ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332 и 088 400 0337  

Ръчно изработени мартеници

Мартеници за закичване на едро. Ръчно изработени мартеници за закичване от прежда, естествена вълна с традиционни български мотиви. Купете изгодно и навреме.

Виж повече
23 артикула | Стр. 1/1
filterФилтри
filter
filterФилтри

Наличности (2)
Размер (1)
Размер дупка (1)
Ширина (1)
Дебелина (1)
Тегло (1)
Мартеница детелинка с калинка 10 броя
Топ продукт

Изобилие от модели детски мартеници при нас в ЕМ АРТ. Поръчайте онлайн количества на едро и дребно с доставка до дома или офиса.
Код: n3128
Цена6.50 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеница за закичване от вълнена прежда трибагреник

ЕМ АРТ е правилният избор за покупки на едро на мартеници. Поръчайте онлайн с доставка до дома и офиса.
Код: d5534
Цена5.00 лв.
Добави в любими
Мартеници цвете филц 10 броя

Разнообразие от модели на мартеници за закичване можете да откриете в ЕМ АРТ. Поръчайте онлайн до удобно за Вас място.
Код: n1631
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници цвете със сърце филц 10 броя

Доверете се на ЕМ АРТ и направете Вашите поръчки за мартеници на едро и дребно. Обширен и богат асортимент на това семпло мартенско бижу. Поръчайте онлайн на добри цени.
Код: n1630
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници Пижо и Пенда филц и дърво 10 броя

Код: n3130 Тегло 50 гр
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли филц с дърво 10 броя
Топ продукт

Код: n3129
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартенички Пижо и Пенда с калинка 10 броя

Код: n3059 Тегло 35 гр
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюл с подкова калинка 10 броя

ЕМ АРТ е правилният избор за покупки на едро на мартеници. Поръчайте онлайн с доставка до дома и офиса.
Код: n3043
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници цветя от вълна 10 броя

Код: n3104 Тегло 30 гр
Цена8.50 лв.
Добави в любими
Мартенички Пижо и Пенда с пайети 10 броя

Код: n2071
Цена15.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли двуцветни 10 броя

Код: n186 Тегло 50 гр
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници Пискюли с листенца 10 броя

Код: n2448
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници с перла 10 броя

Код: n804
Цена6.00 лв.
Добави в любими
Мартеници Пижо с коприна 10 броя

Код: n703 Тегло 54 гр
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли с копринени ресни 10 броя

Код: n2433
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартенички Пижо и Пенда с коронки 10 броя

Код: n2338
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници щъркел 10 броя

Код: n2498
Цена6.00 лв.
Добави в любими
Мартеници Пенда с апликация 10 броя

Код: n2354
Цена6.00 лв.
Добави в любими
Мартеничка Пенда 10 броя

Код: n712
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли с черно ламе 10 броя

Код: n755
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли с двойни мъниста 10 броя
Топ продукт

Код: n786 Тегло 45 гр
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници Пижо и Пенда 10 броя

Код: n2343
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеница Пенда 10 броя

Код: n3053
Цена8.50 лв.
Добави в любими

Ръчно изработени мартеници уникати

Голямо разнообразие от мартеници на едро! Винаги нови и интересни модели.

 

Коя е Баба Марта?

Първи март или Баба Марта е един от най – любимите празници на всички малки и големи българи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най – близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по – добро начало.

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ.

Според народните вярвания тя е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Легендите и преданията, свързани с Баба Марта са многобройни.

Поверието е, че една от тях  тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците Януари и Февруари) и е люта и сърдита, защото двамата ѝ братя  или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита.

Друга легенда пък разказва за една козарка, която извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Тя била убедена, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея.

Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата, не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Всички разкази са единодушни за лютото и променливо настроение на Баба Марта, което оказва влияние на времето. В миналото българите вярвали, че когато тя се засмее, навън ще е слънчево и топло, но разсърди ли се, задухва силен вятър и облаци закриват слънцето.

Именно и поради това голяма част от традициите и обичаите, свързни с този ден и месеца като цяло, са посветени на умилостивяването на Баба Марта. Поверието гласи, че на 1-ви март тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман,червени чорапи и червена зaбрадка.

Хората вярвали, че старицата ще влезне само в спретната и подредена къща и поради тази причина в края на февруари семействата почиствали домовете си старателно. Това пролетно почистване символизирало за тях отърваването от всичко лошо, старо и ненужно, останало от миналата година.

 

Мартеницата като български символ

Мартеницата е един от най – обичаните български символи. Тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.  Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният  олицетворява  живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието.

Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Така например в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени.

При изработването на мартеницата конците трябва здължително да се засукат на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки, скилидка чесън за предпазване от зли демони или паричка за благополучие.

 

Произход на мартеницата

В последно време около произхода на мартениците се заражда спор. Според една от версиите този амулет води началото си още от времето, когато траките са живяли по нашите земи и закачали червени конци на добитъка си, за да го предпазят от болести.

Другата теория пък ни  отвежда в периода, когато хан Аспарух започва да сформира българската държава. С тази версия са свързани и три от легендите за мартеницата.

Макар и сами по себе си различни, преданията се обединяват около това, че хан Аспарух получил съобщение от красивата си сестра Хуба под формата на бял конец, привързан към крака на птица – сокол, гълъб или лястовица, в зависимост от историята.

По време на пътя птицата се наранила и така конецът се оцветил и в червено. Зарадван от скъпата вест от сестра си, хан Аспарух накичил целия си народ с такива конци откъдето се смята, че произлиз и съвременната традиция.

Независимо от своя произход, обаче, мартеницата остава един от най – емблематичните и обичани символи на България. Бяло – червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо от това къде се намират.

 Именно за това, ние от екип „Българска история“ Ви пожелаваме честита Баба Марта и много здраве и успехи през остатъка от годината.

 

Ценови диапазон

Всички мартеници за закичване, които ще откриете при нас са на изключително ниски и достъпни цени, които варират според количеството и модела.

 

Защо Ем Арт?

ЕМ АРТ е верига от магазина за хоби и крафт материали. Разполагаме с цели 14 обекта в цялата страна. В градовете: Варна, София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Шумен и Велико Търново.

В нашия обновен сайт ще намерите всичко, което ще ви бъде необходимо за осъщестяването на всяка ваша идея или проект. А при евентуални запитвания или въпроси ще бъдете обслужени и насочени от нашите опитни консултанти.

Нашите магазини разполагат с впечатляващо разнообразие от мартеници за закичване и всичко, което ще ви бъде необходимо, за да осъществите всички ваши идеи и проекти. Качеството е високо, а цените ниски. И всичко това, за да можем да задоволим всяко ваше желание.

Разполагаме с битови мартеници, бродирани мортеници, детски мартеници, мартеници с шевица и още много други.

 

Доставка

За поръчки и доставка, желаем да ви уведомим, че при покупка от сайта, заплащането с наложен платеж може да се осъществи чрез  пощенски паричен превод или по банков път. Стараем се максимално да улесним вас, нашите клиенти, защото знаем колко ценно е времето ви.

Поръчки могат да се правят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а доставките се извършват в рамките на няколко работни дни от момента, в който поръчката бъде потвърдена.

За въпроси можете да се свържете с нашите  консултанти в онлайн магазина на ЕМ АРТ. Като тяхното работно време е от понеделник до събота – от 9:30 до 18:30 часа.

Уверяваме ви, че Всички предоставени от вас лични данни ще бъдат защитени според Закона за защита на личните данни.

'