Блог ЕМ АРТ

ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ДЕКУПАЖА - част 2 - Насоки за Изпълнение

ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ДЕКУПАЖА - част 2 - Насоки за Изпълнение

     НАСОКИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

     По дефиниция декупажът е приложно изкуство или крафт, но с помощта на някой медиуми, структурни и восъчни пасти, туш, варак и други художествени ефекти, то се издига до върховете на изяшното изкуство. 

     Ако искате да влезнете в приказният свят на декупажа, започнете смело. Техниката не е трудна, но се учи с опит. Напълно е нормално, ако първите ви едно или две произведения свършат в боклука. Със сигурност третото ще се получи, а всяко следващо ще надминава вашите очаквания. Постепенно ще навлизате по на дълбоко разкривайки своя собствен уникален стил.

     Ето как да започнете:

 • Изберете си повърхност и я пригответе. Ако е необходимо може да я боядисате. Ако не, просто се увечете, че е чиста и обезпрашена, защото недостатъците изпъкват повече с нанасянето на всеки слой лак.
 • Изберете детайлите, които искате да апликирате и ги изрежете.
 • Аранжирайте картинките върху повърхността. Наместете по-малките детайли с пинсети. Не бързайте да лепите, докато не се уверите, че композицията ви харесва.
 • Намерете подходящ медиум, с който да направите спойката така, че крайният продукт да изглежда добре и да е използваем.

     ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕФЕКТИ

     След като овладеете първите стъпки може да продължите да експеримрнтирате с различни допълнителни ефект:

 • СЪСТАРЯВАНЕ - Може да придадете античен вид на изделието след декорирането му с декупаж по различни начини.
 1. С еднофазен или двуфазен напукващ медиум. Еднофазният медиум - кракле се нанася между два слоя акрилна боя с различен цвят и напуква горния слой. Двуфазният медиум - кракле се нанася като краен самонапукващ се лак върху декорираната повърхност. Пукнатините, образувани с двуфазно кракле, могат да се подчертаят с нанасяне на антични пасти в отличаващ се цвят.
 2. С парафин (свещ). След като изсъхне първият слой акрилна боя се намазва с парафин. Отгоре се нанася втори слой с различен цвят и като изсъхне се обработва на места с шкурка.
 • РЕЛЕФ - Може да придадете допълнително измерение на декурпажа като го съчетаете с релеф. Това също се постига по най-различни начини.
 1. Релеф от дантела - Дантелената текстура може да бъде прекрасен завършек, при декориране с декупаж. Лепи се, както и останалите елементи. Ако искаме да я втвърдим, може предварително да я намажем с декупажна паста за релеф. Така ще направим релефът по-дълбок и ще му придадем вкаменен вид.    
 2. Релеф с шаблони и структурни пасти - ЕМ АРТ предлага набор от шаблони за многократна употреба, както и декупажна паста за шаблони. Пастата се нанася с шпакла и хубаво се заглажда.
 3. Релеф от декоратин - Декоратинът се изсипва в силиконов калъп и се изчаква да изсъхне между 12 и 24 часа, в зависимост от околната температура и дебелината на елемента. Ако елементът има по-голяма дебелина, може да слегне и да е необходимо да се допълни, затова е добре да го наблюдавате. Получената отливка е много прецизна и еластична и се залепва върху всякакви предмети. Ние предлагаме и готови елементи от декоратин, а разнообразието от силиконови форми и молдове със сигурност заслужава вашето внимание.
 4. Релеф с фигурки от дърво и бирен картон - Избраните елементи се залепват върху готовото изделие и се боядисват така, че да се слеят с останалите елементи от дизайна. Ръбовете могат да се подчертаят с вакса.
Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията Няма оценка

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 КоментариДискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Декорация за Свети Валентин Малахитът - камък за пари Коледна рамка за снимки


 

Последни публикации


Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Ръчно изработена картичка за осми март
Ръчно изработена мартеница за дома и офиса
Как да разпознаем истинският оникс?
Малахитът и душевното спокойствие
Оникс камъкът с магически свойства
Декорация за Свети Валентин


 

Последни коментари


Тина Иванова за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Тина Иванова за Ръчно изработена картичка за осми март
Тина Иванова за Ръчно изработена мартеница за дома и офиса
Тина Иванова за Как да се заредим енергийно с Аквамарин?
Габриела за Ръчно изработена играчка за Коледната елха
Калина за Ръчно изработена играчка за Коледната елха
Янита Бахчеванова за Как да се заредим енергийно с Аквамарин?


 

Тагове


Архив

© 2004 - 2021 ЕМ АРТ Всички права запазени.