ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332 и 088 400 0337  

Естествени и Полускъпоценни камъни

☛ Най-голям избор на Полускъпоценни камъни, Естествени перли и седефи. ➤ Избери от

Около 2800 артикула за любителите на минералното царство, които създават красиви украшения и мистични амулети. Те включват всички предлагащи се на пазара полускъпоценни камъни и ценности от дъното на океана. Цените са на едро и на дребно от директен вносител с водеща позиция на българския пазар.

Виж повече

ЕЛЕГАНТНОСТ В ОБАЯТЕЛНИЯТ СВЯТ НА КАМЪНИТЕ

 

Бижутата от естествени и полускъпоценни камъни крият в себе си романтика, носят положителна енергия, здраве и имат своята уникална символика. Те потвърждават думите, че ’’ няма по - голям творец от Природата ’’. Естествените камъни например притежават такава магия, с която лекуват тялото и душата.

 

Лечебната им сила се крие в енергията, която те съдържат, както и на излъчваните от тях вибрации. Тези техни способности спомагат за възстановяването на нарушенията, които настъпват в енергийните полета на човека. Естествените и полускъпоценните камъни се раждат от астрологията, езотериката, религията и дори от хомеопатията.

 

От къде идва тази невероятна сила на камъните и кристалите?

Въпреки, че песимистите сред нас определят лечението с камъни като модерна измислица, тази практика всъщност има доста дълбоки корени. Една от най - древните индийски философии, възникнала преди повече от 5000 години, се основава на холистичната лечебна сила на камъните. Наречена е аюрведа.

 

Литотерапията (от гр. lithos - камък и therapia - лечение) е позната още от времето на Теофраст (372 г. пр.н.е.). Тя се основава на факта, че се използват чисти природни вещества. Вибрациите на камъка са почти еднакви с тези на човека и заради това притежават способността да стимулират енергийните потоци в телата ни.

 

Предполагам не един от нас е чувала за това, че сребърната вода убива бактериите. Това е другия вид “лекарство”, ползвано в литотерапията- енергийната вода. За да придобие лечебни свойства, водата се изсипва в стъклена кана, а в нея се поставят различни камъчета - например кварц, александрит, аметист.

 

След като престои на слънце дванадесет часа, тази вода вече е заредена с лечебна сила и е в състояние да пречисти организма и дори да подсили имунитета. Други съвети пък гласят да носим камъни във вид на украшения, за да се предпазим от болести, лоши очи и какво ли още не.

 

За щастие или нещастие, литотерапията е все още слабо практикувано у нас. Но нека видим кои са основните видове “помощници” на тялото ни от каменен и кристален произход.

 

Естествените камъни и кристалите се използват от древни времена. В исторически източници е описана употребата на кристали в Шумерската, Египетската и Древногръцката цивилизации. Също така, кристалите и естествените камъни се споменават в Библията, Корана и други свещени текстове.

 

Съществуват исторически сведения за тяхната употреба с цел лечение между 11 и 19 век. Интересът към тях се възражда през 80-те години на 20-ти век с т.нар. Ню Ейдж култура.

 

Какво представляват те?

 

Кристалите се образуват от втвърдяване на йони, молекули или атоми. Те се подреждат в правилна, повтаряща се структура, формирайки кристална решетка.

 

Повечето хора свързват кристалите единствено с бижутерията или с предполагаемите им метафизични свойства, но реално без тях нямаше да има смартфони, часовници и дори компютри! Кварцовите кристали например, се използват за да дадат правилна честота на радио трансмитери, радиоприемници и компютри

 

Може да се каже че ние влияем на всичко и всичко ни влияе - ние не сме отделени от нищо, а напротив - свързани сме със всичко. 

 

Естествените и полускъпоценни камъни вибрират на честота, която е почти неизмерима. Но не е и невъзможно - с помощта на Кирлианова фотография е установено, че когато човек държи чист кварцов кристал, неговото електромагнитно поле удвоява своя размер, или с други думи - разширява се аурата.  


Лечебната сила на камъните се дължи на енергията, която съдържат те, и на вибрациите, които излъчват. Благодарение на лечебните си способности камъните възстановяват нарушенията, настъпили в енергийните полета на човека. Смята се, че когато даден камък е поставен в района на някоя от чакрите, той й помага да функционира правилно. 

 

Понякога цветът на камъка съответства на цвета на чакрата. Ако искате да изпитате лечебната сила на камъните, единственото, което трябва да направите, е да носите избрания от вас камък близо до тялото и до областта, която се нуждае от лечение.

Естествени и полускъпоценни камъни – лек срещу всякакви болести

 


Ето някои от камъните и болестите, с които те се борят:

Аметист – лекува нервни разстройства, депресия, възстановява нарушения емоционален баланс

Гранат – сложете го под възглавницата, за да имате здрав и спокоен сън. Камъкът помага за лечението на импотентност и за по-бързо завяхване на рани.

Диамант – казват, че са „най-добрите приятели“ на жената и не е лъжат. Лечебните сили на диамантите действат при различни женски болежки. Камъкът се препоръчва и за боледувалите от жълтеница.

Изумруд – „предписва се“ срещу  отслабнала памет, меланхолия,чувство за безпокойство и стрес.

Кехлибар – за да се предпазите от грип, бронхит и други възпаления на гърлото, носете със себе си кехлибар. Камъкът се препоръчва още за проблеми със сливиците и щитовидната жлеза, срещу хрема и ревматизъм.

Опал – възползвайте се от лечебните му сили при проблеми с нервната система и сърцето.

Рубин – използва се за болести на сърцето и на кръвта. Отразява се добре и на паметта.

Сапфир – лекува епилепсия, хепатит, диабет, екземи, преумора.

Хризолит – дръжте го близо до себе си при треска и висока температура, при безсъние и кошмари. Помага и при проблеми в сърдечната област.

 

Носете още: 

  • корал – за бързо заздравяване на рани и при проблеми с дихателните пътища
  • котешко (тигрово) око – срещу хипертония
  • тюркоаз – при главоболие и мигрена
  • нефрит– при болни бъбреци
  • яспис– срещу хрема и синузит

 

 

Как да ги съхраняваме?

Когато не носите камъните в себе си, най-добре ги дръжте прибрани в някой шкаф, увити в мека тъкан, за да не се наруши енергийният им баланс. Почиствайте редовно камъка, който сте използвали.

Как да стане това? Смята се, че камъните възстановяват заряда си от там, откъдето е дошъл – от природата. Затова поставете ги под струя течаща вода или ги оставете на слънце за 20-30 мин. - така ще се заредят отново с позитивна енергия и ще изхвърли натрупаната негативна. Друг вариант е да заровите камъка за няколко часа в пръст или да го поставите за момент в кристален или порцеланов съд със сапунена вода.

 

Марки за красота като Pura Botanicals, Sjal Skincare, Herbivore и Snow Fox са се възползвали от нарастващата популярност на кристалите, които служат за различни лечебни цел.

 

Така че не е изненадващо, че все по-често виждаме марки за красота и гуру, които се връщат към тази вековна съставка, която идва в зависимост от вида на камъка и от колко време процъфтява със собствени енергийни свойства, които да обслужва различни лечебни цели.

 

Учените предполагат, че тялото е изградено от седем чакри или енергийни точки. Те минават по гръбначния стълб, от сакрума до върха на главата, като всяка чакра се отнася до определен орган в тялото. Системата чакри е крайъгълният камък на цялата жизнена енергия, известна още като „Чи“ или „прана“.

 

Някой естествени и полускъпоценни камъни също са подравнени с определени чакри в тялото или области в живота ви и по този начин те се използват за работа върху насочване на специфична енергия или нужди. По този начин камъните ни свързват не само с физическото ни тяло, но и с по-дълбокото ни чувство за себе си.

 

Как да използваме естествени и полускъпоценни камъни?

 

Оранжевият авантюрин се смята за камък на позитивността и просперитета. Това увеличава мотивацията, разширява вашата перспектива и привлича късмет.

 

Също така ще стабилизира душевното ви състояние, ще успокои гнева и раздразнението и ще ви върне към спокойствието, както и ще стимулира емоционалното възстановяване.

 

Розовият кварц е красив, бледо розов камък и символ на безусловна любов - към себе си, към другите и към земята. Може да покани любов, да излекува сърцето и да ни помогне да привлечем сродна душа. Също така ни напомня, че най-важната любов започва с това да обичаме себе си.

 

Розовият кварц също се свързва с баланс и спокойствие. Дръжте розовия кварц близо, за да подобрите дълбокото емоционално заздравяване и да освободите напрежението в тялото.

 

Лазуритът е почитан заради способността му да активира висшия ум и да подобрява интелекта. Той отваря третото око - мястото на вътрешното зрение и интуиция - и стимулира нашето желание за знание, истина и разбиране, както и подпомагане на ученето и паметта.

 

Откакто съществуваме, хората разчитат на мистериозните свойства на камъните. Древните египтяни са носили декоративно камъни като тюркоаз и лазурит, докато древните гърци са използвали хематит и кварц за защита - както срещу зли духове, така и в битка.

 

По време на Ренесанса алхимиците комбинират кристали с билкови отвари, за да излекуват и да се борят с болестите. Векове по-късно и магията на тези скъпоценни камъни продължава.

 

Но какво значение имат те за съвремието - и как можем да ги включим в нашето ежедневие?

 

Червеният яспис е много заземен кристал, тъй като се смята, че държи стабилна енергия. Посочен като камък на издръжливостта, той стимулира физическата сила, издръжливост, фокус и решителност. Той също така помага за повишаване на чувството за сигурност, като носи облекчение от страх и безпокойство.

 

Дръжте парче червен яспис близо, когато започвате нова работа или връзка!

Тигровото око е камък на смелост и увереност. Помага ви да изместите перспективата си, така че да можете да виждате ясно, да останете фокусирани и да се придвижвате през деня си спокойно. Той също така има защитни свойства, които традиционно се носят, за да отблъснат проклетите лоши желания.

 

Носете камъка със себе си на важни срещи или в ситуации, когато се чувствате нервни или изплашени, за да можете да укрепите нервите си и да се почувствате силни и уверени.

 

Аметистът е кристал на духовен растеж и защита. Той носи яснота на ума и ни помага да се настроим с нашите чувства и интуиция и да балансира нашите емоции.

 

Камъните аметисти отблъскват отрицателната енергия и привличат положителна енергия, което ги прави прекрасен защитен камък за дома. Те също така могат да ви помогнат да влезете в спокойно състояние и са полезни, ако имате кошмари, безсъние или труден сън.

 

Аметистът не само работи върху коронните чакри, насърчавайки по-дълбок сън и отпускайки ума ви - той също носи по-голям фокус. Така че можете да завършите деня и да започнете деня, добре. Дръжте го под възглавницата си, но можете също да поставите камъка на нивото на главата на странична маса или в основата на леглото.

 

Прозрачният кварц е мощен лечебен камък и се казва, че облекчава болката, ако се постави върху зона на дискомфорт. Счита се, че този кварц е полезен и при работа, тъй като изчиства ума и подпомага концентрацията и фокуса.

 

Носенето или медитацията с бистър кварцов камък отваря ума и сърцето и поради неговите балансиращи и пречистващи свойства е добре да ги държите или да имате наоколо, когато се чувствате несигурни или искате да се съсредоточите и да видите пътя си по-ясно.

 

Няколко мистични камъка и техните истории

 

Обсидиан

Издълбано в продължение на хиляди години и в почти всяка култура по света, това вулканично стъкло е превърнато в огледала, ками, мечове, чинии и орнаменти от всякакъв вид. За използването му по време на война, камъкът все още носи агресивна символика в мезоамериканските култури. Неговото внушително, мистериозно черно може би го е направило и амулет за защита.

 

Лунният камък

Древните римляни вярвали, че лунният камък всъщност улавя лъчите на луната вътре в себе си. По този начин името и използването му в орнаменти.

Също така е свързано както в гръцката, така и в латинската култура с женските лунни божества. Използвана е като дълбоко женствен камък, за общуване с боговете и като спътник в гадателни обреди.

 

Нефрит

Интензивният цвят го прави един от най-използваните камъни при създаването на бижута. Етимологията на името (ilia, „черва“ на латински) го свързва с червата и е било използвано за лечение на злини в тези органи.

Освен това нефритът е използван за церемониални и декоративни цели в цивилизациите на Китай, Индия, Олмек и Мая. Понастоящем се използва като амулет за привличане на късмет, просперитет и изобилие.

 

Тюркоаз

Изключително ценен със своята рядкост и красив цвят. Името идва от Турция, мястото, през което за първи път е пристигнало в Европа, през древни времена.

От своя страна ацтеките го наричат chalchihuitl, дума, която може да бъде преведена като „този, който е бил пробит“ (отново, както често се използва в бижутата). В по-съвременните времена тюркоазът се използва от ясновидци и в гадателни ритуали.

 

Аметист

Кварц с лилаво оцветяване, аметист се използва като защитен амулет и насърчава медитацията.

Името е резултат от гръцки мит: Дионисий, богът на виното и разврата, се влюбил в девойка на име Аметистос, която пожелала да остане целомъдрена. За да й помогне, богинята Артемида я преобрази в бял камък. Дионисий, сега смирен, изля вино върху камъка и той придоби лилавия цвят, който носи и до днес.

 

Сапфир

Камък на интуиция и комуникация с духовния свят, рядкостта на сапфира и наситено синьо оцветяване (въпреки че има и жълти, розови и оранжеви сапфири) и впечатляващ блясък го правят един от най-скъпоценните камъни в света. Това е скъпоценният камък за месец септември и е бил свързан в древния латински свят с планетата Сатурн.

 

Рубин

Камък на любовта и смелостта и афродизиак с високи постижения, присъствието на желязо и хром в този ценен камък осигуряват хипнотизиращия му червен цвят (той също е продукт на химичен процес на окисляване). Не случайно името на минерала идва от латинското ruber, което означава просто „червено“.

В някои азиатски култури рубините са били използвани за украса на броня, ножницата на мечовете и понякога са били поставяни в основите на сградите, за да се осигури бъдеща издръжливост.

 

Опал

Едно от най-красивите камъни (класифицирано като минералоидно, тъй като е некристалиново). Красотата на опала въпреки това произтича от лакмуса на цветовете, които носи, всеки генериран от способността му да дифрагира светлината. Според някои експерти името се отнася до Опс, съпруга на Сатурн и богиня на плодородието в гръцката митология.

Други твърдят, че името произлиза от латинското opācus, от което английският произлиза думата „непрозрачен“ и което описва една от основните характеристики на опала. През Средновековието е бил използван като амулет за късмет, защото се е смятало, че съдържа добродетелите на всички други скъпоценни камъни. В по-ново време опалът се използва като генератор на творчество и вдъхновение.

 

Изумруд

По цвят изумрудът варира от жълтеникаво зелено до синкаво зелено и се смята за камък на интуицията, любовта и изобилието. Смарагдът е един от най-ценните и почитани скъпоценни камъни.

Според легендата: след пътуванията си до Америка, Хернан Кортес се завръща в Европа с голям брой смарагди. Един от тях е издълбан с библейския цитат Natos Mulierum non surrexit („Сред родените от жена не е възникнал по-голям“) по искане на Кортес. За приближените до завоевателя светотатството по този начин да маркира такъв красив камък довело до поражението на Кортес и дори до смъртта на френския крал Шарл.

 

Диамант

Диамантът, може би най-ценният от камъните и със сигурност най-твърдият, има и най-красивото име. Нашата дума „непреклонен“ идва от латинското, което означава „нечуплив“, „неподкупен“ и „непобедим“.

През Средновековието диамантите са били считани за сълзите на боговете и поради тази причина те са били използвани като амулети на късмета по време на война. Освен че е един от най-луксозните орнаменти в света, диамантът все още се смята за обект на множество символики, един от които благоприятства умствената яснота и духовно просветление и дори този, който осигурява девствен външен вид.

'