Блог ЕМ АРТ

За какво използваме топлият силикон? Идеи и вдъхновение!

За какво използваме топлият силикон? Идеи и вдъхновение!

Горещият силикон е в твърда форма и се продава във вид на пръчки. Той се поставя в специален пистолет, който се загрява под въздействие на електричество и превръща твърдата силиконова пръчица в гореща гъста течност.

Силиконовите пръчици най-често са с диаметър 11 мм. Те се напъхват в задния край на пистолета, докато не достигнат в нагревателната камера. Там лепилото се разтопява, нагрявайки се на температура 210 - 220 градуса Целзий.

Върху пистолета има спусък, като чрез натиск върху него, пръчката се избутва напред и изтласква през дюзата течното лепило, което се наира в камерата.

Силиконовото лепило е абсолютно безвредно, не отделя вредни изпарения, няма мирис и е устойчиво на различни атмосферни промени. Характеризира се с висока адхезия - ниво на слепване между повърхности.

Използва се за съединяване и залепяне на различни предмети и елементи. Съвместимо е с всички видове материали - дърво, метал, пластмаса, картон, хартия, дунапрен, стиропор, бетон, керамика, текстил и др. Може да се използва дори върху неравни и абразивни повърхности.

 

Видове

Топлият силикон се продава във формата на заоблени пръчици. В категорията ще намерите:

  • Силиконови пръчки в различни цветове - бяло, черно, розово, жълто, синьо, кафяво;
  • Декоративни силиконови пръчки с брокат в златно, сребърно и др.;
  • Силиконови кубчета за топене;
  • Пистолети за силикон;
  • Ваничка за топене на силикон.

 

Приложение

Горещият силикон е един от материалите, който намира широко приложение в домашната работилница, независимо кой е майсторът. С него могат да работят както възрастни така и деца.

Използва се за:

  1. Изработването на празнична украса

Силиконовите лепила са подходящи за изработването на празнична украса. Тъй като в повечето случаи за тази цел се използват елементи от хартия и картон, това лепило е идеално за това.

С него спокойно ще залепите всички компоненти на украсата, която сте измислили.

Може да изработите украса за Коледа, като направите гирлянди от разноцветна хартия, гланцови блокчета, ленти и картони. Създайте ги в цветове и форми, в които пожелаете.

Всяка част от гирляндите може да бъде залепена с горещ силикон. Използвайте малко количество, то ще бъде достатъчно, за да съедини отделните елементи от украсата.

Освен шарени гирлянди може да направите и висулки за елхата. Използвайте различни материали - станиоли, картони, пластмаса и стъкло, от които ще сглобите интересни фигурки.

За да станат още по-бляскави и празнични играчките, добавете брокат и всякакви блестящи елементи.

След като сглобите Коледните висулки, изчакайте лепилото да изсъхне и ги окачете на клончетата на елхата.

Удоволствието и радостта от добре свършената работа ще ви накарат да блестите в празничната нощ.

С топящият се силикон може да направите и интересна декорация за Коледната трапеза. Различни играчки от картон, дърво или стирофом във формата на елхички, джуждета, еленчета, камбанки и т.н.

Материалът за лепене е подходящ за изработването на украса и за други поводи като сватби, кръщенета, рождени дни, Велик ден,  Свети Валентин, момински и ергенски партита.

За всички ни е ясно, че в повечето случаи тези събития се състоят извън дома ни и украсата, която ще подготвим трябва да бъде лесна за пренасяне и аранжиране.

В повечето случаи декорацията за тези поводи се изработва от леки материали - картони, стиропор, хартия и пластмаса, за да могат да се пренесат по-лесно до мястото на празника.

За да сглобите декорацията ще са ви необходими материали за залепяне. Силиконът е идеален за това. Ще ви трябват няколко пръчици и пистолетът, с който ще работите. Лепилото от силикон изсъхва бързо и осигурява здравина на залепените предмети.

Напълно подходящо е за използване върху предмети за украсяване на празнични събития, тъй като е прозрачно и абсолютно незабележимо. Освен това може да използвате и цветни силиконови пръчки, които да се слеят с цветовете на украсата ви.

 

  1. Декорация

С помощта на топъл силикон може да направите невероятна декорация за дома и офиса. Той е подходящ за изроботването на различни арт проекти.

Може да направите различни сувенири, статуетки, декоративни цветя и дръвчета. Използвайте материали по избор - декоративни клонки, изкуствени цветя, летви, бутилки, метални, пластмасови или дървени елементи, текстил, кожа и дърво.

Силиконът лепи различни материали и повърхности, независимо дали са гладки или абразивни. Може да се използва и с различни цветни материали като акрил, акварелни бои, темперни и маслени бои.

 

  1. Картички и покани

Ръчното изработване на картички и покани  е сред най-любимите занимания на мнозина хоби творци. То включва използването на разноцветни картони, щанци за изрязване, пънчове, бордюрни и къдрави ножици, различни апликации, брокати, фигури и много цветни материали - акрил, акварел, моливи, пастели.

Създаването на картички определено изисква доста голямо въображение, но и наличие на различни материали. Крафт лепилото се използва при изработването на тези картонени произведения на изкуството.

Предимството на този залепящ материал, е че той е изключително фин, прозрачен, бързосъхнещ, не оставящ следи по повърхността на листа и картоните.

Силиконът не цапа, няма неприятна миризма, което позволява да бъде използван в закрити помещения. С него може да залепите всички елементи към вашите картички, без да се притеснявате, че може да се отлепят.

За по-фините детайли, може да използвате силиконовите кубчета, които се разтапят във ваничка. С помощта на плоска четка или писец, може да нанесете малко количество от силикона върху повърхността на картичката и да залепите отделните апликации.

За да станат картичките и поканите още по-интересни използвайте силиконовите пръчки с брокат. Освен че ще ви свършат идеална работа, ще придадат допълнителен блясък и шик. Те се предлагат в невероятни цветове - розово, синьо, червено, златно, сръбърно.

 

  1. Парцалени кукли

Парцалените кукли са най-стария и любим вид играчки на милиони хора по света. Подходящи са за деца от различна възрастова група. Идеални са за игра и за гушкане.

Някои хора, любители на куклите от плат, ги колекционират, като отделят за тях цели рафтове в дома си.

За да си направите сами такава кукла, ще са ви необходими, прежда, конци, платове, различни текстилни изрезки, копчета и мъниста, игла, ножица или топъл силикон. Може да използвате непотребни парцалчета.

Дизайнът на кукличката, остава изцяло на вашия вкус и преценка. Тя може да бъде съвсем обикновена и да не включва много материали, които биха усложнили изработването й. Но ако искате да да бъде по-интересна, може да използвате повече елементи.

Започнете от оформянето на тялото и главата. Има много начини, по които  да ги направите. За целта може да използвате само парцали и конци или да ги направите по-обемни, като запълните основните материали с памук или дунапрен.

По този начин ще направите по-заоблени и масивни куклички. За изработването на косичката, поставете снопчета конци или прежда в цветове по избор.

Преминете към оформянето на лицето. Очите, устата и нослето, може да ги оформите с копчета или мъниста. Ако се чудите как да  съедините различните части на торса и лицето, може да го направите по два начина - чрез пришиване и чрез лепене.

За лепенето използвайте пистолет с топъл силикон. Този метод ще ви улесни, тъй като няма да има нужда да нанизвате игли с конец и да шиете. Нужно е само да заредите пистолета с пръчка силикон, да изчакате да са разтопи и да започнете с лепенето.

По този начин може да залепите копчетата или мънистата, оформяйки лицето на куклата, да поставите ръцете и крачетата, както и да залепите допълнителна декорация към нея - панделки, обувчици, цветя от органза, чантички и други елементи.

Силиконът е бърз и лесен съединителен материал за изработването на кукли. Той не отнема време и не изисква допълнителни шивашки умения от страна на твореца. Абсолютно безвреден е, няма мирис и не отделя вредни изпарения. С него могат да работят хора от различни възрасти, както и деца над 10 години.

 

  1. Лепене на различни материали

С помощта на топъл силикон може да сглобявате заготовки за кутийки от картон, пластмаса и дърво.

Може да ремонтирате някои счупени предмети, които позволяват лепене с горещи материали. Такива са стъклото, гумата, текстилът, пластмасата, керамиката и дървото. сглобяване на кутийки с дунапрен към капачето.

Залепващият елемент може да се използва и за фиксиране на закачалки, поставки и етажерки, включително и в мокри помечения.

 

  1. Изработване на сувенири

Горещият силикон е съвместим с всякакви материали, за това е подходящо за направата на сувенири от разнообразни материали.

Подходящ е за залепяне на метал, дърво, текстил, пластмаса. Благодарение на това може да изработите интересни арт предмети.

Има много техники, с които може да направите най-уникалните сувенири. Силиконовото лепило позволява съединяването на повърхности от различен материал например дърво към метал, текстил към картон или пластмаса с метал. Това ще ви улесни в осъществяването на творческите ви идеи.

Благодарение на разнообразието от цветове на силиконовите пръчици, може да ги съобразите с цвета на основния материал, към който ще лепите.

С помощта на топлия силикон, лесно ще направите интересни сувенири, които може да подарите за всеки повод на своите близки и приятели. Ако искате ръчните ви творения да станат още по-интересни използвайте декоративния топъл силикон с брокат. Той се предлага в различни интересни нюанси.

 

  1. Медия микс

Микс медията е вид арт концепция, развита през 20-ти век. Тя се получава, когато артистите от постмодернизма започват да обвързват традиционните изкуства - скулптура и живопис.

Медия микс се открива във всеки творчески продукт, за чието изработване са използвани повече от един или два вида материали.

Днес този вид изкуство се използва от професионални творци и от хоби майстори. С него се създават най-различни картички, сувенири, колажи, картини, пана и декупаж.

Характерно за микс медията е, че се използват абсолютно всякакви материали, не само класическите бои, картон и моливи.

За изработването на различни арт предмети, при тази техника се включват различни видове бои, плат, кожа, картони, мъниста, камъни,  копчета, монети, прибори за хранене, сухи листа, болтчета, винтчета, разнообразни малки метални, пластмасови и дървени елементи и много други.

Използването на пънчове, шаблони и бордюрни ножици е силно характерно, за да се постихне допълнително орнаментиране на отделни части от микс продукта.

Медия микс е наистина много богато и интересно творчество. Получените арт творения са наистина уникални и изключително красиви.

Топлият силикон се използва за залепяне на различни предмети, апликации и елементи върху основата на медия микса.

Той е съвместим с всички материали, а ефекта, който ще постигнете с негова помощ ще бъде наистина уникален. Може да използвате различни цветове силиконови пръчки, в зависимост от цветовете, които включва вашия микс проект.

 

  1. Създаване на бижута

Топлият силикон е добър избор при изработването на бижута. С него може да залепите елементи от стъкло, пластмаса, дърво и метал към различни основи.

Огромното изобилие от цветни материали позволява да направите бижутата изключително красиви, като по тях може да нарисувате всичко, което въображението ви сътвори.

Елементите, които сте оцветили може да използвате за да направите обеци, гривни, колиета и пръстени.

С помощта на силиконовите пръчици лесно ще залепите готовите елементи към метални, стъклени, пластмасови, дървени или керамични основи.

Нужно е да сложите съвсем малка капка, да притиснете мънистото към основата и да изчакате няколко минути да изсъхне. След като силиконът изстине, той се стяга и осигурява здрава адхезия (съединяване) на двете повърхности една към друга.

За да направите бижутата още по-интересни може да използвате силиконовите пръчици с брокат. Така дори и да се вижда, залепващият материал ще стой много ефектно и ще допълва блясъка на бижутата.

Ако все още не сте работили с горещ силикон и не знаете как точно става това, не се колебайте да потърсите информация за начините на работа и приложението на този материал.

В наръчници за хоби творци и във видео материали в онлайн пространството, ще намерите ценни съвети, как да използвате силиконовите пръчици.

Не се колебайте и не пропускайте да включите в работата си силиконовото лепило, защото те ще направи много ваши идеи - реалност.

При поръчки на стойност над 100 лв, доставката е напълно безплатна.

Ако имате въпроси, може да се свържете с нашите онлайн консултанти, които са на ваше разположение всеки ден от понеделник до събота от  9:30 до 18:30 часа, както и в неделя от 10:00 до 17:00 часа.

Отдайте се на вдъхновението и направете най-уникалните идеи реалност!

 

КЪМ КАТЕГОРИЯ ТОПЪЛ СИЛИКОН

Ивелина (Златева) Ивелина

Ивелина Златева - влогър

Всички статии на Златева

Оцени статията 4.50/5 от 2 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

В СВЕТА НА КВИЛИНГ ТЕХНИКАТА УДИВИТЕЛНИ КАРТИЧКИ ЗА СВАТБЕН ДЕН СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.