ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332  088 400 0337

Мартеници гердани ЕМ АРТ

В тази категория ще откриете красиви мартеници гердани. Страхотен избор за детска мартеница.

Виж повече
18 артикула | Стр. 1/1
filterФилтри
filter
filterФилтри

Размер (1)
Рармер дупка (1)
Ширина (1)
Дебелина (1)
Тегло (1)
Стил дупка (1)
Мартеници гердан с гумени фигурки 10 броя
Топ продукт

ЕМ АРТ разполага с необятен избор на българският символ в Европа - мартеницата - гердан.
Код: n988
Цена15.00лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници гердан 10 броя
Топ продукт

Разнообразните и уникални мартеници - гердани, които Ви предлага ЕМ АРТ на достъпни цени ще завладеят сетивата Ви.
Код: n2619
Цена5.00лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници гердан детски асорте 10 броя

Код: n2611
Цена5.50лв.
Добави в любими
Мартеници гердан пластмаса с кристал 10 броя

Професионалистите от ЕМ АРТ за богатият асортимент от мартенички - гердани за празничните Ви дни.
Код: n998
Цена7.50лв.
Добави в любими
Мартеници гердан 10 броя

Код: n999
Цена6.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердан със сърце и пеперуда пластмаса 10 броя

Март е месеца с един от свещените празници Баба Марта. ЕМ АРТ е на ваше разположение за избор на мартенички на едро и дребно.
Код: n990
Цена6.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердан с дървени щипки 10 броя

Отрупаните стелажи с мартеници в ЕМ АРТ, ни дават изобилие от мартеници - гердани.
Код: n989
Цена5.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердан с фугурки 10 броя

Разгледайте нашите идеи от ЕМ АРТ и закупете лесно и удобно от онлайн магазина продукти на добри цени, с високо качество.
Код: n992
Цена6.50лв.
Добави в любими
Мартеници гердан с елементи 10 броя

Количества на едро и дребно, можете да разгледате и закупите от ЕМ АРТ.
Код: n993
Цена6.50лв.
Добави в любими
Мартеници гердан 10 броя

Код: n986
Цена8.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердан със сърце 10 броя

Код: n899
Цена4.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердани с дърво и пластмаса 10 броя

Изберете Вашите мартеници от нашите магазини или онлайн. ЕМ АРТ разполага с богат и разнообразен асортимент, на едро и дребно.
Код: n2
Цена6.50лв.
Добави в любими
Мартеници гердан 10 броя

Код: n811
Цена4.00лв.
Добави в любими
Мартеница гердан 10 броя

Код: n898
Цена5.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердан 10 броя

Код: n938
Цена4.50лв.
Добави в любими
Мартеници гердан 10 броя

Ръчно изработени, бродирани мартеници, детски мартеници можете да откриете само в ЕМ АРТ. Поръчайте лесно и удобно онлайн.
Код: n996
Цена6.00лв.
Добави в любими
Мартеници гердан 10 броя

Код: n2612
Цена6.50лв.
Добави в любими

РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ МАРТЕНИЦИ ГЕРДАНИ ОТ ЕМ АРТ

Разгледайте голямото ни разнообразие от мартенички тип Гердан. Модели 2020г.

 

Произход и легенда за мартениците

Първи март е денят, в който отбелязваме един от най-любимите български празници, а именно Баба Марта. С него поставяме началото на новата стопанска година, прераждането на природата и пролетта.

В целия свят хората се радват на идващата пролет, но единствено в България, празнуваме настъпването й с толкова голям празник и традиции, които се коренят в така далечното ни минало.

А, какво е Първи Март без Баба Марта ? Според народните вярвания тя е олицетворение на слънцето и пролетта, символ на месец март, наричан още „женски месец”, изобразяващ зачатието на пролетта и земята.

Има много митове и легенди, свързани с Баба Марта, като всички те изобразяват лютото й и променливо настроение, което от своя страна оказва силно влияние на времето. В миналото се е вярвало, че когато тя е радостна, времето навън ще е топло и слънчево, ако обаче се разсърди или ядоса ще е студено.

Точно поради тази причина и много от обичаите, които се извършват на този ден са свързани с омилостивяването на й.

Според една от легендите, на първи март , тя навестява хората и посевите, облечена в червени сукман, чорапи и забрадка. Влизала само в спретнатите и подредени къщи, затова и в края на февруари хората се стараели да почистят домовете си като по този начин се отървавали от всичко лошо и старо, останало от предишната година.

Баба Марта била и много взискателна към хората, които ще срещне на този ден. Не обичала да вижда стари жени и затова те си стояли вкъщи, за да не я ядосат. От своя страна пък младите девойки и децата се радвали на нейната снизходителност и с тяхна помощ времето можело да бъде слънчево и топло.

Старицата била много добронамерена към хората, които носели мартеници, като това е и една от причините за тази многовековна традиция именно на този ден да се окичваме с мартеници.

Както всички знаем мартениците са направени от два усукани вълнени или памучни конеца – червен и бял. Всеки един от тях носи своето значение. Белият е символ на чистотата, невинността, новото начало, красотата, а червеното на жизнеността,  здравето, любовта, живота, зачатието, а също така и енергията на слъцето, плодородието и храбростта.

Въпреки това обаче, в различните райони на страната конците се различват по цвят. В някои места те са само многоцветни като в Родопите например, а около София и Мелник могат да са червени и сини.

За прозихода на мартениците се носят много легенди. Една от версиите е, че когато траките са населявали нашите земи са окичвали с червени конци своите животни, за да ги предпазят от болести.

 

 Друга легенда е свързана с периода, в който хан Аспарух започва да сформира българската държава. Точно с тази версия са свързани и три от легендите за мартеницата.

 

Въпреки че сами по себе си те са доста различни и трите се обедияняват, около това, че хан Аспарух получава дар от сестра си Хуба под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. По време на своя път обаче, лястовицата наранява крака си и конецът се обагря в червено.

Птичката пристига при хан Аспарух именно на 1-ви март, откъдето идва и традицията на този ден всички българи да се окичват с мартеници – символ на здраве и щастие.

 

Според вярванията на българите, окичвайки се с мартеница се предпазваме от злите сили. Прави се за здраве, късмет и успехи през предстоящата година. А старите българи са вярвали, че в природата витае зла сила наричана „лошотия”, която се събуждала именно през пролетта и мартеницата притежава магическа сила, която предпазва хората от нея.

 

Трябва да носим мартениците през целия месец, докато не видим цъфнало дръвче или щъркел, тогава вече можем да ги свалим и е хубаво да ги вържем на някое дръвче, за да бъде годината плодродна.

 

 

Празникът в наши дни

 

В наши дни празникът за Баба Марта е един от най-обичаните български празници. Както и в миналото, той носи нова надежда, символизира непрекъснатостта на природния цикъл и възраждането на природата. Освен хората, с мартенички се накичват и животните, най-вече добитъкът, за да е здрав и да работи неуморно.

 

 Днес почти всички суеверия и поличби, свързани с празника, са забравени. Обичаят символизира най-вече идването на пролетта. Но дори и сега българите вярват, че ако носят мартеници през март, ще са здрави цяла година.

 

Има древна поговорка, която гласи: „Ако не носиш мартеницата си през март, Баба Марта ще ти изпрати лоша прокоба.” На първи март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца, младоженците или новородените домашни животни.

 

В някои български региони мястото, където е поставена мартеницата, зависи от социалното положение. Младите неомъжени девойки носят мартениците си отляво на дрехите си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си слагат мартеница в десния чорап.

 

Част от нашите продукти

 

 • Мартеници гердан детски асорте, 10 броя;
 • Мартеници гердан пластмаса с кристал, 10 броя;
 • Мартеници гердан, 10 броя;
 • Мартеници гердан с кукла, 10 броя;
 • Мартеници герда с копринени топки, 26 мм, 10 броя;
 • Мартеници гердан с гумени фигурки, 10 броя;
 • Мартеници гердан със сърце и пеперуда пластмаса, 10 броя;
 • Мартеници гердан с дървени щипки, 10 броя;
 • Мартеници гердан с фигурки, 10 броя;
 • Мартеници гердан с елементи, 10 броя;
 • Мартеници гердан със сърце, 10 броя;
 • Мартеници гердан с дърво и пластмаса, 10 броя;

 

 

Ценови диапазон

 

           Всички мартеници гердани, които ще откриете при нас са на изключително ниски и достпъни цени, които варират от 4.00 лв. До 15.00 лв.

Защо Ем арт?

 

Нашите магазини разполагат с впечатляващо разнообразие от материали за отливки и всичко, което ще ви бъде необходимо, за да осъществите всички ваши идеи и проекти. Качеството е високо, а цените ниски. И всичко това, за да можем да задоволим всяко ваше желание.

Те са изключително практични и лесни за употреба. Можете да ги включите във всяка ваша идея или проект и със сигурност няма да сгрешите.

В същата категория „Мартеници и материали“ ще откриете още богата гама от готови мартеници или материали за тяхната изработка като: шнурове, прежди, ширите, различни фигурки, помпони, значки, ключодържатели и още много други.

 

Доставка

 

За поръчки и доставка, желаем да ви уведомим, че при покупка от сайта, заплащането с наложен платеж може да се осъществи чрез  пощенски паричен превод или по банков път. Стараем се максимално да улесним вас, нашите клиенти, защото знаем колко ценно е времето ви.

Поръчки могат да се правят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а доставките се извършват в рамките на 4 работни дни от момента, в който поръчката бъде потвърдена.

Уверяваме ви, че Всички предоставени от вас лични данни ще бъдат защитени според Закона за защита на личните данни.

 

'