ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332 и 088 400 0337  

Мартеници и Материали за Баба Марта

ЕМ АРТ лидерът на пазара от много години, в производство и доставка на традиционните мартеници, които са тясно свързани с бита и културата на всеки българин. Доказано качество, атрактивен дизайн с автентични фолклорни и народни мотиви на мартенички. Избирайки сами да си изработите мартеничките, можете да си набавите материали като –прежди, шнурове, мъниста, фигурки от текстил, филц, дърво и много други. Всичко това можете да закупите от онлайн магазина за хоби и крафт материали на ЕМ АРТ. С червено – белите амулети и всички аксесоари за тях можете да се снабдите и от физическите ни магазини в страната -  Бургас, София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Хасково, Ямбол.

Виж повече

ПРИВЕТСТВИЕ НА ПРОЛЕТТА С ГРАЦИОЗНИ МАРТЕНИЦИ И МАТЕРИАЛИ ОТ ЕМ АРТ

 

Сигурни сме, че първи март е един от най - очакваните празници на малки и големи. С настъпването на месец март, ние поставяме началото на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. С настъпването на месец март всеки се окичва не само с мартеничките, които най - близките хора са  му подарили, но и с усмивка и надежда на едно ново, по - добро начало.

Както на всеки празник, така и с идването на този невероятен месец ние от екипа на ЕМ АРТ ще се опитаме да Ви предадем празничното настроение, като Ви запознаем с познатите древни обичаи и традиции, свързани с този празник и с невероятни идеи за работа с нашите материали с цел да зарадвате най - любимите си хора.

 

Посрещане на пролетта с радост, вълнение и мартеници и материали за баба Марта

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник, изпълнен с традиции и обичаи, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ.

И като говорим за първи март, няма как да не споменем Баба Марта. Според народните вярвания тя е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Тя също е олицетворението на месец март, който не случайно е наричан ’’ женския месец’’, и отново символ на значението на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.

Преданията, свързани с Баба Марта са многобройни. Според една от тях тя е сестра на Малък и Голям Сечко, а именно месеците Януари и Февруари. Тя е люта и сърдита, защото двамата и братя или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита.

Друга легенда гласи, че една козарка, която извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време, тя била убедена,че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея.

Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата, не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си - тя и стадото и замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Както вече сигурно сте забелязали, всички разкази са единодушни за лютото и променливо настроение на Баба Марта, което оказва влияние на времето. В миналото българите вярвали, че когато тя се засмее, навън ще е слънчево и топло, но разсърди ли се, задухва силен вятър и облаци закриват слънцето. Именно за това огромна част от традициите и обичаите, свързани с този ден и месеца като цяло, са посветени на умилостивяването на Баба Марта.

Поверието гласи, че на 1-ви март тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман,червени чорапи и червена зaбрадка. Хората вярвали, че старицата ще влезне само в спретната и подредена къща и поради тази причина в края на февруари семействата почиствали домовете си старателно. Това пролетно почистване символизирало за тях отърваването от всичко лошо, старо и ненужно, останало от миналата година.

Разпространено било и в двора да се изнесе  и простре червена покривка, пояс или постелка, защото хората смятали, че това ще зарадва Баба Марта и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и нейните обитатели.

Старицата имала и изисквания относно хората, които ще срещне на първи март. Тя не обичала да вижда стари жени и за това те си седели вкъщи, за да не я разгневят.

Затова пък младите момичета и децата се радвали на нейната благосклонност и благодарение на тях времето можело да бъде топло и слънчево. Баба Марта била изключително благоразположена към хората, които носели мартеници, откъдето идва и многовековната традиция на този ден да се окичваме с бели и червени конци.

 

Мартениците през погледа на света

Мартеницата (българска червено-бяла гривна) е малко украшение, изработено от бяла и червена прежда и носено от 1 март до появата на първото цъфнало дърво или първият щъркел. Тази традиция превръща първи март в един от най-българските обичаи досега.

Българите се украсяват всяка година на първи март - празник на „Баба Марта”. Този обичай се счита за уникална българска традиция. Ние от ЕМ АРТ сме Ви подготвили много изненади, свързани с мартеници и материали за баба Марта.

 

Белият цвят е знак за:

 • красота
 • чистота
 • невинност
 • радост.

 

Червеният е цветът на:

 • жизнеността
 • здравето
 • любовта
 • победата
 • живота
 • смелостта
 • светлината на изгряващо или залязващо слънце.

 

Този цвят според общоприетото вярване има силата на слънцето и придава жизненост на всяко същество.

 

Има много интересни обичаи и традиции, свързани с българската мартеница. В някои части на България хората използват различни цветове вместо бяла прежда, шнурове и други елементи за изработка на матреници и бижута, с които да посрещнат баба Марта.

 

В град Разград при изгрев слънце всяка домакиня хвърля червена тъкан върху едно от плодните дървета в градината, „за да се засмее Баба Марта“.

В Троян на 1 март преди изгрев стопанката на всяка къща завързваше червени вълнени брави, овощни дървета в рогата на добитъка.

В хасковските баби, които по-рано връзват мартеници на детските ръце, се обличат изцяло в червен цвят.

Гръцките етнолози свързват този обичай с много древна езическа история на Балканския полуостров, особено със селскостопанските култове за плодородие. Мартениците в Гърция са запазени само във високопланинските райони, далеч от големите градски и културни центрове.

Обикновено в малките села в Гърция бабите връзват мартенички на ръцете на малките деца, за да бъдат здрави и щастливи през цялата година. Като цяло този обичай е забравен в големите градове, но около университетите и местата, където се събират млади хора, можете да видите усмихнати момчета и момичета с червени и бели гривни около китките им.

Мартеницата („mărțișor” на румънски) е древен символ на древен сценарий за възраждане на природата в навечерието на пролетта. Този древен обичай, според традицията, е свързан с времето на символична смърт и символично раждане на местно женско божество - Баба Докия. Martsashor е и името на март на румънски език.

Попитахме някои македонски приятели за този обичай. Повечето млади хора на възраст под 22 години не знаеха какво означава Мартеница. Някои възрастни са чували за това и повечето от хората над 38 / 40 казват, че тази традиция е останала в миналото и все по-малко хора мислят за нея.

Празникът е символ на нов сезон - пролетта и въртенето на естествения цикъл. Баба Марта е олицетворение на природата в стадия на ранна пролет - непостоянна, непредсказуема, лесно променяща се. Някои от специфичните особености на ритуала в началото, ако може и особено обвързването на усуканите бели и червени вълнени конци, за да внушат тракийски елински, дори до римски произход.

В края на март можете да видите много дървета, украсени с червени и бели гривни в България. Традицията е, че когато човек, който носи мартеница, види цъфнало дърво, за да го завърже на клон.

 

Как да използваме материалите от ЕМ АРТ за мартеници?

 

Ето я, потропва с бастунчето си Баба Марта. Усмихва се през облаците като слънце и закичва с мартенички всички. Малки и големи се радват на нейното пожелание за здраве! Всяка мартеничка и е уникална и има своя идея как се прави. Ние от ЕМ АРТ ще ви вдъхновим с няколко идеи, които можете да закичвате на ревери, украса на дома и офиса дори за декорация на витрини в магазини и други с помощта на нашите материали за декорация, мъниста естествени камъни и всички видове артикули в магазините на ЕМ АРТ.

 

Как да си направим Мартенички от филц?

За този вид мартенички ще са ви нужни следните материали:

 • филц за декорация 80 / 100 см бял и червен цвят
 • натурален шнур червено и бяло
 • перли полусфери за залепяне цвят бял и червен
 • силиконови пръчки
 • лепило

 

Очертайте върху лист от мек червен филц вълнички и ги изрежете с ножица. След това с игла и конец тропосайте основата на вълничките по права линия. Издърпайте конеца и го завържете, така получавате красиво цвете от филц. В центъра му залепете със силиконово лепило бели перли полусфери.

По същия начин направете цвете и от белия филц, тропосайте с игла и конец, издърпайте после конеца и го завържете. Дооправете цветята с ръка и поставете червена перличка полусфера в средата.

Разбира се, не може без истинската мартеничка с усукан бял и червен конец. Това е много важен символ. Препоръчваме Ви да използвате натурален шнур и след това да залепите всичко върху основа от зелен филц. Пожелание добавете и зелени листа от филц.

 

Как да си направим Мартенички канзаши?

От ЕМ АРТ ще ви дадем идея как се прави цвете, което е много оригинално и красиво, а в същото време много лесно за изпълнение. За целта ще са Ви нужни: панделки сатен или релефен сатен в цвят червено и бяло, може да добавите и материали за бижута ако желаете този вид мартеничка да стане аксесоар за коса или вид бижу, мъниста в цвят червено и бяло, игла и конец или силиконово лепило.

 

 • Първо се прави вътрешната завита част на листенцето канзаши. За целта вземете квадрат например от сатен.
 • Сгънете квадрата по диагонал, за да получите триъгълник.
 • След това с помощта на пинсета завийте единият край до половината на триъгълника, зашийте с игла, за да фиксирате завитата панделка след което разделете другия свободен край на панделката и го сгънете от другата страна на завитата част.
 • След това всичко това поставете в триъгълника на другия цвят панделка и зашийте или залепете с лепило.

 

Как да си направим гривна мартеница с техника плъстене?

За да направим мартеница гривна чрез мокро плъстене са необходими следните материали: предварително пресукан конец, който ще ни послужи за основа и впоследствие за завързване около ръката, няколко цвята вълна, сапунена вода.

Накъсваме малки парченца от вълната, като за основа използваме бял натурален цвят. Подреждаме около пресукания конец бяла вълна и украсяваме с малки парчета накъсана цветна вълна. Добре е да се използват още два цвята.

С топла сапунена вода се намокря вълната. Започва да се оформя с ръцете, като се търкаля до получаване на желаната форма. След това се измива под чешмата, подсушава се леко и се оставя да изсъхне.

Ще се изненадате колко красиви цветни шарки се получават!

 

Как да направим Пижо и Пенда сами?

Стъпка 1

Сдобийте се с бял и червен конец от един и същи вид от ЕМ АРТ. Никак не е приятно бялото да Ви е дебело, а червеното тънко.

Стъпка 2

Навийте едно количество конец от двата цвята върху твърда подложка. Колкото по - широка е подложката, толкова по - дълга ще е мартеницата. Колкото повече конец намотвате, толкова по - плътна ще е тя.

Стъпка 3

Завържете с конец или шнурче горния край на всяка намотка. Може да го направите с два отделни конеца или да ползвате общ шнур за улеснение.

Стъпка 4

Срежете намотките отдолу и измъкнете шаблона.

Стъпка 5

Оформяне на Пенда - вземете нов конец, по - добре червен и определете размера на главата - съвсем на око. После намотайте новият конец перпендикулярно на нишката на мартеницата като пристягате силно. Колкото повече конец намотвате толкова по - плътно ще стане вратлето. Завържете на възел конеца и срежете висящите краища. Вече имате глава или най - общо - традиционен пискюл.

Стъпка 6

Намотайте върху по - къс шаблон червен конец - това ще са ръцете на куклата. Горе - долу спазвайте съотношението 2 към 1 за мартеници към ръце. Стегнете двата края с бял конец, като отново вържете на възел. Гледайте възлите да са от една и съща страна.

Стъпка 7

Промушете ръцете между белите конци на вече готовия пискюл. Под тях намотайте повечко червен конец, за да се получи плътно коланче. Отново внимавайте с възлите – да са от една и съща страна. Вече си имате Пенда 🙂 Остава ви да подравните краищата на поличката и да срежете и подравните краищата на ръцете.

Стъпка 8

Оформяне на Пижо - Повторете всичките стъпки по оформането на Пенда. Накрая разделете получената пола на две части и пристегнете всяка от тях с бял конец, за да получите крачета или потури, или си ги наречете, както ви харесва.

Стъпка 9

Свържете Пижо и Пенда със шнурче и завържете фльонги по избор.

 

Легендата за Пижо и Пенда

Имало едно време, преди много лета, нейде в Родопите един мъж и една жена. Те много искали да си имат дете, но някак си все не ставало! Един ден, към края на лятото, когато мъжът събирал посевите, покрай дома им минала една старица. Прегърбена, мръсна, зловеща. Тя се подпряла на портата и почукала. Жената отворила, в първия момент се стреснала, но поканила старицата!

Нагостила я, напоила я и тогава старицата промълвила с дрезгав и леко страховит глас... - Виждам в очите ти дъще, нещастна си! Нямаш челяд! Какво ли не си опитвала... Мога да ти помогна! - Да... Да... да... Какво трябва да направя? Бих направила всичко... – отвърнала жената. - Ще ти дам тази торбичка, сложи я под леглото и когато полумесецът се напълни, се усамоти с мъжът ти.

Жената не могла да повярва! - Дъще! – казала старицата – Ти ще родиш близнаци – момиче, бяло като сняг и момче, румено червено! Наречи ги Пижо и Пенда! Жената била онемяла, само кимала с глава, толкова години не са имали деца, а сега дори близнаци...

 

Старата жена продължила: - Когато навършат 16 години аз ще дойда и ще отведа Пенда с мен! Жената изобщо не чувала вече старицата, тя била изпаднала в еуфория, а и като гледала старицата едва ли тя би доживяла толкоз, че да отведе момичето. Съгласила се. Взела торбичката, приготвила на старицата храна и вода за из път и я изпратила по живо по здраво.

Мъжът се върнал вечерта капнал от умора, жена му сложила масата и докато вечеряли, тя споделила със съпруга си тайната! Спестила му само това, че на шестнадесетия рожден ден старицата ще дойде да вземе момичето! Когато луната изпълнила цялото си величие, съпрузите изпълнили заръката на старицата!

 Изминали много слънца и девет пълни луни... Станало така както предрекла старата жена. Една мартенска утрин се родили две прекрасни деца – момиче и момче. Нарекли ги Пенда и Пижо, както било предречено! Пижо имал алено червени бузки и растял голям юнак. Пенда била снежно бяла красавица, най-красива в цяло село! Двамата били неразделни – Пижо винаги помагал на сестра си и много я обичал! Пенда била първа в учението и също обичала брат си много.

Пижо винаги защитавал сестра си, заклел и се, че никога няма да позволи на някой да я нарани! Така годините си минавали, майката на Пижо и Пенда дори забравила за обещанието, дадено на старицата. Цялото семейство били много щастливи... Така безгрижно отминали шестнадесет лета.

Била люта, много студена и дълга зима! Всички очаквали с нетърпение пролетта! Ден преди да навършат 16 години, докато Пижо се връщал от гората за дърва, видял един търговец и от него купил кутийка с чудни сини мъниста за подарък на Пенда! На сутринта Пижо станал рано, за да подготви подаръка за своята любима сестра и да я изненада!

Пенда се била облякла в най-бялата си рокля и била като сияйно слънце. Тя много се зарадвала на гирлянда от сини мъниста, които и подарил Пижо, и побързала да си го сложи на врата... В този момент на портата се появила старицата, а когато майката я видяла, краката и се подкосили.

Старицата идвала да вземе Пенда! Жената извикала: - Не, не не мога да ти я дам! Върви си! Пенда скрий се! – и блъснала старицата. Старицата вдигнала ръка... в този момент излезли Пижо и Пенда и видяли как старата жена превръща майка им в едно голямо вишнево дърво! Пижо се затичал, но в този момент чул как сестра му се строполила на земята – старицата била отнела живота и! Тогава Пижо тръгнал след старицата, умолявайки я: - Моля те върни поне сестра ми! Моля те... За нея бих дал живота си!

Но старицата не спирала... Пижо не се отказвал. Бил решен да я следва, дори на края на света, въпреки че изпитвал страх от старицата – тя не била на себе си: в един момент се смеела, в друг плачела, може би за стореното от нея, после пак се смеела, бесувала, плачела и пак се смеела... Но Пижо продължавал да я умолява и да я следва...

След известно време старицата склонила и казала: - Ти, Пижо, наистина обичаш много сестра си, ще направя така, че да сте живи заедно, завинаги и всички да се прекланят пред братскo-сестринката ви обич, но трябва с кръвта си да обгърнеш тялото на своята сестра.

Пижо се върнал, целунал сестра си за последно, положил я до вишневото дърво (тяхната майка) и с последният си дъх прегърнал сестра си... В този момент на покрива на къщата им кацнал прекрасен щъркел... Привечер, когато бащата се върнал от работа, видял едно високо стройно напъпило вишнево дърво, а на комина на къщата гнездела двойка щъркели.

Когато бащата отворил портата на първия клон на вишневото дърво висели вързани за клона вплетени, пресукани бели и червени конци, а по средата едно синьо мънисто...

Във физическите магазини на ЕМ АРТ, както и онлайн Вие ще имате възможност да направите Вашите поръчки лесно и комфортно и да се снабдите с прелестни аксесоари, прежди, фигурки, ширити и всички елементи и артикули, с които ще изработите бижута като от приказките и да приветствате баба Марта и настъпването на пролетта.

'