ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332 и 088 400 0337  

Мъниста

Тук ще откриете огромно разнообразие от дървени, метални, стъклени и пластмасови мъниста. Подходящи за бижута, мартеници, декорации, картички, скрапбукин. Големи сезонни намаления и постоянни отстъпки за количество.

Виж повече

ПЛЕНИТЕЛНИЯТ СВЯТ НА МЪНИСТАТА

 

Търсите ли повече информация за видове мъниста? Има стотици интересни факти за мъниста, но тези факти са отлични както за нови, така и за опитни творци с мъниста.

 

ЕМ АРТ - ДОБРЕ ДОШЛИ В ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ СВЯТ НА МЪНИСТАТА!

 

Мънистата са част от обществото от хиляди години. Двойка мъниста, направени от черупки на морски охлюви, направени преди 1000 години, се считат за най-ранните известни примери за бижута. Мънистата също са били използвани за търговия, като валута и като изкуство, както днес.

Стъклените мъниста са универсален тип мъниста и могат да варират от евтини до висококачествени кристали. Стъклените мъниста могат да създадат скъп външен вид за по-малко, тъй като блясъкът често имитират този на перлите и скъпоценните камъни.

Те могат да бъдат направени в различни цветове и различни нива на прозрачност, за да съответстват на всеки проект. Чешките стъклени мъниста често се смятат за най-висококачествените пресовани стъклени мъниста в света. В магазините на ЕМ АРТ мъниста се предлагат в кръгли, квадратни или различни други форми.

Дървените мъниста са леки и достъпни, придават природно или естествено усещане. Ние предлагаме оцветени, восъчни или боядисани с най-различни шарки. Дървени мъниста могат да идват от цял свят, включително екзотично дърво от Бразилия или Филипините.

Гъвкавата природа на дървото позволява тези мъниста да бъдат обръщани, шлайфани, пробивани и боядисвани с лекота, така че те надхвърлят границата с дизайна на дървените мъниста. Закупете по Ваш вкус мъниста и можете да ги персонализирате за вашия проект.

Кристалните мъниста са изработени от оловно стъкло и са много блестящи. Те обикновено са оградени за допълнителен блясък и блестят като диамант или друг скъпоценен камък. В света на ЕМ АРТ ще намерите много различни форми като:

 • бикони
 • ривоили
 • кръгчета
 • рондели.

 

Кристалните мъниста са идеални за специални бижута. Кристалите могат да имат и плоски гърбове, наречени кристали.

 

Семенните мъниста са много често срещано мънисто за мъниста, особено за бродерия. Те са малки стъклени мъниста, често къси парчета от нарязан стъклен бастун, които се загряват, докато образуват гладки форми. Всяка нишка е силно еднородна, а топчетата от най-високо качество идват от Япония, с по-ниско качество от Китай.

 

ЕМ АРТ предлага във всякакъв цвят и разнообразна форма, като:

 • деликатни мъниста
 • квадратни мъниста
 • мъниста триъгълник и много други.

 

Най-големите мъниста са с диаметър приблизително 6,5 мм, а най-малките са с диаметър по-малък от десета от милиметъра. Чешките мъниста често се използват със специален инструмент, наречен игла за мъниста.

Мънистата от лампворк се изработват ръчно една по една чрез топене на тънки стъклени пръчки с пламъчна горелка или първоначално лампа (оттук и името). Горещото стъкло се увива около покрита тел, която оформя отвора на топчето.

Сложните шарки и дизайни могат да се стопят в стъклото, създавайки жив набор от цветове и слоеве стъкло. Те могат да бъдат направени с абстрактни форми или по-реалистични дизайни като цветя и животни. Тези ръчно изработени мъниста често са по-скъпи, но си заслужават за изящните детайли.

Перлените мъниста често са солени или сладководни култивирани перли, които са пробити с дупки, за да образуват мъниста. Перлените мъниста също могат да бъдат направени от полирано стъкло или пластмаса, направени да наподобяват перли. Перлени мъниста добавят нотка на екстравагантност към всеки проект с мъниста.

 

Тайнственият свят на мънистата

 

Колкото повече знаете за мъниста, толкова по-подготвени ще бъдете за следващия си проект с мъниста. Насладете се на изработката на бижута с вашите новооткрити знания за мъниста и с нашите предложения за Вас!

Мънистото е малък предмет с дупка в него за нанизване. Мънистата могат да бъдат резбовани на низ. Мъниста могат да бъдат направени от много различни неща, включително дърво, стъкло и скъпоценни камъни. Най-старите известни мъниста са на възраст над 100 000 години.

Мъниста, направени от камъни, са открити в гробовете на египетските царе. Глинените мъниста винаги са се правели в изобилие. Първоначално са били рисувани в модели, подобни на тези, използвани върху купи или саксии.

През последния век в западното полукълбо носенето на мъниста се превърна в прерогатив на жената. И все пак през цялата история мъжете са носили големи количества мъниста, за да покажат своята мъжественост и сила. Още през 5000 г. пр. н. е.

Мъжете и жените оценявали носенето на нишки от черупки, камъни, зъби и костни мъниста. Фаянсови и карнеолови мъниста, намерени в египетска гробница, датират от 4000 г. пр. н. е.

Финикийските търговски кораби носели мъниста до и от Египет още през 2500 г. пр. н. е., Така че е невъзможно да се знае със сигурност колко дълго мънистата съществуват. Гробовете на Египет разкриват развитието на занаята на мънистата, като подобряват тези на другите цивилизации поради търговските пътища, установени в континентална Европа.

От 3000-1900 г. пр. н. е. Кехлибарените пътища минават от Моравия, Франция и Австрия до Русия, Англия и Испания. Древните търговски пътища отивали до Далечния изток, както и до Африка.

Днес има много видове мъниста, включително сребърни мъниста, каменни мъниста, и кристални мъниста. Нанизването на мъниста върху тел за мъниста е един от най-популярните методи за изработване на бижута и мотиви от мъниста.

Това може да се носи като гривни, колиета и др. В Япония производството на мъниста влезе в модата, когато престолонаследницата Масако сама направи огърлицата си от мъниста Сваровски. Изложбите на мъниста се провеждат през ноември всяка година, а любителите на мъниста публикуват своите произведения. Те често стават създатели на тенденции.

Вероятно сте се чудили много пъти, какво представляват мънистата? Мънистата обикновено са малки, красиви парчета, оформени по различни начини.

В някои древни култури, дори преди хиляди години, мъниста са били нанизани на конци, също и други видове конци, за да станат бижута. Мънистата имат различни размери. От много, много мънички мъниста, малки само няколко милиметра. Нагоре до големи, наедрени, понякога надхвърлящи няколко или дори повече от 10 сантиметра.

Видовете мъниста могат да бъдат описани и наименувани от различни ъгли. Те могат да бъдат категоризирани въз основа на такива критерии:

 • материал
 • форма
 • производствен процес
 • произход
 • шарка на повърхността
 • модни тенденции
 • цветове

 

 

ВИДОВЕ МЪНИСТА - ПО МАТЕРИАЛ

 

Мъниста от скъпоценни камъни (полускъпоценни мъниста)

Мъниста от скъпоценни камъни, наричани още полускъпоценни мъниста, могат да включват естествен скъпоценен камък, подобрен скъпоценен камък или реконструирани от човека материали. Предлага се в различни форми и размери. Най-често срещаната е кръглата форма с размер 4 мм, 6 мм, 8 мм, 10 мм и 12 мм.

Има различни форми за избор, включително току-що споменати гладки кръгли, чипсове и късчета полускъпоценни камъни (например аметист, нефрит, ахат), които са с неправилна форма.

Разбира се, не бихме могли да пропуснем и процъфтяващата стъкларска промишленост на Бохемия (днешна Чехия) и производството на мъниста от чешки кристал през XIV в.

Историята ни връща назад и в края на XIX в. отново в Бохемия, където Даниел Сваровски, под влияние на революционните за времето технически открития и появявата на електричеството, създава своята машина за инкрустиране с кристали.

И да обобщим с няколко думи – любимите ни мъниста са били използвани още в зората на човечеството. Те са една от най-старите форми на изкуство, ръчно гравирани и изрисувани с зависимост от целите, които е трябвало да изпълняват. Били са използвани като накити за подчертаване на социален статут – пол, възраст, положение в обществото.

Те са имали декоративна функция и са използвани за украса на традиционни костюми или като накити за ръцете на келтски принцеси и африкански владетели. В някои случаи употребата им е била и религиозна – за производство на броеници или жречески амулети. Мънистените нанизи са имали често и защитна функция или са носили късмет на притежателя си.

Мънистените гривни, които познаваме от Родопите, имат точно такава апотропейна функция. Точно затова можем да видим закичени с тях млади и стари, мъже и жени, бременни и новородени.

Защото да избягваме „лошите очи“ и да се пазим от недобри пожелания, е нещо дълбоко заложено и в нашата балканска традиция и символиката на мънистото излиза извън рамките на красивото и естетическото.

 

Всичко, от което се нуждаете на едно място!

 

Консумативите за изработка на бижута са нашата специалност. Над 25 000 продукта са тук, за да ви помогнат да направите красиви бижута, използвайки всички най-нови инструменти, техники и мъниста в богато разнообразие.

Ние предлагаме всичко за направата на вашите собствени бижута, включително всички стъклени и кристални мъниста за изработване на бижута до големия избор от струнни материали и компоненти за находки.

Разполагаме с опитен персонал, който ще ви помогне да постигнете успех в проектите си. Всички мъниста за изработка на бижута, които можете да си представите - и стотици други, за да заемате творческата си страна.

Имаме впечатляваща селекция от мъниста в стотици стилове, размери и цветове, висулките са тук в повечето цветове и форми специално за Вашите проекти.

Имате ли нужда от мъниста от форми без граници? Разполагаме с над 2000 цвята, размери и форми за да задоволим всички ваши нужди по проекта.

Тези малки блестящи капчици правят много повече, отколкото предполага размерът им. Независимо дали искате да добавите свеж блясък към вашия бижутерски гардероб или искате да създадете свой собствен стил, бижутата с мъниста са просто идеалният начин да оформите въображението си.

Предлагат се в десетки стотици разновидности, тези малки и големи мъниста могат да ви предложат външния вид, който желаете, почти за всеки или всеки повод. В края на краищата всяко мънисто е уникално и индивидуално само по себе си. Бихте обаче били очаровани да знаете, че културата на мъниста не е просто поредната модерна тенденция, проблясваща по последна мода. Всъщност мънистата са в търговията може би завинаги.

Ако търсите мъниста, значи сте попаднали на правилното място! Ние разполагаме с огромна гама мъниста. Независимо дали имате нужда от най-малките мъниста или големи мъниста, тогава шансовете са да ги намерите тук. И нашият асортимент винаги се разраства - продължавайте да се връщате, за да видите по-голям асортимент, когато новите мъниста станат достъпни.

 

Търсите насипно състояние на видове мъниста?

 

Тогава можем да помогнем. Просто посетете магазините или поръчайте онлайн от магазините на ЕМ АРТ.

 

Някои миксове имат цветна тема и размерът и формата на мънистата варират. Другите миксове нямат тема и използват всички различни видове мъниста. Смесите от мъниста са страхотни, когато имате нужда от малко вдъхновение. Купуването на смесени мъниста от стъкло е добър начин да вдъхновите ново творение.

 

Изберете миксове от мъниста от стъкло, които използват същата форма и размер, дъга от цветове. Ако предпочитате, изберете цветна тема за вашите смесени стъклени мъниста с няколко различни форми и размери. Разнообразието от мъниста разпалва въображението!

 

С настоящите тенденции за всички мъниста, ние предлагаме някои супер сладки малки мотиви, за да можете с помощта им да се наслаждавате на премахването на стреса.

 

Brick Stitch (известен също като Comanche Stitch) има индиански произход. Прилича много на Peyote Stitch, който е обърнат настрани. Основната разлика между двете е нишката в Peyote Stitch минава през мънистото, докато нишката в Brick Stitch минава под мостовете на конеца.

 

Един добър начин да започнете Brick Stitch е да създадете основен ред от Ladder Stitch в най-широката част на дизайна.

 

Някой видове бижута са били традиционно използвани за будистки молитвени рецитали и се състоят от 108 мъниста по индивидуален възел. Математиците по време на ведическите разбирали числото 108 да притежава космологично значение. Религиозните мистици вярвали, че това представлява духовно завършване и следователно било свещено число.

Гирляндите, нанизани със 108 мъниста, са били използвани като инструмент за броене при повтаряне на мантрата по време на медитация, а много традиционни молитвени огърлици имат по-големи мъниста в значителни точки на маркера.

Магазините на ЕМ АРТ е вашето място за пазаруване и удобство за снабдяване с всички видове материали, инструменти, мъниста за бижута и други. Посетете нашите магазини или направете Вашата поръчка онлайн, като добавяте артикулите си в количка и направите няколко лесни стъпки.

 

Посетете нашата страница в която сме Ви подготвили огромен избор на:

 • мъниста
 • стъклени мъниста
 • мъниста за всякакъв вид изработка на бижута
 • полускъпоценни камъни
 • естествени камъни и всички материали за изработка на шедьоври.

 

Ще намерите артикулите в богата гама от цветове, размери, форми.

 

От Вас се иска да посетите страницата на ЕМ АРТ и да изберете нужните за Вас материали. Ние ще Ви дадем пълна информация за артикулите и актуалните промоции.

 

'