ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332  088 400 0337

Маслени и Темперни бои за рисуване и декорация

   Маслената боя е светлоустойчивата и цветовете ѝ се отличават с наситеност и не избледняват с течение на времето. С маслените бои основно се рисува живопис върху платна, кадастрони и други повърхности. Те се разреждат най-често с терпентин.
Темперните бои са значително по-лесни за употреба и са разтворима във вода. Идеална за оцветяване на големи повърхности. Може да се нанася лесно с четка, гъба или шпакла върху различни повърхности като хартия, картон, мукава, камък, стъкло, дърво и керамика.

Виж повече
5 артикула | Стр. 1/1
filterФилтри
filter
filterФилтри

Наличности (4)
Вид (2)
Тип на стоката (2)
Цвят (1)
Цвят микс (1)
Марка (1)
Комплект маслени бои профи серия 12 цвята x 12 мл
Топ продукт

Код: 842326 Тегло 295 гр Брой: 12
Цена11.80лв.
qtty plus qtty minus кутия
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus кутия
Купи
Маслена боя СОНЕТ НЕВСКАЯ ПАЛИТРА 12 цвята x 10 мл туба
Нов

Код: 828730 Брой: 1
Цена17.90лв.
Добави в любими
Комплект маслени бои Mont Marte 12 цвята x 12мл
-30%

Код: 842234 Брой: 1
Стара цена
12.80 лв.
Цена8.96лв.
/ Промоция
Добави в любими
Темперна боя Mont Marte цвят червен -500 мл
-30%

Код: 842231 Брой: 1
Стара цена
11.60 лв.
Цена8.12лв.
/ Промоция
Добави в любими

Маслени бои за декорация

Маслени бои е обединяващо понятие на цветните материали за рисуване, при които съставните пигменти са разтворени в различни видове масла. Използват се предимно ленено, маково, слънчогледово и орехово масло. Тъй като маслените бои са изключително гъсти, при работа с тях, се използват различни разредители – най-често терпентин.

От степента на разреждане, зависи плътността и покривността на материала. При нанасяне на боите с голямо количество разредител, се получава по-нежен или т.нар. „акварелен ефект“. А при по-неразредени бои и при нанасяне на по-дебел слой от тях, се получава релефен ефект.

За разлика от акварелните и акрилните бои, картините нарисувани с маслени, имат много дълъг период на съхнене. Това позволява на твореца, да прави корекции и да рисува творбата си по-дълго време. Характерно за маслената боя е, че е светлоустойчива и цветовете ѝ се отличават с наситеност и не избледняват с течение на времето.

Използва се основно за рисуване на живопис върху платна, кадастрони и други предварително грундирани повърхности, като за целта се използват твърди, плоски четки или шпакла.

Качеството на маслените бои на различните производители, зависи от това, колко фино е стрит оцветяващият пигмент и колко добре е смесено с него разреждащото масло в тубичката.

Боята с по-фино стрит пигмент има по-силни и ярки цветове. При отваряне на тубичката е добре да видите дали от нея излиза първо маслото, ако е така, това означава, че основните съставки на материала за рисуване не са добре смесени.

 

Характеристики на темперните бои

Темперните бои представляват водоразтворим материал за рисуване. Те са значително по-лесни за употреба от маслените.  Характерно за тях е, че изсъхват много бързо и за разлика от акварелните например, имат наситени цветове и доста голяма покривност.

Подходящи са за нанасяне върху големи повърхности и различни материали  - хартия, картон, пластмаса, стиропор, мукава, камък, стъкло, дърво и керамика. С темпера може да се рисуват пейзажи, натюрморти и портрети, както и да декорирате сувенири, картички и покани.

 

Приложение

 

 1. Маслени бои

Маслените бои се използват най-често за рисуване на пейзажи, натюрморти, потрети, медия микс и други интересни стилове.

За да работите с тях е нужно да приготвите:

 

 • Удобна палитра

Ще ви трябва палитра, върху която да отсипете от всеки цвят, за да може лесно да смесвате различните нюанси. Така ще побучите уникален вид на всяка изработена картина.

При избора на палитра е добре да не използвате пластмасова, а дървена, тъй като разтворителите разяждат пластмасовия материал, от който са направени те.

 

 • Платно

Едно от най-важните неща при работата с масло е платното върху, което ще рисувате. За това трябва да бъдете внимателни в избора си и да проучите добре материала, от който е изработена основата на платното.

Най-добрите са изработени от лен. При опъване върху дървената рамка, за да стане платно, ленът не се намачква, запазва вида си и не се разпуска.

Ако има дори минимално наличие на памук в плата, той се разпуска и не стои опънат добре. Идеално опънатото платно трябва да изглежда като барабан.

Разликата между лена и памука е в структурата на тяхната нешка. При лена е плътна, а при памука е куха. Това е и причината памукът да поема влага, която кара плата да се отпуска и набръчква.

Преди да започнете работа върху платното то трява да бъде предварително грундирано. Това е необходимо, за да се изолира боята и да не може да попие в плата.

Ако избирате готово платно от магазинната мрежа, едниственият начин да разберете дали е качествено, дали е изработено от лен и дали е грундирано според изискванията, е като го изпробвате.

Когато рисувате върху не трябва да попива от боите, както и не трябва четката да се плъзга прекалено много по него и задържането на боята по повърхността, да става трудно.

Може да избирате между различни размери на платната, в зависимосто от това, което искате да сътворите върху тях.

 

 • Четки

Използват се плоски четки с твърд косъм, с различна дебелина, за рисуване на по-едри и по-фини детайли.

 

 • Шпакли

Освен с четки, маслените бои могат да бъдат нанасяни с помощта на шпакли. Те спомагат за създаването на различни релефи. С тях боята може да бъде нанасяна или разнасяна на платното, както и да беде отнемана, когато е необходимо.

 

Шпаклите се различават по няколко признака:

 • По предназначение - за смесване на боите върху палитрата или върху платното. Шпаклите за смесване върху платното са с по-издължена форма и заоблен връх.
 • По размер - много малки и много големи. Изборът на размер, зависи изцяло от големината на платното, с което ще работите.
 • По връх - остър, заоблен, под ъгъл. Разликата във върха на инструмента, оказва влияние на формите на мазките и върху съчетанието на тоновете, при полагането им.
 • По форма - правоъгълни и триъгълни, тесни и широки, обли и остри, прави и извити. Различната форма създава различни по големина и размер мазки.
 • По релеф - назъбени от едната или от двете страни. Тези шпакли наподобяват гребен.
 • Разредител

 

За разреждане на масления материал, се използва тепрентин. Той бива два вида - балсамов и white spirit.   Класическият разредител е балсамовият. Той е двойно пречистен и е най-често срещаният продукт в магазините за художници. Характерна за него и силната миризма.

 • Ако се спрете на този вид разредител, трябва да си осугурите помещение за работа с добра проветривост. White spirit е терпентин без мирис - обезмирисен. Той е много добър вариант, ако работите у дома, за да не мирише и да не вдишвате вредни изпарения.

 

 • Парцалчета за зачистване

При работата с маслени бои трябва да си набавите стари парцалчета. Ще са ви нужни, за да почиствате четките, когато искате да смените цвета, който нанасяте.

Маслените бои са изключително покривни и се отличават с наситени и пълтни цветове.

 

Има два начина за тяхното полагане.

 • Първият е като използвате повече разредител и нанасяте боята на тънък слой. Така ще получите по-нежни и въздушни цветове.
 • Вторият начин е, като използвате по малко разредител и наслоявате цветния материал върху платното за рисуване. По този начин ще постигнете картина с релеф на изображенията.

Трябва да знаете, че маслото изсъхва бавно, което е плюс и минус при работата с него.

Предимството е, че такава картина може да се прави дълго време. Може да я рисувате дори няколко месеца, като единственото условие е да не позволявате да изсъхва напълно.

От друга страна този метод на работа не е подходящ за творците, които обичат да рисуват на един дъх и искат картината да бъде готова за един ден, както например се работи с акварела, температа и акрила.

 

 1. Темперни бои

 

Тепмерните бои са подобни на акварелните. Те също са водно разтворими. С тях се работи лесно, нямат мирис и са абсолютно безвредни. Разликата между тях и водните бои е, че са по плътни и покривни и могат да се наслагват една върху друга. Нанасят се с плоска четка или с помощта на шпакла.

 

Подходящи са за:

 

 • Картини -С темперните бои може да рисувате пейзажи, натюрморти и портрети. Благодарение на наситените цветове картините ще добият ярък и чист вид.
  Боите изсъхват бързо, за това трябва да имате ясна представа, какво точно искате да нарисувате. Важното при работата с водоразтворими материали е, да сменяте водата, с която разреждате цветовете, по-често, за да се запазят нюансите чисти и за да се избегне калният вид, която може да се получи в следствие на замърсената вода.

 

 • Картички и покани - Изработването на картички и покани изисква доста голямо въображение, естетически усет  и доста старание. За направата на тези красиви творения на изкуството се използват най-различни картони, цветни материали и допълнителни декорации - брокат, камъчета, пайети, ленти и панделки, дантела.

 

Температа е един от най-предпочитаните материали при декорирането на картички, тъй като се отличава с високата плътност и наситеност на цветовете. Бързото му изсъхване също е сред причините, този вид боя да бъде сред най-използваните, при изработването на картички.

 

С помощта на подходящи четки може да рисувате различни фигури и елементи или да изписвате надписи.

 

 • Пана - Темперните бои се използват и за изработването на различни арт пана. За целта може да използвате четки или шпакли, с които лесно да нанасяте цветовете върху избраната повърхност. Боите позволяват да бъдат нанасяни върху най-различни материали - картон, хартия, пластмаса, бетон, дърво, керамика, стъкло и т.н.

 

 • Декориране на предмети - Темперните бои могат да преобразят всеки предмет и да го превърнат в оригинална декорация. С тях може да оцветите чаши, бутилки, нощни лампи, дървени пана, сувенири в различни форми, кухненски плотове и т.н. Предметите, върху които нанесете боята, ще придобият изцяло нов облик

 

 • Скрапбукинг - Скрапбукингът е техника за ръчно изработване на тефтери, албуми, книги и органайзери във винтидж стил. Тя се отличава с богато орнаментираните страници и корици в топли цветови комбинации. За постигането на този ефект се използват най-различни пънчове за изрязване, къдрави и бордюрни ножици, картони и листове в различни цветове, панделки, дантели, брокат и т.н.

Темперната боя е сред най-използваните материали за правене на скрапбукинг. С него може да украсите кориците на всеки винтидж тефтер, както и неговите страници. Така ще постигнете именно този старинен вид на скрапбука.

 

Цени

В онлайн магазин ЕМ АРТ се стараем да поддържаме ниски и достъпни цени за своите клиенти. Много често правим намаления от редовните цени на артикулите.

При нас ще намерите маслени бои за рисуване на цени от 10.80 лв., а темперните, на цена от 11.60 лв. Стойността на продуктите в категорията зависи от вида, размерите и тяхното количество.

 

Защо ЕМ АРТ?

ЕМ АРТ е най-богато зареденият онлайн магазин за хоби материали. При нас ще намерите всичко необходимо за вашето творчество – всякакви видове инструменти за работа, всякакви видове мъниста, различни видове хартия, картон, аксесоари за бижута, материали за декорация и подаръчни опаковки, на достъпни цени.

Всички артикули са изработени от висококачествени и безопасни материали.

Често правим намаления на различни артикули, от които може да се възползва всеки наш клиент.  При нас може да пазарувате на едро и на дребно. За търговците на едро, имаме преференциални цени.

 

Доставка

След като сте избрали нужните хоби материали, трябва да въведете личните си данни – три имена, телефон за контакт и адрес, на който искате да получите своята пратка.

Очаквайте вашата поръчка ще пристигне в рамките на 4 работни дни.

При поръчки на стойност над 100 лв, доставката е напълно безплатна.

Ако имате въпроси, може да се свържете с нашите онлайн консултанти, които са на ваше разположение всеки ден от понеделник до събота от  9:30 до 18:30 часа, както и в неделя от 10:00 до 17:00 часа.

Отдайте се на вдъхновението и направете най-уникалните идеи реалност!

'