Блог ЕМ АРТ

СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ

СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ

     С тази тема се връщам назад във времето, когато за първи път се оказах в плен на това уникално по рода си изкуство.

    Случи се благодарение на едни пухкави ангели, спящи върху още по-пухкави облаци, които плениха сърцето ми от витрината на кокетно арт магазинче в сгушените, централни улички на София. Мира не ми даваха, докато не разбрах как са направени.

    От продавачката научих, че се изработват чрез набиване на вълната с игла, но това, което забрави да ми каже беше, че иглата е специална и има зъбци. Така че представете си смехотворните ми опити да направя нещо с обикновена игла.

     За щастие, ако прочетете тази статия, няма да ви се наложи да преминавате през същите трудности, през които преминах аз.

ПРОЦЕС НА СПЛЪСТЯВАНЕ

     За да разберете иглонабиването, е добре да сте запознати с процеса на сплъстяване. По време на този процес влакната от вълна се раздвижват напред-назад, докато се заключат в тясна връзка.

ИГЛОНАБИВАНЕ - РЪКОВОДСТВО

    Видът на иглата, която се използва, е много важен. Тя има малки зъбци, които са насочени в една посока. При намушкване, те избутват влакната навътре, но не и навън. По този начин ги набиват едно в друго, докато връзката им стане много здрава. Колкото повече бодете, толкова повече влакнта се сплъстяват и бавно превръщат вълната в твърдо плъстено изделие.
 
     Тъй като трябва да пробождате вълната отново и отново, ще ви е необходима подложка от пяна, която предпазва иглите от счупване, като същевременно ви дава твърда работна повърхност. Имайте в предвид, че иглите са доста деликатни и могат лесно да се счупят, ако се използват неправилно. При повтарящи се движения, иглата трябва да се набожда под един и същи ъгъл, без да се върти и усуква. Ако иглата не навлиза лесно, не трябва да я насилвате. 
 
     Бъдете много внимателни, тъй като началните опити често са съпроводени от обождания. Имайте в предвид, че иглите са много остри и зъбците им правят обождането още по-неприятно.                            
    
   
       
     Когато държите иглата изправена на 90’, вие набивате влакната на дълбоко за по-голяма здравина и стабилност. Обикновено така се започва, докато се получи първоначалната, груба форма. От вас зависи дали ще направите изделието по-меко и рехаво или по-плътно и сбито. Постепенно започвате да накланяте иглата на 45’ за да преплетете влакната напречно, оформяйки пластичните подробности. Лека, полека се изгражда една гладка повърхност. Накрая, под остър ъгъл, се обират стърчащите косъмчета и се намушкват навътре, като така формата окончателно се изчиства. 
 
     На различните етапи се използват и различни игли. Имайте предвид, че се износват. Ако забележите, че ви отнема по-продължително от обичайното време, за да сплъстите едно изделие, значи е време да подновите иглата си.
 
ВИДОВЕ ИГЛИ ЗА ПЛЪСТЕНЕ
 
     ТРИЪГЪЛНА ИГЛА ЗА ПЛЪСТЕНЕ - СЪС ЗЪБЦИ ОТ ТРИ СТРАНИ ПО РЪБОВЕТЕ

32ри размер - Това е здрава игла, подходяща за работа с по-остра вълна и за стабилно закрепване на отделни елементи от изделието. Не е добра за оформяне на детайли или усъвършенстване на повърхността.

36ти размер - Добра игла за грубото оформяне на 3D фигурка и отново за съединяване на отделните части. Не става за детайлна работа. В магазините на ЕМ АРТ ще намерите игла с номерация L, която извършва същата функция.

38ми размер - Игла, която е функционална при по-голямата част от процеса, започвайки от грубото оформяне и стигайки до някои подробности. Използва се за скулптиране, но не е подходяща за по-грубите и остри влакна. Отговаря на иглата с номерация М в нашите магазини.

40ти размер - фина игла за детайлна работа и получаване на чиста повърхност. Най-добре да не се използва за работа с груби влакна и в началните етапи на оформяне. При нас тази игла е с номерация S.

42ри размер - Още по-фина игла, обикновено запазена за добавяне на косъмчета, малки кичурчета и други фини детайли. В магазините на ЕМ АРТ тази игла е маркирана като ekstra fine.
 
     ИГЛА ЗА ПЛЪСТЕНЕ ЗВЕЗДА - СЪС ЗЪБЦИ ОТ ЧЕТИРИ СТРАНИ
 
36ти размер - Игла за бързо и плътно сплъстяване. Добра е за съединяване на елементи и може да се използва с остра вълна.
 
38ми размер - Подобна е на 36ти размер, но става и за по-фина работа и по-мека вълна. Това е една от по-универсалните игли, с които може почти всичко да се направи.
 
     СПИРАЛОВИДНА ИГЛА ЗА ПЛЪСТЕНЕ - ЗЪБЦИТЕ СА РАЗПОЛОЖЕНИ СПИРАЛОВИДНО ПО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ИГЛАТА.
 
38ми и 40ти размер - С тази игла сплъстяването става бързо и има чиста повърхност, която не изглежда надупчена. Нещо, което се получава при другитр игли, ако повърхността не се заглади под остър ъгъл.
 
     ОБЪРНАТА ИГЛА ЗА ПЛЪСТЕНЕ 
 
Зъбците на тази игла са обърнати обърнати на обратно, така че вместо да набиват влакната навътре, ги издърпват навън. Тази игла се използва, за да създаде пухкава, подобна на козина повърхност, върху добре сплъстена фигурка.
 
    
     Свързани статии:
    
    
     
 
 
 
 
 
 
 
                                         
    
 
    
Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 4.33/5 от 6 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Как да си направим модерна ръчно изработена гривна на 7 реда? ВЪЛШЕБСТВОТО НА КРЕАТИВНИТЕ КОМПЛЕКТИ Подробно ръководство за това Как да Нарисуваме Мандала по три различни начина, дори и като начинаещи!


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.