Блог ЕМ АРТ

Открийте връзката между нашите чакри, цветовете и естествените кристали!

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ

 

     Нека заедно да разгадаем завладяващата връзка между нашите седем основни чакри, техните символични цветове и полускъпоценните камъни! В тази статия, ще разгледаме значителната роля на кристалите и цветовете, които те излъчват, засилвайки нашия енергиен баланс през чакрите в човешкото тяло!

 

      Преди да започнем да разглеждаме взаимодействието на тези естествени камъни и техните цветни лъчи с нашия личен баланс, нека отделим малко време, за да се запознаем с концепцията за чакрите и тяхната дълбока връзка със скъпоценните камъни и цветовете.

 

Какво представляват чакрите?

     Човешкото тяло, душа, жизнена енергия и ум представляват една сложна енергийна система или по-скоро няколко енергийни системи, които са взаимносвързани. Допирните точки, в които се срещат тези системи и взаимодействат по между си, се наричат чакри.

     Чакрите са много важни енергийни и психични центрове, които оказват влияние върху човешкото духовно, ментално и физическо състояние. Всяка една от тях управлява различна част от човешкия живот и свързва човека с определено вътрешно измерение.

     Ако чакрите са в баланс, човекът ще има хармоничен живот и ще постигне задоволителни успехи във всички сфери на развитие. Съществуват различни техники за укрепване на този баланс, една от които е използването на полускъпоценни камъни.

 

Каква е връзката между чакрите и цветовете?

     Всяка една от основните седем чакри се занимава с конкретни функции както на тялото, така и на духа. Тя има своя цветова вибрация и резонира с определен диапазон от цветовия спектър на светлината.

     Естествените Полускъпоценни Камъни, чието електромагнитно излъчване резонира със същите лъчи на светлината, могат да подхранват и стабилизират съответния психичен център или чакра в човешкото тяло.

 

     В следвашите редове на тази статия, ние ще Ви предоставим кратка, но ценна информация за седемте основни чакри и полускъпоценните камъни, които имат потенциала да им повлияят!

     Като изследвате качествата и значението на всяка чакра, заедно със съответните подходящи скъпоценни камъни, вие ще придобиете представа как тези мощни енергийни центрове могат да бъдат хармонизирани и балансирани.

 

1. Балансиране и Активация на Коронната Чакра

 

                                 

     Коронната чакра е врата към разширената вселена отвъд телата ни. Тя контролира начина, по който мислим и реагираме на света около нас. Тя е фонтанът на нашите вярвания, източникът на нашата духовност. Свързва ни с по-висшите планове на съществуване. Разширява съзнанието ни извън тялото и ума. Осигурява достъп до по-високи източници на информация, универсална енергия и истина.

     От нея зависи координацията в движението на отделните части на тялото и придвижването в жизнения път на човека.

     Дисбалансът в коронната чакра ще ви накара да се чувствате тромави, некоординирани и неорганизирани. Ще се спъвате както в движението, така и в мисълта. Ще бъдете не вдъхновени и извън ритъм. Няма да сте сигурни кой сте или защо изобщо съществувате. Съзнанието ви ще бъде ограничено и възможностите няма да се появят пред вас. Ще имате проблеми с разбирането на взаимоотношенията, философските идеи и мечтите.

     Този дисбаланс се третира с виолетови кристали, чийто виолетови лъчи имат универсалната жизнена сила на магията, мечтите, вдъхновението и съдбата. Много ще е полезно в такъв момент да носите украшения с виолетови кристали и полускъпоценни камъни. Особено такива, които са в близост до фонтанелата на главата, като например обици, шноли и други украшения за коса. Ще е добре лилавият цвят да присъства и в облеклото ви.

     В допълнение, може да прекарвате повече време в мечтания, да се опитате да направите връзка с духовния свят. На физически план правете упражнения, които изискват координация. Отделете време за йога пози, стимулиращи баланса. Може да правите и медитация, визуализирайки, как се къпете в лилавите лъчи на светлината, които ви обливат и навлизат във вас през фонтанелата на главата.

     Ето няколко от най-силните ЛИЛАВИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които може да намерите на нашия сайт, както и в магазините на ЕМ АРТ:

     Известен като камък на духовността, аметистът насърчава по-възвисено съзнание, духовно осъзнаване и вътрешен мир. Помага за успокояване на мисли, засилва нашата интуицията и свързването ни с по-висшите измерения.

     Знаете ли, че... полускъпоценния камък Аметист е сред най-търсените рождени камъни? Ако все още не сте открили най-подходящия рожден камък за себе си, можете да разгледате три различни начина да ги изберете тук:

Открий Силата на Рождените Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата

     Аметринът съчетава енергиите на аметиста и цитрина, което го прави мощен камък за духовен баланс и яснота. Помага за хармонизирането на висшето духовно съзнание с практичност и изобилие, насърчавайки усещането за дълбока духовна връзка.

     Флуоритът е силно защитен и стабилизиращ камък, който подобрява умствената яснота и концентрация. Помага за пречистване на ума, засилва интуицията и улеснява духовното разширяване. Флуоритът също така подпомага интегрирането на духовни прозрения в ежедневието.

     Тези виолотово-лилави полускъпоценни камъни могат да бъдат включени в бижута, използвани по време на медитация или поставени близо до коронната чакра, за да поддържат нейния баланс и оптимално функциониране.

 

2. Активация на Теменната Чакра "Трето Око" с Правилните Кристали

 

     Теменната чакта, наречена още Трето Око, е център на възприятие и управление. Чрез нея виждаме себе си и външния свят. Интерпретираме това, което виждаме и го осъзнаваме. Тя е тази, която разчупва кода, създава модели и е основата на разбирането. Балансира важното и маловажното, като разграничава смисъла от данните и впечатленията. Командва енергийния поток в тялото.

     Когато третото око е в баланс, ние виждаме ясно и разбираме какво виждаме. В състояние сме да интерпретираме визуални сигнали и възприятието ни е изострено. Нашите мисли са здрави и жизнени. Имаме добра комуникация със себе си. Виждаме събитията в перспектива. Отворени сме за нови идеи. Можем да бъдем спокойни и наблюдателни. Контролираме потока на енергия във всички чакри.

     Когато теменната чакра е извън баланс, целият организъм страда. Без перспектива нищо няма смисъл. Настава объркване, трудно ви е да видите ясно нещата и да знаете кое е важно и кое не. Не владеете тялото и мислите си. Страдате от главоболие, болки в ушите и зрението ви се влошава. Трудно ви е да намирате решение на проблемите или загадките. Чувствате се дезориентирани и объркани.

     Тъмно сините кристали се използват за лечение на дисбаланса в теменната чакра. Това е цветът на празното небе, на уединение и размисъл. Тихият цвят на мистерията, мъдростта и преценката.

     Медитацията е много важна част от балансирането на третото око. Опитайте се да насочите мъдростта на индиго лъча към теменната чакра. Носете украшения от кристали и полускъпоценни камъни в дълбоки сини нюанси.

     Можете да намерите разнообразие от ТЪМНО СИНИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, подходящи за чакрата на Третото око. Ето няколко от тях:

     Апатитът е камък, известен със способността си да засилва интуицията и психическите способности. Стимулира чакрата на третото око, насърчавайки яснотата на мисълта и прозрението. Апатитът също така помага в комуникацията и себеизразяването.

     Лапис лазуритът е мощен камък, свързан с мъдростта, истината и духовното съзнание. Помага за активиране и отваряне на чакрата на третото око, улеснявайки дълбокото вътрешно зрение, интуицията и духовното израстване. Лазуритът също насърчава саморефлексията и вътрешния мир.

     Содалитът е камък, който подобрява умствената яснота и интуицията. Стимулира чакрата на третото око, позволявайки по-дълбоко разбиране на себе си и света. Содалитът също насърчава рационалното мислене, обективността и емоционалния баланс.

 

3. Пуснете Своя Глас: Активиране на Гърлената Чакра Вишудха

                                                                                    

     Гърлената чакра е гласът на тялото. Тя е като клапан под налягане, който позволява да се изрази енергията от другите чакри. Ако е извън баланс или е блокирана, това може да се отрази на здравето на всички чакри.

     Когато е в баланс, можем да изразим какво мислим и какво чувстваме. Можем да предадем своите идеи, вярвания и емоции. Можем да проявим личната си истина в света по творчески начин.

     Ролята на гърлената чакра е да осигури лесен поток от енергия в тялото и духа. С нейна помощ енергията, която извира от сакралната чакра и се изкачва нагоре към слънчевия сплит, може да продължи своя път и свободно да изрази ценностната система и нуждите, които се съдържат в нея.

     Ако нещо не е наред с гърлената чакра, физическите симптоми могат да включват болки в гърлото, стегнати челюсти, схванат врат и главоболие. Когато духовно е извън равновесие, може да се окажете, че привиквате към лъжата, изпитвате страх и съмнение относно намеренията на другите, заеквате или не можете да намерите правилните думи. Вероятно ще се чувствате изолирани и неразбрани.

     Синята кристална енергия ще отблокира и балансира чакрата на гърлото. Тъмните нюанси на синьото притежават силата на истината. По-светлите нюанси са източник на гъвкавост, релаксация и баланс.

     Жълтите кристали могат да усилят влиянието на синия кристал за постигане на по-добър резултат. Те също подпомагат комуникацията и свободното изразяване, черпейки енергия от слънчевия сплит.

     Звуковата терапия е много подходяща за отблокиране на гърлената чакра. Лечението с кристали може да бъде придружено от успокояваща, мелодична музика за максимална ефективност. Пеенето на мантри или духовни песни също би оказало голяма помощ. Непременно носете огърлица от сини камъни или един син камък на шията си за стабилизиране на баланса в гърлената чакра.

 

    Ето няколко вида СИНИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които можете да намерите в нашия онлайн магазин:

 

     Тук също можете да откриете и няколко вида ЖЪЛТИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които могат да бъдат полезни за поддържане на гърлената чакра Вишудха:

 

 

4. Сърдечна Чакра Анахата: Прегърнете Безусловната Любов

     Сърдечната чакра се намира близо до центъра на гръдната кост. Тя регулира нашето взаимодействие с външния свят. От нея зависи какво приемаме с отворени обятия и на какво се съпротивляваме.

      Когато сърдечната чакра е в баланс ние сме в баланс. Приемаме спокойно нещата такива, каквито са и си взаимодействаме лесно с хората около нас. Знаем кога нашите нужди са компрометирани и ни е лесно да намерим баланс между външния и вътрешния живот. Можем да се справим с вълните на емоционални взаимоотношения, да разберем тяхната цикличност и да приемем промените. Разбирайки ясно собствените си емоции, сме в състояние да поддържаме здрави, щастливи и взаимно подхранващи връзки.

     Когато сърдечната чакра е извън баланс, може да чувствате напрежение в горната част на торса. Често ще седите със скръстени ръце. Ще откриете, че сте склонни да бъдете контролиращи или контролирани във връзките си. Може да станете критични към малките слабости на другите и да проявявате непропорционално силни реакции към ежедневните външни стимули.

     Зелената кристална енергия се използва за разрешаване на блокажи и за балансиране на сърдечната чакра. Терапията може да бъде придружена с сладък аромат, нежна музика и медитация на сърдечната чакра. Трябва да съсредоточите усилията си върху истинското разбиране на чуждите нужди и да позволите на близките си наистина „да бъдат себе си“. Розовите кристали също могат да помогнат за лечението на сърдечната чакра, наречена още "духовно сърце". Те стимулират душевната любов, която стопява съмнението и несигурността, съпътствщи вътрешния живот на човека.

     Ето някои от естествените ЗЕЛЕНИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които могат да улеснят балансирането на Сърдечната чакра Анахата:

     Като едно прекрасно допълнение, ето някои РОЗОВИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които могат да помогнат за вътрешния баланс и хармония на сърдечната чакра:

 

5. Разпалване на Воля и Увереност: Пъпна Чакра Манипура

                                                                                       

     Третата чакра е разположена на равни разстояния от пъпа и слънчевия сплит, затова се среща под наименованието пъпна чакра или чакра на слънчевия сплит. Тя отговаря за разпределението на енергията и е първата от чакрите на взаимоотношенията. Контролира имунната и храносмилателната система. Когато е в баланс, имате сили да се борите с инфекции, не получавате алергични реакции и сте в състояние да използвате хранителните вещества, които приемате. На духовен план чувствате вътрешна свобода и способност да интерпретирате света по свой собствен начин, без да робувате на чуждо мнение.

     Когато се окаже извън баланс на физически план, ще проявявате ниска толерантност към инфекции, ще страдате от хормонални нарушения или ще имате непоносимост към много храни. На духовен план дисбалансът на тази чакра води до страх от недоволството или разочарованието на другите. Може да ви накара да се почувствате в безисходица и да подчините волята си някому, лишавайки се от удоволствията на живота.

     За да засилите волята си и да балансирате чакрата на слънчевия сплит може да използвате златния лъч на светлината, който се излъчва от жълтите кристали. Ако поставите жълт кристал непосредствено върху мястото на чакрата дори за няколко минути ще почувствате полза от това. Ако е възможно направете го на ярка слънчева светлина. Може също да завържете един или няколко кристала като коланче на височина около четири пръста над пъпа.

     Ползите могат да се засилят с медитация, която търси отговори на истинските ви желания. Повтарянето на мантрата ОМ също ще помогне за изчистването на чакрата и отблокирането и. Носете постоянно  медальон с жълт кристал, който да достига до слънчевия сплит. Гривните и обиците с полускъпоценни камъни на златния лъч също биха помогнали, както и преобладаващият жълт цвят в облеклото особено блузите.

     Тук можете да разгледате няколко вида естествени ЖЪЛТИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които да подпомогнат балансирането на чакрата Манипура:

 

 

6. Страст и Чувственост: Подхранване на Сакралната Чакра

                                     

     Сакралната чакра или втора чакра е разположена от три до пет пръста под пъпа. Локацията и се свързва със сакралната кост, която представлява център на тежестта на тялото. Тя се асоциира със жизненост и движение. Контролира циркулацията на течностите в организма. От нея зависи хидратацията на клетките и изхвърлянето на токсини от тялото.

     Тя е мястото на първичните емоции, дълбоките желания, подсъзнанието, сексуалността и всички животински инстинкти. Движение, промяна, възпроизвеждане и творчество са основните функции на тази чакра.

    Честа причина за дисбаланса на сакралната чакра е травма получена в детска възраст по време на нейното развитие. Тогава се формира емоционалната идентичност.

     В случай че втора чакра е прекалено активна, търсенето на удоволствие никога не завършва с чувство за удовлетвореност и има опастност от изгубване в многобройни стимулиращи дейности. Може да се окажете въвлечени в редица драматични взаимоотношения. Способни сте да родите множество творчески идеи, но не и да ги завършите. Агресивността и експлозивността също са свързани със свръхактивност на сакралната чакра. Сексуална зависимост, пристрастяване към храни, алкохол цигари и наркотици са още показатели за това.

     Ако сакралната чакра е блокирана, това може да се изрази в загуба на интерес към сексуална близост, липса на креативност и желание да опитвате нови неща, несигурност и тревожност, безжизненост и пасивност.

     Сакралната чакра вибрира в диапазона на топлите оранжеви лъчи на светлината. Когато е в баланс сме в оптимистично и приповдигнато настроение и се чувстваме свободни да бъдем себе си. Оранжевият цвят комбинира силната енергия на червеното и радостта на жълтото. Той се свързва с творчество, успех, просперитет, удоволствие и екстаз. Излъчвайки безпрепятствено тази енергия, ще привличате много хора с доброжелателни намерения.

     Оранжевите кристали подхранват и балансират тази чакра. Гривни и други украшения с полускъпоценни камъни в топли златисто оранжеви нюанси ще ви носят не само енергия но и благополучие и късмет. Физическата активност, под формата на най-различни спорове, също е от първостепенна важност за здравето на втора чакра, а от там за вашия емоционален баланс.

     Ето няколко вида ОРАНЖЕВИ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които могат да допринесат за по-лесно балансиране на Сакралната чакра ’Свадхищана’:

 

7. Коренна Чакра Муладхара: Сигурност и Заземяване                                                                                   

     Коренната чакра, известна още като Базова, е първата от седемте чакри и е свързана с оцеляване, заземяване и безопасност. Тя се намира в основата на гръбначния стълб и е основа на цялата енергийна система на човека. Вибрира с червена светлина.

     Всеки идва на този свят посредством базовата чакра на майката, която го ражда и всичко, което се опитва да създаде и прояви в живота, първо намира проявление чрез енергията на коренната (муладхара) чакра. 

     Основната и функция е да поддържа живота, да осигурява връзка с физическия свят и да дава стабилна и здрава основа за цялата човешка еволюция.

     Когато физически е извън баланс, симптомите се проявяват като летаргия, ниски нива на активност, липса на ентусиазъм и нужда от постоянна стимулация. Възможно е да се появят болки в долната част на гърба или краката, както и нарушения в имунната система.

     Когато духовните и енергии излязат от равновесие, ще се чувствате отнесени, изключени от реалността и далечни. Има голяма вероятност да се съмнявате в убежденията си, да нарушите лоялността си към дългосрочни сътрудници и партньори и да престанете да извличате радост от физическите удоволствия. Ще ви е трудно да проявите идеите и желанията си в материалния свят.

     Кристалите излъчващи в диапазона на червените, кафявите или черните лъчи на светлината са полезни за възстановяване на баланса в Базовата чакра. Ползите ще се увеличат, ако терапията се допълни с йога позиции, фокусирани върху долната част на гърба, и с дейности, свързани с природата като туризъм, градинарство, събиране на камъни, билки и други природни съкровища, както и игри на открито. Подходящо е да носите гривни, медальони и други аксесоари от червени, черни или кафяви естествени камъни. Както и да осигурите тяхното присъствие на местата където най-дълго пребивавате.

     Тук можете да откриете разнообразие от ЧЕРНИ, КАФЯВИ, ЧЕРВЕНИ И ДР. ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, които подпомагат баланса и хармонията на Коренната чакра:

 

Точно както цветовете на дъгата се преливат хармонично един в друг, така и ние можем да намерим баланс и хармония в себе си, като прегърнем и засилим енергията на нашите чакри. Естествените полускъпоценни камъни, с техните сияйни нюанси, служат като нежни водачи по нашия път на себеоткриване и вътрешен баланс.

Нека помним, че самите ние сме духовни и искрящи частици от необятната вселената, сложно вплетени в нейния божествен гоблен. Подхранвайки чакрите си и засилвайки енергиите си, можем да събудим истинския си потенциал, да излъчваме любов, вътрешен баланс и сила, за да създадем прекрасно съществуване както на себе си, така и на хората покрай нас!smile

 

Съвет: Ако тази статия сте я прочели с интерес, Ви каним да разгледате още една в нашия блог, която може да привлече вниманието Ви:

Топ 10 на най-ценните кристали за благосъстоянието на жените

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 4.17/5 от 6 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Открийте Силата на Своя Личен Рожден Камък СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ Мистичното притегляне на авантюрина в света на зодиакалните знаци


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.