ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332 и 088 400 0337  

Коледа

На 25 декември празнуваме Коледа, позната като Рождество Христово. Това е един от най-големите църковни празници. Празникът започва в първите часове на 25 декември. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Ем Арт иска да усетите топлината на този прекрасен семеен и християнски празник с разнообразите от Коледни украси и декорации. Развихрете въображението си и създайте своята уникална Коледна украса с предлаганите от нас материали. Ще откриете голямо разнообразие от стиропорени фигурки,магнити,играчки за елха,мини елхички и много други на ниски цени.

Виж повече

МАГИЯТА НА КОЛЕДА И НЕЙНИТЕ ТРАДИЦИИ

 

Коледа се празнува на 25 декември и е едновременно свещен религиозен празник и световен културен и търговски феномен. В продължение на две хилядолетия хората по света го наблюдават с традиции и практики, които са както религиозни, така и светски.

Християните празнуват Коледа като годишнина от рождението на Исус от Назарет, духовен водач, чиито учения са в основата на тяхната религия. Популярните обичаи включват размяна на подаръци, украса на коледни елхи, посещение на църква, споделяне на ястия със семейството и приятелите и, разбира се, изчакване на Дядо Коледа да пристигне.

 

Как започна Коледа?

Средата на зимата отдавна е време на празнуване по целия свят. Векове преди пристигането на човека, наречен Исус, ранните европейци празнували светлината и раждането в най-тъмните зимни дни. Много народи се радвали по време на зимното слънцестоене, когато най-лошата зима била зад тях и те можели да очакват по-дълги дни и удължени часове слънчева светлина.

В Скандинавия скандинавците празнували от 21 декември, зимното слънцестоене, до януари. Като признание за завръщането на слънцето бащите и синовете носили вкъщи големи трупи, които подпалвали. Хората щели да пируват, докато трупът изгори, което може да отнеме до 12 дни. Норвежците вярвали, че всяка искра от огъня представлява ново прасе или теле, което ще се роди през следващата година.

 

Кой е измислил Дядо Коледа?

Легендата за Дядо Коледа може да бъде проследена до монах на име Свети Свети Никола, който е роден в Турция около 280 г. сл. Н. Е. Николай раздава цялото си наследено богатство и пътува из провинцията, помагайки на бедните и болните, ставайки известен като закрилник на деца и моряци.

Свети Никола за пръв път навлиза в американската популярна култура в края на 18 век в Ню Йорк, когато холандски семейства се събират, за да почетат годишнината от смъртта на „Свети Никола“ или накратко „Sinter Klaas“. „Дядо Коледа“ извлича името си от това съкращение.

 

Българската Коледа

Зима е и за българите е време да празнуват.

В онзи ден, когато повечето българи се занимавали със земеделие и животновъдство, имало много свободно време през зимата. В онези времена зимата започвала с Димитровден и завършвала с Гергьовден. По това време на годината празнуваме тонове дни, посветени на светци, именни дни и, разбира се, Коледа.

Коледа е един от най-обичаните празници в България и време, когато семействата се събират. В България, както навсякъде другаде по света, Коледният дух е тук и ние сме готови да празнуваме. Ето някои от най-популярните факти и традиции за Коледа в България:

В България Коледа се празнува на 25 декември. Много страни в Източна Европа празнуват Коледа на 7 януари, тъй като повечето православни църкви използват стария Юлиански календар, но Българската православна църква използва григорианския календар, така че Коледа е на 25 декември.

За много българи подготовката за Коледа започва с Адвент, който продължава 40 дни в православната църква и започва на 15 ноември.

Една от легендите в България е, че Мария е започнала своя труд на „Игнажден“, 20 декември (Свети Игнатий Антиохийски) и е родила на Бъдни вечер, но раждането на Исус е обявено едва на Коледа. 20-ти е и традиционната „нова година“ в българската култура. Традиционно е на този ден да се яде специален ринг.

Бъдни вечер (наречен „Будни вечер“) е много важен ден и основната коледна трапеза се яде вечерта на Бъдни вечер.

 

Какво имаме на трапезата за Коледа?

В ястието традиционно трябва да има нечетен брой ястия (обикновено 7, 9 или 11) и нечетен брой хора, седнали около масата. (Солта, черният пипер и захарта могат да се броят за отделни ястия!)

Слама често се слага под покривката и дори може да внесете дървен плуг в къщата и да го поставите зад вратата! Те са предназначени да ви помогнат да имате добри реколти през следващата година.

Има специален кръгъл и украсен хляб, наречен „пита“, в който има изпечена монета. Ако откриете доброто, ще имате късмет за следващата година! Обикновено хлябът се реже от най-възрастния човек по време на храненето и той го раздават около масата.

Обикновено това е богато веганско ястие и включва ястия, приготвени от различни като:

 • супа от боб
 • листа от сарми
 • пълнени с ориз
 • чушки
 • пълнени с ориз
 • варено жито със захар и орехи
 • различни видове сладкиши
 • някои колаки
 • много плодове и ядки като сушени сливи, сушени кайсии, портокали и мандарини и компот от сушени плодове.

Но едва след полунощ се сервират и ядат ястия с не вегански съставки! Те ще включват храни като „баница“ (сладкиши, пълни с кисело мляко и сирене фета) и „баклава“ (десерт, направен от фило тесто, който е пълен с нарязани ядки и напоен със сироп или мед).

Особено популярни са орехите. Ако вашият орех е вкусен, ще имате добра година, но ако е празен или има малка ядка, ще имате лоша година!

Традиционно е масата да остане с цялата храна на нея до сутринта на Коледа. Някои хора смятат, че предците им биха искали да хапнат нещо през нощта!

На Коледа някои семейства ще хапнат друга голяма храна, но този път ще има месо, обикновено някакво свинско месо. След вечерята на Бъдни вечер някои хора ще отидат на среднощна литургия. Можете също така да чуете Коледари (певци на Коледа), които обикновено са млади мъже, които ходят да пеят, облечени в традиционни дрехи.

Пеенето може да започне само след полунощ. Певците често обикалят и пеят цяла нощ, така че слънцето никога не ги улавя! Когато стигнат до къща, те пеят „домашната песен“, възхвалявайки и желаейки къщата да бъде добра. Посещението на коледарите в дома ви трябва да бъде късмет. Песните често са от две части, като половината от певците пеят песента, а после другата половина я повтаря обратно.

След пеенето главата на къщата ще даде на Коледарите храна, за да им благодари за пеенето. Специалните храни включват „Коледни гевреци“ (кръгли кифлички) и „баница“ (слоесто тесто, напълнено със сирене).

Коледните елхи, популярни сега в България и градовете, са украсени с коледни светлини. Някои хора все още имат традиционен резен дърво (обикновено от дъб, бряст или круша), известен като „бъдник“ или „будник“, който се внася в къщата на Бъдни вечер.

 

5 неща с които се отличава Българската Коледа

 1. Празнуваме Коледа на 25 декември.

Българите са предимно източноправославни, но ние следваме григорианския календар и за нас Коледа е на 25 декември. Други източноправославни страни като Русия или Сърбия например празнуват Коледа на 7 януари.

 

 1. Коледа в България трае три дни!

Започвайки на 25-ти, когато вярваме, че Исус Христос се е родил. Следващите два дни почитаме хората, които носят имената Христо, Христина и Йосиф на 26-ти и хора с имената Стефан, Стоян, Стефка на 27-ми.

 

 1. Коледа следва последния ден на пости - 24-ти или Бъдни вечер.

В навечерието на Коледа ядем само вегански ястия (точно както по време на пости) и те трябва да са нечетни. Приготвяме вкусни неща като пълнени чушки с ориз или боб, гроздови листа, пълнени с подем, ястия от тиква и традиционен хляб.

Хлябът обикновено съдържа богатства, които ще разкрият какво съдържа следващата година за всеки член на семейството. След приключване на вечерята не прибираме съдовете. Те остават на масата през цялата нощ. Традиционното поверие е, че Дева Мария посещава домовете през нощта и угощава с това, което е останало. Точно както на Запад оставят бисквитки и мляко за Дядо Коледа.

 

 1. След вечерята на Бъдни вечер около 12 часа в България се провежда друга традиция - Коледа.

Коледуването е ритуал, който се случва в полунощ на 24 декември. След като го направим, знаем, че Коледа е тук и е роден Исус Христос.

В коледуването могат да участват само млади и самотни мъже. Те се събират в къщата на мъжа, който ръководи групата, всички облечени в специални дрехи. След като са всички заедно, те започват да ходят от къща на къща, като пеят коледни песни.

 

 1. Коледа в България обикновено се прекарва със семейството и близките.

Разбира се, имаме дърво и подаръци, което е най-вълнуващата част за всички. На Коледа, след като всеки получи подаръка си, обикновено се събират на семейна трапеза. Тогава ястията могат да съдържат месо. Традиционно това би било свинско месо. В днешно време обаче има повече разнообразие.

Сега познавате българите малко по-добре. Имаме удивителни обичаи и традиции и повечето от тях поддържаме живи. Ще научите много повече за начина, по който празнуваме, ако се присъедините към нас в нашата културна обиколка.

 

10 странни и прекрасни коледни традиции от цял свят

Любимите ни коледни традиции по света са прекрасни - понякога чудно странни - и гарантирано ще ви вдъхнат в празничния дух

Това е най-прекрасното време от годината. В продължение на няколко седмици всяка година светът придобива вълшебно сияние, хората изглеждат по-весели и дори зимата по някакъв начин се чувства уютно.

Независимо дали празнувате религиозен фестивал, като Ханука или Коледа, или по-светски повод, със сигурност ще имате своя собствена селекция от ритуали или обичаи, които правят сезона на празниците толкова специален. Любимите ни коледни традиции по света са силни, горди и гарантират куп празнични забавления.

Фестивалът на гигантските фенери (Ligligan Parul Sampernandu) се провежда всяка година в събота преди Бъдни вечер в град Сан Фернандо - „Коледната столица на Филипините“. Фестивалът привлича зрители от цялата страна и по целия свят. Единадесет баранги (села) участват във фестивала и конкуренцията е ожесточена, тъй като всички се опитват да изградят най-сложния фенер.

Първоначално фенерите са били прости творения с диаметър около половин метър, направени от „хапонна хартия“ (японска хартия за оригами) и осветени със свещи. Днес фенерите са направени от различни материали и са нараснали до около шест метра. Те са осветени от електрически крушки, които искрят в калейдоскоп от шарки.

От 1966 г. в центъра на площада на замъка на Евле е построена 13-метрова коза Юл за Адвента, но тази шведска коледна традиция неволно е довела до друга по рода си „традиция“ - хората се опитват да я изгорят. От 1966 г. Козата е изгаряна успешно 29 пъти - последното унищожение е през 2016 г.

Коледа никога не е била голяма работа в Япония. Освен няколко малки, светски традиции като подаръци и светлинни дисплеи, Коледа остава до голяма степен новост в страната. През последните години обаче се появи нова, странна „традиция“ - коледно тържество на пърженото пиле на полковника в Кентъки.

Скоро празничното меню ще бъде рекламирано на уебсайта на KFC Япония и дори да не разбирате японски, снимките със сигурност ще изглеждат вкусни с всичко - от коледна тематична стандартна кофа до първокласен празник на печени птици.

През 13-те дни преди Коледа в Исландия излизат да играят 13 хитри героя, подобни на тролове. Юдските момчета (jólasveinarnir или jólasveinar на исландски) посещават децата в цялата страна през 13-те нощи преди Коледа.

Облечени в традиционна исландска носия, тези момчета са доста палави и имената им намекват за вида на неприятностите, които обичат да причиняват:

 • Stekkjastaur (Овчарска буца)
 • Giljagaur (Gully Gawk)
 • Stúfur (Stubby)
 • Þvörusleikir (Spoon-Licker )
 • Pottaskefill (Pot-Scraper)
 • Askasleikir (Bowl-Licker)
 • Hurðaskellir (Door-Slammer)
 • Skyrgámur (Skyr-Gobbler)
 • Bjúgnakrækir (Sausage-Swiper)
 • Gluggagægir (Window-Peeper)
 • Ketkró-Meeper )
 • Kertasníkir (Крадец на свещи).

 

Посетете Исландия тази Коледа и ги хванете всички!

Свети Никола също посещава деца в училищата или у дома и в замяна на сладкиши или малък подарък всяко дете трябва да рецитира стихотворение, да изпее песен или да нарисува картина. Накратко, той е страхотен човек. Но не винаги е забавно и игри.

Може би една от най-неортодоксалните традиции на Бъдни вечер може да се намери в Норвегия, където хората крият метлите си. Това е традиция, датираща от векове, когато хората вярвали, че вещици и зли духове излизат в навечерието на Коледа, търсейки метли, на които да яздят. И до днес много хора все още крият метлите си на най-сигурното място в къщата, за да ги спрат да бъдат откраднати.

Еврейският празник Ханука се чества с много шум в Съединените щати с едно от най-сложните събития, които се провеждат на национална сцена. От 1979 г. гигантската деветметрова Менора е издигната на територията на Белия дом за осемте дни и нощи на Ханука. Церемонията във Вашингтон, окръг Колумбия, е отбелязана с речи, музика, занимания за деца и, разбира се, осветление на Менората.

Запалването на първата свещ в Белия дом се извършва в 16:00, дъжд или блясък и всяка следваща нощ се запалва допълнителна свещ. Събитието е безплатно за присъствие, но билетите трябва да бъдат резервирани предварително.

Обичате Коледа, но мислите ли, че тя може да бъде подобрена чрез място с ролери?

Ако отговорът е положителен, посетете Каракас, Венецуела тази година. Всяка Бъдни вечер жителите на града се отправят към църквата рано сутринта - засега, толкова нормално - но по причини, известни само на тях, го правят на ролкови кънки.

Тази уникална традиция е толкова популярна, че пътищата в града са затворени за коли, за да могат хората да се пързалят до църквата на сигурно място, преди да се отправят към дома за по-малко от традиционната коледна вечеря на „тамалес“ (обвивка, направена от тесто от царевично брашно и пълнени с месо, след това на пара).

Денят на малките свещи бележи началото на коледния сезон в цяла Колумбия. В чест на Дева Мария и Непорочното зачатие хората поставят свещи и хартиени фенери в своите прозорци, балкони и предни дворове. Традицията на свещите е нараснала и сега цели градове в цялата страна са озарени със сложни дисплеи. Някои от най-добрите се намират в Кимбая, където кварталите се надпреварват кой да създаде най-впечатляващата аранжировка.

В зимния, прекрасен Торонто годишната Кавалкада от светлини бележи официалното начало на празничния сезон. Първата Кавалкада се състоя през 1967 г., за да покаже новопостроеното кметство на Торонто и площад Нейтън Филипс. Площадът и коледното дърво са осветени от над 300 000 енергийно ефективни LED светлини, които блестят от здрач до 23 часа до Нова година. На всичкото отгоре ще можете да станете свидетели на грандиозни фойерверки и да се включите в някои кънки на лед на открито.

 

Какво трябва да направи всеки от нас на Коледа?

Независимо дали сте вкъщи или пътувате за Коледа, няма съмнение, че празничният сезон е едно от най-добрите времена през годината.

Рождество Христово е пълно с празнични традиции, като декориране на меденки и отваряне на адвент календари. Независимо дали празнувате религиозния аспект на празника, има някои неща, които винаги трябва да правите, за да сте сигурни, че имате най-добрия сезон досега.

 

 • Забавлявайте се в снега, независимо от вашата възраст. Когато карате ски или шейни или дори просто се разхождате из квартала си, няма нищо подобно на бяла Коледа, която да ви накара да оцените зимата.
 • Бъдете креативни с опаковката си за подаръци. Разбира се, едно от основните събития на Коледа е отварянето на подаръци, но част от забавлението предварително е опаковането им.
 • Прекарвайте време с любими хора. Коледа е идеалното време да се съберете с приятели и семейството, за да се насладите на компанията на другия, докато обменяте подаръци.
 • Прекарайте цял ден в релакс, това е идеалното извинение да носите най-празничната си пижама ... цял ден.
 • Пийте топли напитки. Няма по-добър начин да се загреете от студа от вкусна чаша горещ шоколад.
 • Посетете коледен пазар. Коледните пазари са празнична дестинация за целия празничен сезон. Те също са идеалното място за закупуване на подаръци в последния момент.
 • Уютно до огъня (истински или фалшив). Независимо дали имате камина на дърва или празнично видео на пукащ огън на телевизора си, само изображението на трептящ пламък ще накара цялата ви къща да се чувства уютно за празника.
 • Гледайте любимия си коледен филм. От „Това е прекрасен живот“ до „Елф“, не липсват празнични филми с коледни теми, които да ви вкарат в празничния дух.
 • Посетете или създайте сцена на Рождество Христово. Независимо дали посещавате сцена на живо в местна църква или поставяте по-малка изложба у дома, тези преживявания на първата Коледа са популярна традиция, ако празнувате религиозния аспект на празника.
 • Слушайте коледна музика. Коледната музика се появява само веднъж годишно, така че няма по-подходящо време да задържите любимите си празнични песни.
 • Ако обичате любимите си коледни песни, защо да не ги изпеете с приятелите и семейството си и да разпространите радостта из квартала си?
 • Изпечете коледни бисквитки. Ваканционният сезон е пълен с вкусни лакомства, включително коледни бисквитки, които са също толкова забавни за украса, колкото и за ядене.
 • Присъствайте на коледно парти. Няма по-добър начин да отпразнувате празниците от празнично коледно парти с приятели и семейство.
 • Шансът да украсите дървото си, докато Коледа всъщност се търкаля е голям, но Бъдни вечер е идеалното време да завършите започнатото, като поставите звезда на върха на дървото.
 • Независимо дали сте на гости или в родния си град за празниците, има шанс, има някаква празнична церемония, който ще осигури много коледни настроения за цялото семейство.
 • Завършете адвентния си календар. Адвентните календари са забавен начин за отброяване до Коледа, така че проверката на последния ден от списъка е най-добрият начин да започнете Коледа.
'