуждо мнение.

     Когато се окаже извън баланс на физически план, ще проявявате ниска толерантност към инфекции, ще страдате от хормонални нарушения или ще имате непоносимост към много храни. На духовен план дисбалансът на тази чакра води до страх от недоволството или разочарованието на другите. Може да ви накара да се почувствате в безисходица и да подчините волята си някому, лишавайки се от удоволствията на живота.

     За да засилите волята си и да балансирате чакрата на слънчевия сплит може да използвате златния лъч на светлината, който се излъчва от жълтите кристали. Ако поставите жълт кристал непосредствено върху мястото на чакрата дори за няколко минути ще почувствате полза от това. Ако е възможно направете го на ярка слънчева светлина. Може също да завържете един или няколко кристала като коланче на височина около четири пръста над пъпа. Ползите могат да се засилят, с медитация, която търси отговори на истинските ви желания. Повтарянето на мантрата ОМ също ще помогне за изчистването на чакрата и отблокирането и. Носете постоянно  медальон с жълт кристал, който да достига до слънчевия сплит. Гривните и обиците с полускъпоценни камъни на златния лъч също биха помогнали, както и преобладаващият жълт цвят в облеклото особено блузите.

     ЖЪЛТИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

                                             сакрална чакра, втора чакра

     Сакралната чакра или втора чакра е разположена от три до пет пръста под пъпа. Локацията и се свързва със сакралната кост, която представлява център на тежестта на тялото. Тя се асоциира със жизненост и движение. Контролира циркулацията на течностите в организма. От нея зависи хидратацията на клетките и изхвърлянето на токсини от тялото.

     Тя е мястото на първичните емоции, дълбоките желания, подсъзнанието, сексуалността и всички животински инстинкти. Движение, промяна, възпроизвеждане и творчество са основните функции на тази чакра.

    Честа причина за дисбаланса на сакралната чакра е травма получена в детска възраст по време на нейното развитие. Тогава се формира емоционалната идентичност.

     В случай че втора чакра е прекалено активна, търсенето на удоволствие никога не завършва с чувство за удовлетвореност и има опастност от изгубване в многобройни стимулиращи дейности. Може да се окажете въвлечени в редица драматични взаимоотношения. Способни сте да родите множество творчески идеи, но не и да ги завършите. Агресивността и експлозивността също са свързани със свръхактивност на сакралната чакра. Сексуална зависимост, пристрастяване към храни, алкохол цигари и наркотици са още показатели за това.

     Ако сакралната чакра е блокирана, това може да се изрази в загуба на интерес към сексуална близост, липса на креативност и желание да опитвате нови неща, несигурност и тревожност, безжизненост и пасивност.

     Сакралната чакра вибрира в диапазона на топлите оранжеви лъчи на светлината. Когато е в баланс сме в оптимистично и приповдигнато настроение и се чувстваме свободни да бъдем себе си. Оранжевият цвят комбинира силната енергия на червеното и радостта на жълтото. Той се свързва с творчество, успех, просперитет, удоволствие и екстаз. Излъчвайки безпрепятствено тази енергия, ще привличате много хора с доброжелателни намерения.

     Оранжевите кристали подхранват и балансират тази чакра. Гривни и други украшения с полускъпоценни камъни в топли златисто оранжеви нюанси ще ви носят не само енергия но и благополучие и късмет. Физическата активност, под формата на най-различни спорове, също е от първостепенна важност за здравето на втора чакра, а от там за вашия емоционален баланс.

     ОРАНЖЕВИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

                                                                                     коренна чакра, първа чакра, муладхара

     Коренната чакра, известна още като Базова, е първата от седемте чакри и е свързана с оцеляване, заземяване и безопасност. Тя се намира в основата на гръбначния стълб и е основа на цялата енергийна система на човека. Вибрира с червена светлина.

     Всеки идва на този свят посредством базовата чакра на майката, която го ражда и всичко, което се опитва да създаде и прояви в живота, първо намира проявление чрез енергията на коренната (муладхара) чакра. 

     Основната и функция е да поддържа живота, да осигурява връзка с физическия свят и да дава стабилна и здрава основа за цялата човешка еволюция.

     Когато физически е извън баланс, симптомите се проявяват като летаргия, ниски нива на активност, липса на ентусиазъм и нужда от постоянна стимулация. Възможно е да се появят болки в долната част на гърба или краката, както и нарушения в имунната система.

     Когато духовните и енергии излязат от равновесие, ще се чувствате отнесени, изключени от реалността и далечни. Има голяма вероятност да се съмнявате в убежденията си, да нарушите лоялността си към дългосрочни сътрудници и партньори и да престанете да извличате радост от физическите удоволствия. Ще ви е трудно да проявите идеите и желанията си в материалния свят.

     Кристалите излъчващи в диапазона на червените, кафявите или черните лъчи на светлината са полезни за възстановяване на баланса в Базовата чакра. Ползите ще се увеличат, ако терапията се допълни с йога позиции, фокусирани върху долната част на гърба, и с дейности, свързани с природата като туризъм, градинарство, събиране на камъни, билки и други природни съкровища, както и игри на открито. Подходящо е да носите гривни, медальони и други аксесоари от червени, черни или кафяви естествени камъни. Както и да осигурите тяхното присъствие на местата където най-дълго пребивавате.

     ЧЕРНИ, КАФЯВИ, ЧЕРВЕНИ И ДР. ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, подходящи за лечение на коренната чакра , които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

 


 

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 4.00/5 от 5 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 КоментариДискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Пречистване и зареждане на Авантюрин - Съвети за начинаещи 3 ТОП ИДЕИ ЗА ВРЕМЕННА УКРАСА НА СТЕНА НА ИЗГОДНА ЦЕНА ВЪЛШЕБСТВОТО НА КРЕАТИВНИТЕ КОМПЛЕКТИ


 

Последни публикации


ЧУДОТО НА АХАТ И ЕНЕРГИЯТА, КОЯТО ВИ НОСИ
СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ
Ръчно изработена Коледна картичка
Бъдете организирани с планирането на празника на вашето дете
РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
В СВЕТА НА ДИАМАНТЕНИТЕ ГОБЛЕНИ
КАК ДА НАПРАВИМ САМИ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ОБЕЦИ?


 

Последни коментари


Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Тина Иванова за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Тина Иванова за Ръчно изработена картичка за осми март


 

Тагове


Архив

© 2004 - 2023 ЕМ АРТ Всички права запазени.