Блог ЕМ АРТ

Лепилa за всичките Ви творчески проекти

Лепилa за всичките Ви творчески проекти

Лепилата се използват за трайно и плътно закрепване на две повърхности една към друга. Те се различават по някои продуктови характеристики като - консистенция, съдържание, приложение и т.н.

Съединяването (залепването) на отделните предмети се осъществява чрез образуването на т.нар. адхезионна връзка между слоя на лепилото и и материала на съединяваните повърхности.

 

Видове

Лепилата се разделят на няколко вида според:

  1. Техния състав

  • Неорганични - разтвори, расплави, припои
  • Органични - полимеризиращи се, разтвори, расплави

 

  1. По начина им на залепване

  • Сухи (изсъхващи лепила) - силикатно, казеин, лепило за дърво.
  • Мокри лепила (неизсъхващи) адхезиви, на основата на колофон.
  • Неорганични, органични, полимеризиращи - епоксидна смола.

 

  1. Според агрегатното им състояние

  • Течни - разтвори, емулсии, суспензии.
  • Твърди - плочки, пръчки, прахове, гранули - нанасят се върху нагрята повърхност.

 

В онлайн магазин ЕМ АРТ ще намерите богато разнообразие от лепила:

  • Силиконово;
  • Крафт лепило;
  • Еднокомпонентно универсално на водна основа;
  • Лепило маркер;
  • Силиконово прозрачно лепило;
  • Змейска плюнка;
  • Лепило за варак.

 

За какво използваме лепилата?

Тъй като изобилието от лепила е доста голямо, ще разгледаме поотделно характеристиките и приложението на всеки един вид поотделно.

 

  1. Силиконово лепило

Силиконовото лепило е силиконоорганов полимер с висока якост. Течният силикон прилича на смола, като за създаването му се използва синтетичен каучук.

С този материал може да бъдат залепени изделия от керамика, метал, пластмаса, каучук, стъкло, хартия, алуминий и теракота.

Лепилото на силиконова основа се предлага в удобни за употреба малки тубички. За да го използвате е необходимо да отрежете върха на дюзата, за да може да излезе съдържимото. Притискайте тубичката леко, за да не загубите излишно количество от материала.

След като приключите работа, поставете капачка или дозатор за лепила, който няма да позволи изтичането на още лепило.

Силиконовите лепила са подходящи за лепене на всякакви предмети, изработени от различни материали.

Може да се използват при изработването на съвсем фини картички и покани, тъй като е прозрачно и не се забелязва върху цветните картони.

Материалът е предназначен и за съединяване на по-груби материали като дърво, метал, стъкло, пластмаса. Това го прави подходящ при създаването на различни арт идеи.

 

  1. Крафт лепило

Крафт лепилото е предназначено специално за лепене на всички видове хартия, картон, бирен картон, заготовки за албуми, картички, картонени кутийки, квилинг ленти, фигурки от картон и мн.др.

Намира широко приложение при:

  • Изработването картички покани

Ръчното изработване на картички и покани  е сред най-любимите занимания на мнозина хоби майстори. То включва използването на разноцветни картони, щанци за изрязване, пънчове, бордюрни и къдрави ножици, различни апликации, брокати, фигури и много цветни материали - акрил, акварел, моливи, пастели.

Създаването на картички определено изисква доста голямо въображение, но и наличие на различни материали. Крафт лепилото се използва при изработването на тези картонени произведения на изкуството.

Предимството на този залепящ материал, е че той е изключително фин, прозрачен, бързосъхнещ, не оставящ следи по повърхността на листа и картоните.

Крафт лепилото не цапа, няма неприятна миризма, което позволява да бъде използвано в закрити помещения. С него може да залепите всички елементи към вашите картички, без да се притеснявате, че може да се отлепят.

  • Пликове

Изработването на крафт пликове е доста забавно занимание. Освен това готовият продукт е доста оригинален и красив.

За целта се използват картони в земни цветове, които чрез сгъване, се оформят като плик за писма, в размер пожелание. След като подготвите формата, трябва да фиксирате плика. За тази цел ви е нужно подходящо лепило.

Именно тук идва ред на лепилото за крафт проекти. С него ще залепите всички краища на готовия плик, за да запази джоб формата си. Върху него, отново с помощта на лепилото може да залепите различни декорации - хартиени цветя, панделки, картонени, пластмасови и дървени апликации.

Лепилото гарантира здравина и прозрачност на поставените елементи. Те няма да се отлепят при пренасяне ще запазят върху плика местата, които сте им отредили.

В пликовете може да поставите картички, покани, пари, послания, писма, снимки. Допълнително може да декорирате с брокат, панделки и цветни материали.

  • Скрапбукинг

Скрапбукингът е уникална техника за ръчното изработване на албуми, тефтери, книги във винтидж стил.

Тя се отличава с богато орнаментираните страници и корици в топли цветови комбинации.

За постигането на този ефект се използват най-различни пънчове за изрязване, къдрави и бордюрни ножици, картони и листове в различни цветове, панделки, дантели, брокат и т.н.

Крафт лепилото е сред най-използваните материали за правене на скрапбукинг.

С него може да залепите всяка декорация на винтидж тефтерите,  върху кориците и върху неговите страници. Така ще постигнете именно търсения старинен вид на скрапбука.

За целта може да използвате всеки от наличните цветове – златисто, сребристо, старо злато, бронз и т.н.

  • Хартиени сламки

Декупажното лепило е толкова нежно и фино, че с него може да залепите дори хартиени сламки.

В последните години този вид сламки нашумяха наистина много и много хора предпочитат да си ги правят сами.

Използва се специален водоустойчив, тънък картон и се оформя като тънки сламки. За да се фиксира тяхната форма се използва лепило. Декупажното лепило е подходящо за тази цел.

Благодарение на неговата прозрачна и лек текстура, без проблем и съвсем незабележимо ще залепите хартиените сламки.

Използвайте съвсем малко количество, за да не излиза по краищата излишната част от материала.

  • Декупаж

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязват мотиви и изображения от различни материали, след което се залепят върху предмета, който ще бъде украсен.

Най-често елементите се изрязват от хартия, салфетки, текстил и кожа.

Тази техника се използва за изработване на колажи, хартиени апликации и за декориране на мебели, пана, сувенири, чаши, чинии, вази свещи и елементи от обзавеждането.

За залепване на различните апликации може да използвате крафт лепило. С него може да декорирате върху дървени, пластмасови и метални мебели и различни предмети, книги, домашна посуда, свещи, текстил и т.н.

  • Изработване на празнична украса

Лепилото за крафт материали е подходящо за изработването на празнична украса. Тъй като в повечето случаи за тази цел се използват елементи от хартия и картон, това лепило е идеално за това.

С него спокойно ще залепите всички компоненти на украсата, която сте измислили.

Може да изработите украса за Коледа като направите гирлянди от разноцветна хартия, гланцови блокчета, ленти и картони. Създайте ги в цветове и форми, в които пожелаете.

Всяка част от гирляндите може да бъде залепена с крафт лепилото. Използвайте малко количество, то ще бъде достатъчно, за да съедини отделните елементи от украсата.

Освен шарени гирлянди може да направите и висулки за елхата. Използвайте станиоли, картони от които ще сглобите интересни фигурки. За да станат още по-бляскави и празнични играчките, добавете брокат и всякакви блестящи елементи, които може отново да залепите с помощта на лепилото за крафт материали.

След като сглобите Коледните висулки, изчакайте лепилото да изсъхне и ги окачете на клончетата на елхата.

Удоволствието и радостта от добре свършената работа ще ви накарат да блестите в празничната нощ.

С лепилото може да направите и интересна декорация за Коледната трапеза. Различни играчки от картон, дърво или стирофом във формата на елхички, джуждета, еленчета, камбанки и т.н.

Материалът за лепене е подходящ за изработването на украса и за други поводи като сватби, кръщенета, рождени дни, Велик ден,  Свети Валентин, момински и ергенски партита.

За всички ни е ясно, че в повечето случаи тези събития се състоят извън дома ни и украсата, която ще подготвим трябва да бъде лесна за пренасяна и аранжиране.

В повечето случаи декорацията за тези поводи се изработва от леки материали - картони, стиропор, хартия и пластмаса, за да могат да се пренесат по-лесно до мястото на празника.

За да сглобите декорацията ще са ви необходими материали за залепяне. Крафт лепилото е идеално за това. То изсъхва бързо и осигурява здравина на залепените предмети.

Напълно подходящо е за използването върху предмети за украсяване на празнични събития, тъй като е прозрачно е незабележимо.

  • Декориране на бутилки и чаши

Имате куп идеи, но нямате време да рисувате или не притежавате този талант. Не се притеснявайте, защото има начин съвсем сами да направите най-невероятните декорации върху стъклени или пластмасови чаши и бутилки.

С помощта на декупажната техника и лепилото за крафт материали, ще създадете най-оригиналните и впечатляващи предмети.

Може да украсите стъклени чаши и бутилки, които биха били прекрасен подарък или декорация за всеки повод.

Ще ви бъдат необходими: бутилка, салфетки за декупаж (препоръчваме ги, тъй като са меки и по-лесно следват овала на предмета), четка, гъба, акрилна боя, лепило и лак. Може да използвате и крафт лепило.

Преди да започнете работа свалете оригиналния етикет на бутилката и почистете повърхността на стъкления предмет. От изключителна важност е по него да няма мазни петна или прах. След измиване подсушете щателно повърхността, за да не останат водни капки и влага по нея.

Ако първо искате да оцветите бутилката в основен цвят, използвайте акрилна боя в нюанси по избор. Оставате да изсъхне и подгответе картинките, които предварително сте изрязали от салфетките. Изберете мотиви според повода, за който е предназначена бутилката - Коледа, рожден ден, сватбено тържество, моминско парти, кръщене и т.н.

Наложете изображението на мястото, където ще го лепите, за да видите как изглежда.

След като сте решили къде да го поставите, нанесете лепило и с помощта на плоска четка внимателно издърпвайте от средата към краищата, за да изкарате евентуалния въздух, който може да е останал под апликацията.

Може да използвате всякакви картинки и надписи. Пожелание комбинирайте различни цветни изображения, като облепите цялата повърхност на стъкления предмет.

Ако не намирате салфетки с подходящи мотиви, на цветен принтер може да разпечатате интересни извадки от интернет, също да залепите върху стъклените предмети.

След като крафт лепилото изсъхне, може да нанесете финален лак, който ще запечата трайно изображението върху предмета.

Пожелание може да доукрасите бутилката с допълнителни елементи - панделки, камбанки, метални, пластмасови и стиропорени елементи, изкуствен сняг, различни акрилни бои и брокат.

  • Сглобяване на изкуствени цветя

Изработването на изкуствени цветя е много занимателно и изключително красиво изкуство.

За него се използват различни материали - цветарска тел, тюл, фолио за декорации и т.н.

Лепилото за крафт елементи намира приложение и тук, за залепването на отделните части на цветето - стебло, главичка, тичинки, и листа, една към друга.

С него лесно ще закрепите всеки елемент, като лепилото ще остане абсолютно незабележимо.

  • Изработване на колажи

В изобразителното изкуство, колажът е техника, при която различни фрагменти, изграждат едно картинно пространство. При нея се използват изрезки от вестници, списания, надписи, цветни хартии, снимки, страници от книги и т.н.

При колажът се използва методът на наслагването. Той може да включва и рисунки, както и ръчно изобразени надписи, фигури и форми. Използват се и различни живописни техники.

Колажите са предназначени предимно за окачване на стена или поставяне върху етажерки. Те имат характеристиките на рамките за снимки, в които съхраняваме ценните си спомени и моменти.

За създаването на колажи се използват различни видове лепила, според предпочитанията на твореца. Крафт лепилото е един доста добър и предпочитан материал за тази цел, благодарение на характеристиките, които притежава, а именно прозрачността, бързото съхнете и здравината на залепване.

  • Папие маше

Папие-маше от френски, означава сдъвкана хартия – смачкана хартия, заради начина, по който изглежда. Това е техника, при която се изработват различни предмети от леснодостъпни и евтини материали. Използва се в кукления и драматичния театър за сценографски декорации, защото получените фигури са изключително леки и могат лесно да бъдат пренасяни.

С папие-маше се изработват уникални празнични маски и кукли, както и интересни сувенири за дома, както и тематична празнична украса.

Този метод на създаване на форми е изключително лесен и достъпен, тъй като не изисква много средства.

Работи се с евтини материали, които се намират във всеки дом. Това са стари вестници, интересни салфетки, списания, картони. Това е един прекрасен начин да рециклирате ненужните продукти вкъщи.

В замяна на това ще получите интересни кукли, маски и сувенири, с които перфектно ще разкрасите дома си.

Тук намира приложение и лепилото за крафт материали. За получаването на всяко папие маше, може да използвате декоративни салфетки, всякакви изрезки от вестници и списания, които да залепите с мопощта на лепилото. То е подходящо, тъй като е напълно прозрачно и бързо залепя всякакви хартиени, текстилни и кожени изделия.

Използвайки двете техники папие-маше и декупаж  може да направите някои музикални инструменти.

Най-разпространени са маракасите. Те са перкусионни музикални инструменти, които се състоят от две кухи кръгли тела, пълни с пясък, ориз или синтетичен материал и дървени или пластмасови дръжки. При тръскане маракасите издават съскащ звук.

Този инструмент може да бъде изработен и в домашни условия чрез папие-маше, тъй като е лесен и при свирене с него, не се изисква сила, удар или натиск. Крафт лепилото ще направи инструментите устойчиви за дълго време.

 

  1. Еднокомпонентно универсално лепило

Универсалното лепило е предназначено за залепяне на всякакви повърхности - дърво, хартия, картон, пластмаса, метал, текстил, гума, стиропор. То притежава отлична адхезия към различните основи. Нанася се лесно и е удобно за обработване.

С него може да компенсирате неравности по повърхности, като го нанесете и изчакате да се втвърди. Лепилото притежава добра първоначална лепливост и изсъхва бързо. Не съдържа силикон, устойчиво е на атмосферни влияния и влага, не причинява корозия и е безвредно.

Може да се използва от хора на всякаква възраст и е подходящо за:

  • Картички и покани

Универсалното лепило може да се използва при изработването на картички и покани. То изсъхва бързо, не оставя следи и не се вижда върху картона. Свойствата пу са подобни на тези на крафт лепилото.

Може да залепяте всакакви елементи върху вашите картички - апликации, декорации от метал, дърво, платсмаса, текстил и кожа.

  • Скрапбукинг

За богатото орнаментиране на ръчно изработените тефтери, албуми и книги се използват най-различни декорации, изработени от разнообразни материали.

Тук еднокомпонентното лепило ще ви свърши много добра работа, тъй като то е универсално и с него ще залепите всяка декорация, с която желаете да обогатите своя скрапбук.

Съвместимо е с всички картонени и хартиени орнаментации, дантела, панделки, камъчета, брокат и т.н. С него без проблем ще залепите дори финия брокат и малките камъчета или пайети.

  • Микс медия

При медия микса се използват различни елементи, изработени от всякакви материали - дърво, хартия, метал, стъкло. При тази техника определено ще ви трялва универсално лепило, с което лесно ще залепите всяка част от своя арт проект.

Еднокомпонентното лепило е подходящо за тази техника, тъй като е съвместимо с всака повърхност, изсъхва бързо, осигурява сигурно и здраво залепване.

 

  • Създаване на сувенири

Универсалното лепило е съвместимо с всякакви материали, за това е подходящо за направата на сувенири от разнообразни материали.

Подходящо е за залепяне на метал, дърво, текстил, пластмаса. Благодарение на това може да изработите интересни арт предмети.

Има много техники, с които може да направите най-уникалните сувенири. Еднокомпонентното лепило позволява съединяването на повърхности от различен материал например дърво към метал или пластмаса с метал. Това ще ви улесни в осъщесвямането на творческите ви идеи.

 

  1. Лепило маркер

Този вид лепило е изработено под формата на маркер и е на водна основа. Целта му е с него да се правят малки декорации посредством рисуване или очертаване на избраните фигури, след което се нанася материал, който да залепне върху тях.

Писецът на маркера е двустранен, като от едната страна е по-дебел, а от другата по-тънък. Това позволява изработването на линии с различна дебелина. Цветът на лепилото е полупрозрачен, за да бъде видим при работа върху различни повърхности.

След нанасяне трябва да се остави да изсъхне. Лепилото е двойнозалепващо, което означава, че при рисуване с него, то залепва върху повърхността, на която го поставяте, като откритата му част също остава лепкава и за нея залепяте желаните материали.

  • Декориране на повърхности

Лепилото във формата на маркер се използва за създаване на фини детайли върху различни повърхности. Може да се използва върху дърво, метал, пластмаса, текстил, стъкло, хартия, картон, керамика, порцелан, полиуретан и др.

С него може да декорирате чаши, чинии, свещници, лампиони, бутилки, куфари, чанти, портмонета, дънки, тениски, плакати, лозунги, табели.

Вземете предмета, който искате да орнаментирате. Помислете какво точно ще изобразите и го нарисувайте с помощта на маркер лепилото.

За целта може да използвате и шаблони с различни мотиви - флорални, геометрични, с растения и насекоми или с надписи. Поставете шаблони върху повърхността и с маркера минете всички празни участъци. Отделете го и започнете с нанасянето на цветния пигмент, който ще използвате върху лепнещите очертания.

Може да използвате всякакви брокати, цветен прах, фини стружки, пудра кадифе, ефектна пудра, декоративно фолио или блестящи частици. Посипете ги върху участъците с лепило като притискате слоевете цветни частици върху лепилото.

По този начин ще оцветите (ще пигментирате) изображението, което сте направили с маркер лепилото. Ще направите така, че то да стане видимо.

Този начин на декориране е изключително лесен, удобен и много приятен. Не е нужно да имате някакъв талант, за да направите това.

С лепило маркер може да декорирате всички свои лични вещи - чанти, обувки, якета, тениски, като създадете свой собствен стил. Така ще бъдете неотразими и определено няма да останете незабелязани.

Освен модните си аксесоари може да украсите и различни сувенири, празнична декорация, чаши, бутилки, калъфки за възглавнички, декоративни салфетки, свещници, поставки, рамки за снимки, кутии за бижута.

Този залепващ материал е наистина универсален и намира приложение във всички арт проекти. Той улеснява изработването на всички видове декорация от цялостни изображения, до надписи и фини детайли.

  • Украсяване на картички и скрапбукинг

Лепилото в маркер е идеално за създаване на декоративни орнаменти върху картички, покани и скрапбукинг. С него ще постигнете удивителни резултати.

Може да използвате тънката и дебелата част на писеца, в зависимост от вашите нужди. Лепилото е удобно за рисуване на красиви мотиви, изящни орнаменти, надписи и цифри.

Върху картона нарисувайте своята идея и посипете с цветен пигмент по избор. Може да използвате всякакви фини материали - брокат, пудра, цветен прашец, станиол и варак.

Посипвайте и притискайте частиците върху лепилото. След като сте сигурни, че сте покрили добре лепнещшя рисунък, изчакайте няколко минути да изсъхне и обърнете картона с потупващи движения, за да отстраните излишните пигменти.

Целта е да остане покривен материал само върху местата, по които има лепило. Може да комбинирате различни цветове, за да станат изображенията още по-красиви и ефектни.

Лепилото е идеално за декориране и на скрапбукнг. По същия начин може да украсите кориците и страниците на всеки ръчно сътворен винтидж албум, тефтер, книга за спомени, календар и органайзер. Така ще добият ослепителен блясък и неповторим стил.

Маркер лепилото е подходящо и за изработването на всякакви видове плакати, колажи, празнични надписи и табели. Методът на работа е същият като при декорирането на предметите, които описахме.

 

  1. Змейска плюнка

Змейска плюнка е еднокомпонентно лепило на водна основа. Използва се за лепене на различни материали - дърво, картон, пластмаса, метал.

Подходящо е за прилагане при изработването на всякакви картички, покани, медия микс, крафт проекти, създаване на сувенири, домашна и празнична декорация.

 

  1. Лепило за варак

Лепилото е бавно съхнещо и е на водна основа. Използва се за прикрепяне на метални листи - варак, шлак метал и метални люспи към разнородни повърхности.

С него може да декорирате покани, картички, скрапбукинг, декупаж, крафт проекти, различни видове украса за Коледа, Нова година, рождени и имени дни, кръщенета, сватби, момински и ергенски партита. Използва се и за изработване на плакати и декоративни табели.

Украсата изработена с лепило за варак и блестящите металически листове, изглежда наистина удивително.

За да я направите е нужно да нанесете гладък слой от лепилото върху повърхността. След като изчакате да изсъхне и да добие прозрачност с помощта на четка внимателно прикрепете блестящите листа и люспи върху лепилото.

С притъркващи движения с меката четка, притискайте листовете към лепилото за варак. Отлепете внимателно. Ще видите как металните частици ще останат върху лепнещата повърхност.

Така може да позлатите различни части от апликацията или надписа, който сте направили.

Независимо от вида лепило, който ще изберете, важно е да следите за срока на годност, отбелязан на опаковката. За правилното съхранение на залепващите материали е необходимо капачките да са плътно затворени. Това ще спаси лепилото от изсъхване и ще удължи времето, в което може да го използвате.

 

Цените на лепилата в ЕМ АРТ

В онлайн магазин ЕМ АРТ се стараем да поддържаме ниски и достъпни цени за своите клиенти. Много често правим намаления от редовните цени на артикулите.

При нас ще намерите огромно разнообразие от лепила на цени от 0.60 лева до 17.50 лева.

Стойността на продуктите в категорията зависи от вида, размерите и тяхното количество.

 

Защо да се доверите на ЕМ АРТ?

ЕМ АРТ е най-богато зареденият онлайн магазин за хоби материали. При нас ще намерите всичко необходимо за вашето творчество – всякакви видове инструменти за работа, всякакви видове мъниста, различни видове хартия, картон, аксесоари за бижута, материали за декорация и подаръчни опаковки, на достъпни цени.

Всички артикули са изработени от висококачествени и безопасни материали.

Често правим намаления на различни артикули, от които може да се възползва всеки наш клиент.

При нас може да пазарувате на едро и на дребно. За търговците на едро, имаме преференциални цени.

 

Доставка

След като сте избрали нужните хоби материали, трябва да въведете личните си данни – три имена, телефон за контакт и адрес, на който искате да получите своята пратка.

Очаквайте вашата поръчка ще пристигне в рамките на 4 работни дни.

При поръчки на стойност над 100 лв, доставката е напълно безплатна.

Ако имате въпроси, може да се свържете с нашите онлайн консултанти, които са на ваше разположение всеки ден от понеделник до събота от  9:30 до 18:30 часа, както и в неделя от 10:00 до 17:00 часа.

Отдайте се на вдъхновението и направете най-уникалните идеи реалност!

Ивелина (Златева) Ивелина

Ивелина Златева - влогър

Всички статии на Златева

Оцени статията 4.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

За кого е предназначен зеленият аметист? Ръчна изработка на украса за Свети Валентин Ръчно изработена декоративна метличка за Баба Марта


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.