Блог ЕМ АРТ

ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ДЕКУПАЖА - част 1 - Подбор на Материали

ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ДЕКУПАЖА - част 1 - Подбор на Материали

     Въпреки че майсторството е предимство, в това изкуство не е необходимо да си художник, за да изработиш шедьовър, който изглежда, сякаш е излязъл изпод четката на професионалист.

     В най-общ смисъл декупажът представлява изрязване на елементи от хартия и апликирането им към предмети от най-различно естество с помощта на лепило и много лак.

     Популярността на тази техника никак не е изненадваща, като се има в предвид, че с подръчни материали, човек може да превърне дома си в приказна феерия.

     Най-забавната част от този процес се състои в избирането на хартии, десени и предмети и съчетаването им в прекрасни, дизайнерски произведения.

     За да направи това още по-голямо наслаждение с още по-професионални резултати ЕМ АРТ ви предоставя голям избор от салфетки и хартии за декупаж, както и вълшебна колекция от предмети подходящи за декориране от дърво, МДФ, керамика, стъкло, памук, пластмаса и стирофом.

     За новите в това начинание сме подготвили кратко ръководство.

     ПОДБОР НА МАТЕРИАЛИ

     Върху какви повърхности можем да приложим декупаж?

     Декупаж може да се приложи върху почти всяка повърхност, която искаме да декорираме.

     

     Популярни идеи:

     С декупажна техника се създават и прекрасни:

 • картини върху платно, дърво или друга повърхност

     Няколко чудесни предложения от нас:

 

     Закачалка за ключове MDF къща с 5 бр кукички 20x25 см     Кутия MDF за декорация 10.5x34.9x9 см вътрешен размер №NK04     Скрин MDF за декорация 24x15x30 см с две чекмеджета 22x14x9 см        Комплект MDF 6 подложки 100x4 мм с поставка 12x12 см  Кутия дървена 190x50x250 мм за ключове с чекмедже

    Фоторамка дървена 150х200 мм цвят дърво     Кутия дървена 115x70мм кръгла       Поднос дърво 320x200x50 мм , 350x230x50 мм ,380x260x50 мм- 3 части     Панер MDF за декорация квадрат 18x18 см   Ваза MDF за декорация 220х95х270 мм плоска

     Пано MDF за декорация подкова 17.5x15.5 см     Пано MDF за декорация сърце 23x20.5 см     Плато MDF за декорация 315х30 мм цвете     Салфетник MDF за декорация модел 1    Основа за икона №1/2 MDF размер 20x25 см размер без рамката 15x20 см

 

     И още много други, които може да поръчате тук.

     Необходима ли е специална хартия за декупаж?

    

     Каква хартия ще използваме, зависи най-вече от ефектът, който искаме да постигнем. В повечето случаи се използва фина хартия, тъй като лакът подчертава неравностите и ги кара да изпъкват. Но разбира се в някой случаи това може да е резултатът, който търсим. В шарения свят на хартиите има много източници, които можем да използваме за декупаж:

 • опаковачна хартия
 • тишу хартия - Много фина, има полупрозрачен ефект. Подходяща е за лампиони, свещници, шишета, буркани и стъклени вази.
 • ръчна хартия - Придава специално, натурално излъчване на декорираните предмети.
 • вестници, книги и списания.
 • текстилна хартия
 • декупажна хартия - Изработена е специално за декупажната техника. С нея се работи най-лесно и професионалнио. Дизайните и са селектирани специално за целта.
 • салфетки - Между най-предпочитаните материали за декупаж, поради огромния избор от фантастични десени и фината хартия.
 • хартия за оригами - Малки, квадратни листчета с миниатюрни картинки и десени, които може да използвате като мозайка.
 • трансферна хартия - С нея получвате ефекта на декупаж без да изрязвате и лепите, тъй като картинките са готови за апликиране. След трансферирането им върху желаната повърхност може да нанесете лак, боя, да рисувате с туш и да използвате ефекти за състаряване напукване и други.
 • плат

     Какво лепило да използваме?

     Има специални лепила за декупаж, които може да срещнете и под названието медиуми за декупаж или трансферни медиуми и лакове. Те лепят, запечатват и лакират едновременно. Могат да се нанасят многократно върху декорираната повърхност, за да е по-добре предпазена и да има завършен вид. При избирането на медиум за декупаж е добре да изберете гланц, тъй като запазва прозрачността си и картинката е ясна, а цветовете даже изпъкват по-добре. Ако искате да получите матова повърхност, използвайте гланц за всички слоеве и само за последния нанесете мат.

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 5.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Етикети/Тагове


Коментари 0 КоментариДискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Диамантени гоблени Как да си направим Коледна елха от стиропор? Декорация за Свети Валентин


 

Последни публикации


ИДЕИ ЗА КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ОТ САМОСЪХНЕЩ МОДЕЛИН
ЧУДОТО НА АХАТ И ЕНЕРГИЯТА, КОЯТО ВИ НОСИ
СУХО ПЛЪСТЕНЕ ЧРЕЗ ИГЛОНАБИВАНЕ
Ръчно изработена Коледна картичка
Бъдете организирани с планирането на празника на вашето дете
РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
В СВЕТА НА ДИАМАНТЕНИТЕ ГОБЛЕНИ


 

Последни коментари


AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Rosenka за Как да си изработим бижу от епоксидна смола
Тина Иванова за Как да си изработим бижу от епоксидна смола


 

Тагове


Архив

© 2004 - 2023 ЕМ АРТ Всички права запазени.