Блог ЕМ АРТ

ВЪЛНА ЗА ПЛЪСТЕНЕ

ВЪЛНА ЗА ПЛЪСТЕНЕ

     Ако току що сте открили своята страст към плъстенето и се чудите от къде да започнете, то тази статия ще е полезна за вас. В нея възнамерявам да споделя скромните си познания и опит в областа, запознавайки ви с подходящите видове вълна, които се намират на българския пазар.
 
    Най-напред ще разграничим вълната според етапите на обработка. 
 
    Суровото руно е необработена вълна с цялата мърсотия и мазнина, директно свалена от гърба на овцата. Такава вълна ще намерите по селата на килограм за стотинки. Но трябва сами да я обработите, което е дълъг и не лек процес.
 
    Изчистено сорово руно на кичури (фъндъци) - тук е извършен първият етап на обработка на вълната - прането. По-голямата част от мазнината и мърсотията са премахнати и дори може да е обагрена, но не е разчепкана или сресана. От кичурите се получават страхотни ефекти, изваждайки някой къдрици за акцент.
 
    Кардирана или дарачена вълна - в процеса на кардиране се разчепкват възлите, за да се получи тънък слой вълна, която след това се оформя в лента. В този процес се премахват и растителните остатъци. Получената лента е пухкава и мека, а влакната са ориентирани във всички посоки, създавайки тънка мрежа като паяжина. Така обработената вълна е подходяща и за сухо и за мокро плъстене.
 
    Последните етапи в обработката на вълната са изтегляне и разчесване. Изтеглянето се извършва на няколко етапа, като при него влкната се подреждат успоредно, а при разчесването се премахват и последните растителни отпадъци, късите влкна, топчетата и възелчетата от вълната. Кардираната и разчесана вълна е най-чиста и влакната и са разположени в една посока. Това е най-подходящата вълна за мокро плъстене, но в същото време е много добра и за иглонабиване.
 
    Вълната се различава по своето качество и в зависимост от вида и породата на животното, което е неин источник.
 
     Тъй като разглеждаме вълната за плъстене, мога да кажа, че разновидностите на българския пазар са ограничени. В магазините на ЕМ АРТ ще откриете целия им асортимент, който е напълно достатъчен за да направите първите си стъпки в занаята.
 
    А сега да видим с какво разполагаме.
 
    Вълна на лента - разполагаме с 5 вида.
 
    Обикновена на марката "СТЕНЛИ" - 50гр   - Тази вълна е идеална за иглонабиване, особено когато  правим малки скулптурки. Тя е кардирана и разчесана, единствената разлика с другата вълна е, че е малко по-остра и по-сбита. При работата с игла трябва леко да я разпердушините преди да започнете да я набивате. Това е малко по-трудоемко при мокрото плъстене, но крайният пропдукт е не по малко добър.
 

    Екстра качество на марката "ФОЛИ", 700мм/600мм - Тя също е прекрасна за иглонабиване, както и за мокро плъстене. Малко по-пухкава е в сравнение с предишната, много лесно се разделя и не е неодходимо да я разчепквате за да започнете иглонабиването.

              

     Вълна "ФОЛИ" - платно, 1700мм/1000мм - меланж - Много добре изчистена, кардирана вълна. Влакната и са като фина паяжина. Много е удобна за мокро плъстене, тъй като има голяма площ, която лесно се разделя на пластове. Тези пластове се подреждат един върху друг, редувайки се, като всеки пласт се поставя перпендикулярно на предишния. Меланжираните цветове създават много приятен ефект. Прекрасна е и за сухо плъстене, стига да се нуждаете от такова количество.

              ВЪЛНА 100 % Филц платно 1700х1000 мм многоцветна дъга жълто-оранжева -200 грама

     Вълна "ФОЛИ" - МЕРИНО - 50гр. - Тази вълна се добива от специален вид овца и е изключително мека и фина. При нея липсва остротата на обикновената вълна. Подходяща е за шалове и всякакви детайли и аксесоари, които се допират до кожата. Изключително лека за работа с мокро плъстене, но не бих я препоръчала за иглонабиване. Много е деликатна и изисква по-голямо майсторство. Ако искате да изработите фигурка изцяло от мерино, има опастност да стане прекалено мека и неустойчива, затова е препоръчително да започнете с обикновена вълна и да използвате мериносовата само за завършек.

            ВЪЛНА Филц мерино за нетъкан текстил резеда-50 грама

     Вълна "ВЕЛБЪДЖ" - 100гр. - Още една прекрасна вълна за мокро плъстене. Тя е много гладко сресана и има голяма дължина на влакното. При мокрото плъстене с нея може да получите много по-гладко и здраво, плъстено изделие, като чанта например. Но за сухо плъстене бих препоръчала по-пухкава вълна. Въпреки това, ако изработвате фигурка на животно и искате да направите козина, тази вълна е идеалният материал.

            Прежда Вълна филц лента телесен цвят -100 грама ~3.5-4 метра

     Друг полезен продукт за разработването на плъстени изделия с красиви дизайни е моливната лента. Нарича се така защото се използва като декоративна линия. Един вид с нея можем да рисуваме върху изделието. Това е тънка лентичка, която изглежда като прежда но не е, тъй като не е усукана и много лесно се къса. С нея не можете да си изплетете пуловер, но можете да създадете прекрасни детайли и ефекти еднакво добре със сухо и с мокро плъстене.

             Прежда ЖИВА ВЪЛНА сива -100 грама

     В ЕМ АРТ ще намерите и разнообразие от кичури, които както вече споменахме, бихте могли да използвате за ефекти.

            ВЪЛНА естествени кичури сини

     И накрая един полезен пакет от разноцветни късчета пухкава лента, които може да си вземете, в допълнение към избраните от вас, основни цветове, за по-голямо разнообразие.

            ВЪЛНА 100 % Филц комплект цветен -50 грама

 

     Още полезни статии по темата:

     СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ

 

           

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 5.00/5 от 4 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

ПЪЛЕН НАРЪЧНИК ЗА ТВОРЧЕСКАТА ЛИЧНОСТ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ И ИМИТАЦИЯ ДА СИ НАПРАВИМ ОРНАМЕНТИ ЗА ЕЛХА ОТ ДЪРВЕНИ ВИСУЛКИ


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.