Скрий
ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332 и 088 400 0337  

Мартеници от прежда неопаковани

Мартеници на големи пакети с цени на едро. Разгледайте предложенията ни и поръчайте лесно и бързо.

Виж повече
0 артикула | Стр. 1/0

Ръчно изработени мартеници на едро неопаковани

 

Различни легенди за произхода на мартеницата

Закичването с мартеници на Първи март се свързва с три легенди:

 

Първа легенда

Според първата от тях, жената на хан Аспарух – Ахинора – усукала бял и червен конец и ги завързала за крачето на лястовичка, която изпратила до своя любим, за да му предаде послание за любов и здраве.

Това се случило, когато Аспарух заедно с прабългарите прекосили р. Дунав и се установили в земите на Дунавската равнина. Обичаят е с езически корени и се смята за уникален за нашите земи.

 

Втора легенда

Според втората легенда обичаят да се връзват мартеници възниква още преди появата на Аспарух. Смята се, че древните траки слагали мартеници като знак за оттеглянето на студа и възраждането на силите на природата.

Легендата гласи, че дори и тракийският певец Орфей е завързвал мартеница на своята лира, а белият и червеният цвят символизирали живота и безсмъртието на човешката душа.

 

Трета легенда

Третата легенда за появата на мартеницата по българските земи отново е свързана с пристигането на хан Аспарух и прабългарите в Дунавската равнина. Когато ханът обявил основаването на новата държава, пожелал да засили този акт с извършването на тържествено жертвоприношение на Бога Тангра.

Според традицията жертвената клада се пали с изсъхнало стръкче копър, но българите нямали такова наоколо. Точно в този момент, когато хан Аспарух бил в затруднено положение, на рамото му кацнал сокол със завързана китка копър за крачето му. Той бил изпратен от сестра му Хуба, която се сетила да изпрати на брат си китка копър, завързан с бяло конче по сокола.

По пътя обаче крилото на сокола прокървило и белият вълнен конец се обагрил с неговата кръв. Благодарение на китката Аспарух успял да принесе жертвата, а кончето вързал на ръката си за здраве.

 

Празника на Баба Марта в наши дни

 

С празника на Баба Марта се празнува изпращането на зимата. Поради това на този ден е прието домакинята да подреди и почисти дома си.

Добре познатите ни мартеници, които са символ на дълголетие, плодородие и здраве, се ползват също и за гадаене. По тях девойките могат да разберат какво ще е финансовото състояние на техния бъдещ избраник.

 За тази цел, щом видят първото цъфнало овощно дръвче, лястовичка или щъркел, момите поставят мартеничката под камък и я оставят там за шест месеца до настъпването на есенното равноденствие. Тогава повдигат камъка и гледат дали по мартеничката има или няма мравки. Ако по нея няма мравки, техният бъдещ съпруг ще е богат; ако по нея има мравки – ще е беден.

Обичай е хората, които искат да са здрави, да закачат мартеничката си на цъфнало дърво, а тези, които искат да се освободят от всички злини, да я хвърлят по течението на реката.

Друго разпространено поверие е да изберете предварително един ден от месеца и в зависимост от това какво е времето през този ден, да разберете каква година ви предстои.

Друга символика на мартеничките гласи, че червеното е символ на кръвта и живота, а бялото е символ на щастието и чистотата. Обичай е най-възрастната жена в дома да връзва мартеничка по ръцете на децата, като така ги пази от уроки. Мартеничката участва и в селските сватби, и в издояването на първото мляко, и в събирането на билки по Еньовден.

 

Честване на Баба Марта в различни региони в България

В Родопите мартениците се правят разноцветни, а не само в два цвята. И все пак акцентът е червеният цвят. В района на София се използват цветовете синьо и зелено.

Синьото е символ на небето, а зеленото – на плодородието и здравето. Елементите на традиционната българска мартеница също се различават от тези, с които сме свикнали. Това са добавянето на:

  • скилидки чесън, които според вярванията предпазват от демони и таласъми;
  • черупки от охлюви, които дават сила и здраве;
  • пара, за берекет и благополучие;
  • мъниста – против уроки.

В представата на българите Баба Марта е жена с променлив характер, която често е ядосана. Тогава времето е студено. Когато се смее, времето става топло и слънчево. Именно затова целта на мартениците е да разсмее Баба Марта и да докара хубавото време.

В района на Разград домакините хвърлят по един червен плат рано сутрин на първи март на някои от овощните дръвчета в градината си, като смятат че така ще разсмеят Баба Марта.

В Троян стопанките връзват червена вълна не само на овошките, но и на рогата на добитъка си, както и по ключалките на вратите.

В района на Хасково най-старата баба в дома се облича на този ден изцяло в червено. Поверието гласи, че Баба Марта е облечена в червен сукман, носи червени чорапи и червена забрадка и ходи през посевите на хората.

 

Ценови диапазон

Всички неопаковани мартеници от прежда, които ще откриете при нас са на изключително ниски и достъпни цени, които варират според бройката и модела.

 

Защо Ем Арт?

ЕМ АРТ е верига от магазина за хоби и крафт материали. Разполагаме с цели 14 обекта в цялата страна. В градовете: Варна, София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Шумен и Велико Търново.

В нашия обновен сайт ще намерите всичко, което ще ви бъде необходимо за осъщестяването на всяка ваша идея или проект. А при евентуални запитвания или въпроси ще бъдете обслужени и насочени от нашите опитни консултанти.

Нашите магазини разполагат с впечатляващо разнообразие от неопаковани мартеници от прежда и всичко, което ще ви бъде необходимо, за да осъществите всички ваши идеи и проекти.

Качеството е високо, а цените ниски. И всичко това, за да можем да задоволим всяко ваше желание.

 

Доставка

За поръчки и доставка, желаем да ви уведомим, че при покупка от сайта, заплащането с наложен платеж може да се осъществи чрез  пощенски паричен превод или по банков път. Стараем се максимално да улесним вас, нашите клиенти, защото знаем колко ценно е времето ви.

Поръчки могат да се правят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а доставките се извършват в рамките на няколко работни дни от момента, в който поръчката бъде потвърдена.

За въпроси можете да се свържете с нашите  консултанти в онлайн магазина на ЕМ АРТ. Като тяхното работно време е от понеделник до събота – от 9:30 до 18:30 часа.

'