Скрий
ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332  088 400 0337

Тикса и ленти за залепяне

Тук ще откриете голям избор от тиксо, двойнолепящи ролери, двойнолепящи ленти, велкро, двойно залепващи кръгчета и още много други материали, които ще ви помогнат в залепянето. Разгледайте и останалите ни категории с артикули за лепене. Разполагаме с разнообразието, което търсите, на разумни цени.

Виж повече
18 артикула | Стр. 1/1
filterФилтри
filter
filterФилтри

Наличности (2)
Вид (9)
+ Виж повече - Виж по-малко
Материал (4)
Форма (1)
Тип на стоката (4)
Размер (8)
+ Виж повече - Виж по-малко
Цвят (5)
Цвят микс (1)
Цвят ефект (1)
Марка (2)
Двойнозалепваща водоразтворима лента за текстил -20 метра
Топ продукт

Код: 507347 Тегло 30 гр Брой: 1
Цена10.80 лв.
qtty plus qtty minus бр.
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus бр.
Купи
Лепенки за многократно залепване -2x14 грама
Топ продукт

Код: 516559 Тегло 28 гр Брой: 1
Цена2.20 лв.
qtty plus qtty minus пак.
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пак.
Купи
Дизайнерско тиксо ролер 8 мм x 5м с 3 дизайна Meyco

Код: 418768 Тегло 7 гр Брой: 1
Цена4.70 лв.
Добави в любими
Велкро 3 см цвят черен -1 метър

Код: 418794 Тегло 20 гр Брой: 1
Цена2.00 лв.
Добави в любими
Дишащо хартиено тиксо 12 мм -8 метра

Код: 418761 Брой: 8
Цена2.20 лв.
Добави в любими
Велкро 2 см цвят черен -1 метър

Код: 418796 Тегло 12 гр Брой: 1
Цена2.00 лв.
Добави в любими
Самозалепваща подложка 18 мм бяла - 32 броя

Код: 408900 Тегло 20 гр Брой: 32
Цена2.50 лв.
Добави в любими
Самозалепваща подложка 18 мм кафява - 32 броя

Код: 408901 Тегло 20 гр Брой: 32
Цена2.50 лв.
Добави в любими
Кръг от велкро 20 мм цвят бял -20 комплекта

Код: 418797 Тегло 6 гр Брой: 20
Цена1.50 лв.
Добави в любими
Кръг от велкро 20 мм цвят черен -20 комплекта

Код: 418798 Тегло 6 гр Брой: 20
Цена1.50 лв.
Добави в любими
Велкро 2 см цвят червен -1 метър

Код: 418799 Брой: 1
Цена1.00 лв.
Добави в любими
Ролер с перманентно лепило -8 метра

Код: 516514 Тегло 30 гр Брой: 1
Цена3.80 лв.
Добави в любими
Самозалепваща лента двустранна 17x2 мм ~2 метра

Код: 408712 Брой: 1
Цена1.80 лв.
Добави в любими
Двойно залепващи кръгчета 8 мм -1 лист 414 броя

Код: 304183 Брой: 414
Цена2.40 лв.
Добави в любими
Двойно залепващи кръгчета 6 мм -1 лист 450 броя

Код: 304184 Брой: 450
Цена2.00 лв.
Добави в любими
Двойно залепващи кръгчета 10 мм -1 лист 494 броя

Код: 304182 Брой: 494
Цена2.60 лв.
Добави в любими
Биндер лента 3x100 мм -1000 броя

Код: 304188 Брой: 1000
Цена4.80 лв.
Добави в любими

БЛОГ

Тикса и декоративни, самозалепващи ленти

Предназначението на тиксото е за опаковане, съединяване и придържане на различни пакети и товари.
За да изберете правилното тиксо трябва да се съобразите с целта, за която ще го използвате - големината на предметите, които ще опаковате, тежестта, обема и грапавината на тяхната повърхност. Ако тя е набраздена или грапава тиксото лесно може да се разкъса. Така рискувате облепеният товар да се озове на земята и да се нарани.

ЗА КАКВО ИЗПОЛЗВАМЕ ТИКСА И САМОЗАЛЕПВАЩИ ЛЕНТИ?

 

Трябва да изпратите пратка, да опаковате набързо подарък или просто да залепите няколко изпадали листа от стария си готварски тефтер? Без съмнение, първото към което посягате е тиксо, нали?

 

Самозалепващите се ленти, които са популярни под името ’’ тиксо ’’ са безценен помощник в бита, в работата, навсякъде, където има нужда да се залепи нещо бързо и надеждно.

 

Какво представлява тиксото?

 

Най - просто казано, тиксото представлява лепенка, която се самозалепва. Структурата на лентите се състои от няколко слоя, като основните са два. От първия основен слой зависи устойчивостта на тиксото ( колкото по - голяма е дебелината му, толкова по - устойчиво е то на натоварвания). Втория лепилен слой също е много важен, тъй като от него зависи колко добре ще залепва тиксото.

 

Няма съмнение,че всички използваме този много полезен продукт, който се предлага в няколко варианта от ЕМ АРТ, но знаете ли, че той има много интересна история?

 

Защо на тиксото казваме и ’’скоч’’?

 

Самозалепващата лента е изработена ( както повечето велики изобретения) малко случайно. През 30 - те години на миналия век, в една американска компания работел млад лабораторен техник на име Ричард Дрю. Веднъж Дрю забелязал, че колегите му се опитват да боядисат купето на кола в два цвята, но не успяват да отделят цветовете един от друг. За да им помогне, той взел една лента, намазал я в двата края с лепило, и така помогнал на колегите си да завършат проекта си.

 

При отлепянето на лепенката колегите на Дрю забелязали, че те се отлепва много лесно. Оказало се, че Дрю е намазал с лепило лепенката си само в двата края, за да икономиса лепило. Тъй като шотландците се славят по света с две неща - с голямо скъперничество и със скоча си, лепенките на Дрю получават името ’’ скоч ’’.

 

Така започва историята на тиксото, което се е ’’ родило ’’ под името Scotch. Една от отговорностите на Дрю в 3M е да доставя мостри на различни размери шкурки на местните автомонтьорски работилници, които да ги тестват. Там често чува работниците, които отговарят за боята, да се оплакват от проблемите с лентата, която ползват.

 

На 23-годишният тогава лаборант му хрумва идеята да създаде нова лента, която да залепва плътно, така че боята да не се разтича, където не трябва, както и след това да се отлепя чисто, без да оставя следи от лепило или парчета от себе си.

 

Дрю взима лепилото, което се ползва от 3M при производството на шкурките като начало на проекта си. Оттам му отнема две години да експериментира с различни видове лепила, които нанася върху ленти от креп, за да уцели най-накрая правилната комбинация. И така през 1925 година се ражда скочът, тиксото, лепенката или както и да го наричаме днес.

 

Успехът на Scotch Brand Masking Tape позволява на Дрю да се издигне нагоре в корпоративната йерархия на 3M. Така през 1929 г. позицията му на технически директор в лабораторията му позволява да развие и друга своя идея.

Целофанът е бил изобретен наскоро от DuPont и се използва от бакалии и пекари като санитарно средство за опаковане на хранителни им стоки. Въпреки това, няма удобен начин да се запечати целофанът с тиксо, защото лепилото е върху цветна подложка и вреди на външния вид. Така Дрю и неговият екип от изобретатели разработват лента, която използва самия прозрачен целофан като подложка.

За съжаление, машината, която 3M използва, за да нанесе лепилото върху целофановата основа, я разкъсва, а самото лепило, когато се полага върху нея, изглежда кехлибарено. Екипът в крайна сметка създава ново прозрачно лепило и модифицира машините да работят с целофан.

 

Новата лента се казва Scotch Brand Cellulose Tape, но за жалост изглежда, че не се харесва на магазинерите, към които е таргетирано, въпреки звънливите отзиви от няколко теста, които компанията прави. Това става, защото DuPont вече е пуснал на пазара целофан, който може да бъде запечатан с топлина.

Все пак, въпреки че губи оригиналния си целеви пазар, а Дрю е уволнен, защото идва Голямата депресия, тиксото на бранда Scotch процъфтява заради другите си най-различни домашни приложения.

И така, всичко това ни връща към начина, по който името Scotch се дава на лепящите лентите на 3M. Когато Дрю и компанията започват да дават на бояджиите на автомобили да тестват новия им продукт, един художник се оплаква от липса на лепило върху лентата.

Една версия на историята твърди, че бояджията попитал: „Why so Scotch with the adhesive?“ („Защо толкова по шотландски с лепилото?“, ползвайки „шотландски“, както ние бихме използвали „габровски“ – в смисъл на стиснато).

 

Друга версия гласи, че бояджията казва: „Take this back to your Scotch bosses and tell them to put more adhesive on it.“ („Върнете това обратно на вашите шотландски шефове и им кажете да поставят повече лепило върху него.“, което носи същия смисъл)

Дрю прилага повече лепило върху лентата и в крайна сметка я кръщава с името, което самите бояджиите й дават.

 

 

Откъде идва терминът тиксо, който означава самозалепваща лента? Защо точно той се е наложил в българския език, а не например скоч?

 

Скоч също се използва, но тиксо е много по-популярно. Този въпрос има съвсем кратък отговор, но отваря една малко по-дълбока тема. Ще ги залепим двете, за да е по-интересно. Думата скоч, в смисъл на лепяща лента, идва от името скоч, което е фирмено название. 

 

Това е марка, произвеждана от компанията 3M. Същата произвежда например и залепящите се жълти листчета.

 

Скоч, като марка, ще рече шотландец. Логото и е шарка на килт. Появява се през 20-30-те години на XX век, след като е открит продуктът целофан. Целофан също е фирмено име, при това регистрирано. Само точно определено нещо е целофан. Но скоро популярността на прозрачното чудо става огромна и всичко се нарича целофан.

 

В България, както се досещате, появата на тиксо и скоч е сравнително късна. Но ясно показва, че в единия случай става дума за американския продукт, а в другия за австрийския. И двете думи се използват, но като че ли тиксо е малко по-популярна, но само по линия на стокообмена.

 

Какво е тиксо?

 

Тиксото представлява самозалепваща лента, чиято структура се състои от няколко основни слоя;

 

 • Първият основен слой е носещият (Backing material или carrier). Той може да бъде от различни видове полимерни, като BOPP (биаксиално ориентиран полипропилен), OPP (еднопосочно ориентиран полипропилен), хартия или дори плат за някои специални тикса.
 • От носещият слой се определя издръжливостта на тиксото към натоварвания. Тоест, колкото по-голяма дебелина има носещият слой, толкова по-тежки товари може да се опаковат със съответното тиксо.

 

Тиксото,  което се изпозлва за индустриално и общо приложение най-често е на основата на BOPP. Не е препоръчително да се изпозлва ниско качественото тиксо при отговорни приложения, поради ниската устойчивост в напречно и надлъжно направление, поради което тиксото се къса лесно и често още при поставянето или се отлепя след кратък период от време (наблюдава се най-често при тиксото произведено в Китай и при други ниско качествени марки). Другият основен слой в структурата на тиксото е лепилният слой. Лепилата, които се използват в производството на тиксо са много и различни видове и на различна основа.

 

Най-общо може да се подредят в три категории:

 • Лепило на основата на синтетичен каучук
 • Лепило на основата на естествен каучук
 • Лепило на водна основа

                                                                                        

Качествените самозалепващи ленти са с лепила на основата синтетичен или естествен каучук, докато тези на водна основа са с ниско качество и произвеждани основно в Азия. През последните години тиксото с естествен каучук бавно, но сигурно и постоянно отстъпва място на това с синтетичен каучук поради множество фактори.

 

Тиксото на водна основа пък се използва основно при непретенциозни приложения, като негови основни недостатъци са слабата адхезия(залепяне), неравномерното залепяне, силно токсично при вдишване на изпаренията при продължителна работа и други. Друг съществен недостатък на тиксото на водна основа е, че не може да се използва на автоматични машини поради ниското му качество, което води до често блокиране на машините.

 

Тежестта на опакованите продукти, която може да издържа тиксото се определя от дебелината на носещия слой (carrier), като в последно време в България се наблюдава тенденция към изтъняването му за да се постигне по-ниска цена, което пък от своя страна води до наводняване на пазара предимно с ниско качествено тиксо, което по принцип е предназначено за опаковане на много леки товари.

 

Съветваме ви да се обърнете към специалист в областта преди да пристъпите към закупуване на тиксо за да нямате проблеми на по-късен етап. Не се колебайте да ни потърсите на emart.bg или в нашите физически магазини.

 

Необичайни употреби на тиксото е домакинството

 

Тиксото е сред най-известните канцеларски материали с доста приложения, известни на всички. Но полезната лепенка има и други, които несъмнено биха ни помогнали в различни ситуации. Ето някои от тях:

 

 • Ако ви дразнят малките трошички под компютърната клавиатура, може да ги почистите с тиксо. Сгънете парче от него със залепващата страна навън и го прокарайте през тънките процепи. Дребният боклук ще залепне и лесно ще бъде изваден.

 

 • Мнозина използват ленти за отстраняване на косми от дрехите. Но ако са свършили, същата работа върши тиксото.

 

 • Когато се счупи нещо стъклено, обикновено остават и съвсем малки парченца, почти невидими. Но те биха могли да причинят големи неприятности. За да сте сигурни, че ще ги съберете докрай, залепете за кратко на мястото тиксо и после го отстранете.

 

 • Следи от лепило се отстраняват лесно, като към съответната повърхност се притисне силно тиксо, а после с рязко движение се отлепи.

 

 • Ако нямате нищо друго под ръка, с което да овладеете хаоса с многото кабели, може да използвате тиксо. 6. Когато е необходимо да сложите в багажа си или в джоба остри предмети, е разумно да защитите чантата от тях, като ги облепите с тиксо. 7.

 Лепенката може да служи временно за закрепване на бинт и за защита на мазоли, когато се намери по-добро решение. 8. Дамите, които обичат да творят вкъщи, когато става дума за маникюр, може да използват тънки лентички от тиксо. С тяхна помощ по-лесно се красиви декорации.

 

Видове тикса и ленти за залепяне от ЕМ АРТ

 

 • Дизайнерско тиксо ролер
 • Лепенки за многократно залепване
 • Дишащо хартиено тиксо
 • Велкро
 • Двойно залепващо прозрачно тиксо
 • Комплект мини тиксорезачка и тиксо за декорация
 • Самозалепваща подложка
 • Кръг от велкро
 • Ролер с перманентно лепило
 • Биндер лента
 • Двойно залепващи кръгчета

 

Ценови диапазон на тикса и ленти за залепяне

 

Тези артикули ще намерите при нас на цени започващи от 0,50 до 4,80 лева. Ще имате възможност да разгледате продукти на промоционални цени, а до - 70 % отстъпка закупувате стоки на едро от ЕМ АРТ.

 

Защо да изберете нас?

Обилно разнообразие на хоби материали за вашето творчество, ще намерите както в физическите така и в онлайн магазина на ЕМ АРТ.

Всички артикули за изработени от висококачествени материали. Пазарувате удобно на едро и дребно с възможност за отстъпки на различни артикули.

 

 

Поръчка и доставка

                           

След като сте направили вашата поръчка, вие ще получите пратката си в рамките на 4 работни дни на посочен от вас адрес, независимо дали е до дома, офис на куриерска фирма и т.н.

Поръчки правите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

При направена поръчка над 100 лева, доставката за вас е безплатна.

 

'