Блог ЕМ АРТ

Чудесно помагало за тези, които правят първи стъпки в техниката иглонабиване или сухо плъстене! Нагледно, практическо ръководство за направата на триизмерна бухалчета от вълна, стъпка по стъпка!

КАК ДА СИ НАПРАВИМ БУХАЛЧЕТА ОТ ВЪЛНА ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ

Ръководство по ръкоделие: Вижте как можем да изработим чаровни и 3D обемни бухалчета от вълна чрез иглонабиване     

     Ако обичате да творите с иглонабиване на вълна (суха техника във филца), или искате да се научите, определено сте попаднали на правилното място за нова вълна вдъхновение! В това ръководство ще ви покажем стъпка по стъпка как да изработите две различни, красиви и чаровни 3D бухалчета чрез сухо плъстене и иглонабиване на вълна!

     Но това не е всичко! Ще ви споделим и как можете да използвате вече приготвените филцови бухалчета за да измайсторите прекрасна стенна декорация за дома си.

     Е, нека да приготвим необходимите материали за плъстенето на уникалните бухалчета чрез иглонабиване и превръщането им в стенна декорация, и  да се залавяме за работа! Ще преминем през цялото творческо приключение стъпка по стъпка заедно с вас! Надяваме то да ви бъда полезно, за да натрупате опит в този прекрасен занаят.

Да съберем нужните материали за 3D Бухалчета от вълна и декорация за стена

              

     Тук ще откриете всички нужни инструменти и материали за изработване на триизмерните бухалчета от вълна със сухата филцова техника (чрез плъстене и иглонабиване):

 

  • Вълна за Филц Техника: Вълнени влакна в различни цветове
  • Подложка, върху която да изработвате бухалчетата

 

Съвет: Ако вече сте опитвали и харесвате иглонабиването като начин на изработката на всякакви творчески идеи, можете просто да си закупите пълен комплект за сухо плъстене с вълна за филц - той включва всичко необходимо за разнообразни бъдещи проекти: подложка за работа, вълна в 16 различни цвята, 10+ специални игли за плъстене и дори дървена дръжка за тях!

 

     За тези от вас, със повече опит при суха техника за филцоване с игли, този проект за триизмерни бухалчета може лесно да се изпълни и без използването на основа от стиропор. Въпреки това, ние решихме да го използваме по две основни причини:

     Първо, изработката на филцови бухалчета с иглонабиване за стенна украса за дома изисква по-големи фигурки, а стиропорът ни помага да избегнем ненужното използване на твърде голямо количество вълна. И второ, за начинаещите, използването на основа от стиропор предоставя по-бърз, по-лесен и по-безопасен начин за изработката на триизмерни бухълчета.

     Така че, вие сами решете дали да я използвате или не, в зависимост от вашите лични предпочитания и опит в иглонабиването на вълнени влакна.

 

     Ако не можете да намерите подходящи форми от стиропор за вътрешната основа на вашите бухалчета, винаги можете да създадете нужната скулптура. По-напред в статията ще ви покажем как сме оформили нашата стиропорена форма с макетно ножче.

 

     Ако фигурата, която планирате да изработите с иглонабиване, има по-ярко изразени крайници (като крака и ръце), можете да създадете вътрешен скелет с помощта на няколко телени пръчки. Това ще осигури по-стабилна форма на фигурката и ще спомогне свързването на отделните елементи.

 

     Допълнителни материали, които ще ни трябват за направата на стенна декорация със изработените бухалчета от вълна:

 

 

Как да изработим два вида триизмерни бухалчета чрез сухо плъстене на вълна

     Изработването на 3D бухалчета с филц техниката чрез иглонабиване изисква високо внимание към детайлите и концентрация към всяко движение с иглата. Въпреки това, самият процес е изключително приятен и занимателен, а крайните резултати са наистина впечатляващи!

     Тук сме подготвили насоки и инструкции как стъпка по стъпка можете да изработите две триизмерни бухалчета с различни размери и избрани цветове на вълната чрез сухо плъстене – нека да ги наречем „Майка Бухалка“ и нейното невинно малко дете. 😊

     Възползвайте се смело от всички дадени идеи и инструкции във всяка стъпка, която ви допада. Не се страхувайте обаче и да добавяте промени! Всеки трябва да се чувства свободен да персонализира или подобри своите ръчно направени шедьоври!

 

     Ще започнем с изработката на малкото бухалче, което (припомняме) ще се целим да бъде със обемно и овално тяло. За тази цел, ние използвахме яйце от стиропор като основа. За да приближим неговата форма още малко към естествената форма на бухал, използвахме обикновено макетно ножче.

 

                  

       

Стъпка 1: Обвиване на основата с вълна

     При работа с игла, вълната трябва хубаво да се разчепка преди да започне набождането. Обвиваме яйцето от стиропор с пухкавата, разчепкана вълна и започваме да набождаме, докато покрием яйцето равномерно.

     На този начален етап, използваме голяма игла, по възможност с по-гъсто подредени зъбци и не сплъстяваме вълната плътно, а рехаво.

 

 

Стъпка 2: Създаване на общата форма и добавяне на очите

     След като сме направили общата форма, нека да определим най-подходящото мястото на очите на бухалчето. След това, можем да преминем към средната по размер игла. Не забравяйте, че преди да дадете цвят и други детайли на окото, трябва да го оформите с по-обла форма (като мъничка топка).

     Оформянето е интуитивен процес. Вие сами ще започнете да усещате къде и колко вълна да добавите.

 

Стъпка 3: Оформяне и изграждане на основната формата

     При иглонабиването на вълната, формата се изгражда само чрез добавяне, а това изисква способност за предварителна преценка. Използвайте иглата, за да оформите и/или добавите още вълнени влакна, колкото пъти е необходимо.

 


 

     Доверете се отново на собствената си интуитивна преценки при оформянето на бухалчето. Работете върху общата форма, преди да се фокусирате върху специфични детайли и не ги завършите напълно. Правете корекции, ако е необходимо, за да постигнете желания от вас резултат.

 

Стъпка 4: Разкрасяване на малкото бухалче по ваш вкус

     След като формата е напълно завършена, може да се позабавлявате, като смело декорирате изделието по ваш собствен дизайн.

 


     И ето, че малкото бухалче е завършено!

     Дойде ред и на бухалката майка! За основа ще използваме топче и сърце от стиропор, а за очите - две малки полусфери. Лесно можете да ги намерите в онлайн магазина на ЕМ АРТ.

 

 

 

Стъпка 5: Сформиране и дизайн на голямото бухалче „майка“

     Тук процесът се повтаря. Идеята постепенно се избистря и характера на творението се оформя постепенно.

     След изграждането на формата на едрото бухалче, време е да помислим и за цветовете. Изборът на цветната вълна може да преминава през няколко етапа, докато цветовото съчетание ви удовлетвори напълно.

     Довършвайки формата, трябва да се постараем и да изгладим нейната повърхност. Това се постига с помощта на по-фина игла за плъстене.

     Обикновено на тази финална права от иглонабиването, винаги могат да се намерят стърчащи влакна. Можете да ги оберете, като използвате иглата силно наклонена, и ги подпъхнете навътре с нея.

      Особено внимание трябва да се обърне и към наличието на неравно сплъстени влакна в допирните точки между два цвята. Ако не се оберат хубаво, цветът ще се замърсява лесно и няма да имаме ясна линия.

 

    

Стъпка 6: Подредба на филцовите бухалчета за стенна декорация

     За да създадете красива стенна декорация с вече изработените бухалчета от вълна, можете да ги аранжирате по свой вкус и да ги окачите някъде в дома си, или да ги подарите на свои близки! Ние подбрахме венец от клонки, заедно с текстилни цветчета и напъпила клонка.

 

Съвет: Ако предпочитате сами да изберете с какво да добавите към бухалчетата за изработването на декорацията за стена, можете да откриете огромно разнообразие от цветя и тичинки в сайта за Арт и Крафт материали на ЕМ АРТ!

 

 

     Е, вече сме готови! Проследете тези стъпки и можете да измайсторите не само очарователни Бухалчета с филц техниката за сухо плъстене и иглонабиване! Вече знаете и как да разкрасите дома си с тях, добавяйки красив венец и цветя, на които те да „кацнат“!

 

     Ако вече сте запретнали ръкави и нямате търпение да сътворите своите уникални бухалчета или други вдъхновяващи птици чрез сухо плъстене, не пропускайте да споделите преживяването си и прекрасните си творения в коментарите долу под статията!

 

Въпроси и отговори за изработката на триизмерни бухалчета чрез иглонабиване

Често Задавани Въпроси:

 

Какво е „специалното“ при иглите за плъстене на вълна?

     Специализираните игли за иглонабиване на вълна имат множество от кукички по цялата си дължина. Тези кукички подхващат и заплитат влакната заедно, като се осигурява здрава и устойчива структура на филцовия материал. Отличителното за тези игли е, че те могат да проникнат във влакната и да ги усукват, без да ги повредят. Това ни позволява да скулптираме и да оформяме влакната по желание, създавайки форми и детайли по свое усмотрение. Иглите за плъстене са основният инструмент, който ни позволява да изразим нашата креативност и да създадем уникални филцови проекти от животинска или вълна или други видове влакна.

 

Подходящо ли е плъстенето на бухалчета от вълна и за деца?

     Острите връхчета и кукички на иглите изискват фокусирано внимание през процеса на работа с тях. Затова е и изключително важно да се осигури правилно манипулиране и мерки за безопасност. Иглонабиването на вилната може да бъде забавно преживяване за по-големи деца и тийнейджъри, особено при наблюдение от възрастни.

 

Как мога да избегна пробождането на пръстите се при плъстене?

     За да избегнете убождания по пръстите при оформянето на бухалчетата, препоръчваме да използвате специална подложка за филц техника, вместо да държите в ръка самата вълна за сплъстяване. Но дори и да направите тази промяна, не забравяйте колко е важно да запазите фокуса и контрола, докато работите с иглите!

 

Защо предлагате да използваме стиропор като основа?

     С използването на стиропор като основа можем лесно да създадем сложни детайли и да придадем реалистичен вид, особено когато избраната фигурка е по-едра. Тази техника позволява оформянето на триизмерни фигурки да се случва с много по-малко усилия, в сравнение с директния класически подход при иглонабиване на вълна. И не само спестява време – спестява и количеството вълна, което ще ви трябва. Разбира се, ако вече имате опит в сухото плъстене и не търсите големи размери на изработените фигурки, можете и да пропуснете тази стъпка. Но ако сте начинаещи, основата от стиропор определено ще помогне да изработите творенията си много по-лесно.

 

Мога ли да добавя още цветове към бухалчетата от вълна?

     Да, можете да добавяте нови цветове към всяка фигурка, която изработвате чрез плъстене на вълна. Използвайте вълна за филц техника в различни цветове или смесете багрите на два цвята от вълна, като ги сплъстявате заедно по време на иглонабиване.

 

Как да почистваме бухалчетата от вълна при замърсяване?

     Всички фигурки, създадени чрез плъстене на вълна, са изключително деликатни. Затова е най-добре да не се налага да ги почиствате чрез измиване. Въпреки това, ако е необходимо, можете да ги почистите локално с мокра кърпа и мек сапун. Важно е да ги почиствате с нежно потупване и да избягвате прекомерно триене, за да запазите формата на фигурата.

 

Какви други арт бухалчета можем да си направим или използваме за украса или добавка към изхуства и ръколелия?

     Можете да откриете огромно разнообразие от материали с формата на бухал, подходящи за почти всички видове Арт и Крафт – както чрез форми, така и чрез мотиви или фигури.

     Например, лесно можете да намерите метална висулка с формата на бухал, комплект за направа на бухалчета от светна хартия, дървени копчета във формата на бухал, лепящи бухалчета от дърво и филц за декорация, комплект за 3D диамантен гоблен със бухал, части за правене на бижута със бухал, силиконов молд във формата на бухал и много, много други! Открийте още повече от безкрайните творчески възможности за добавяне на бухалчета в различни видове изкуства тук: Арт и Крафт Материали с Бухал

 

     Свързани статии:

     ВЪЛНА ЗА ПЛЪСТЕНЕ

     СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ

Dayana Nacheva (Daya) Daya

Аз съм огромен почитател на създаването на нови красоти, без значение дали с мъниста, лист и химикал, платно и акрил, или прежда. Всеки вид изкуство или ръчна изработка на нещо ново и уникално носи още вдъхновения! Ако и вие сте любопитни какво още можем да изработим и измайсторим с крафт и арт материали, следете новостите в блога и разбира се, споделете идеите си!

Всички статии на Daya

Оцени статията 5.00/5 от 6 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Бъдете организирани с планирането на празника на вашето дете Друзи Ахат Малахитът и душевното спокойствие


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.