Блог ЕМ АРТ

Силата на Червено-Белия Амулет, който наричаме МАРТЕНИЦА

Силата на Червено-Белия Амулет, който наричаме МАРТЕНИЦА

   Усукването на бял и червен конец е практика, която съществува в много страни. Двата цвята имат своята дълбока символика и се използват в различни обичаи. В миналото тези обичаи са били значима част от живота на хората. Извършените ритуали са им давали увереност, че са направили необходимото, за да защитят себе си и близките си от дебнещото "зло". Отправили са своята добра воля към всички сили на природата и космоса с молба да им съдействат и да им осигурят добра година с изобилна реколта и безпроблемен живот. Вложеното в ритуала усилие е било достатъчно, за да им усигури спокоен сън, а от там и добро здраве. 

   Нека да си припомним дълбокия смисъл на този обичай, който макар и да е бил разпространен в други райони, като Северна Гърция, Македония и днешна Румъния, най-много се е запазил у нас, превъръщайки се в един от символите на нашата страна. Обичаят на 1ви март да връзваме мартенички на своите близки с пожелание за здраве и късмет.

   КАКВО СИМВОЛИЗИРА НИШКАТА?

   Нишката символизира факторът, който свързва всички състояния на битието, както помежду им, така и с тяхната първопричина. Тя свързва този свят с отвъдния и всички същества. В Упанишадите се казва, че нишката е едновременно душата (Атман) и дъха (Прана).

   Плат, конец, стан, вретено и всичко друго което се използва за предане и тъкане е символ на бъдещето и съдбата. Те се използват за обозначаване на всички правила, които предопределят променящите се в нас реалности и нашето съзнателно усилие да ги хармонизираме. Те символизират и създаването на нещо от собствената ни същност, както прави паякът, който усуква нишката от собствената си секреция, изплитайки своята паяжина.

   Много приказки съдържат богини, държащи вретено или тъкачен инструмент, докато прецедателстват раждането на принц или принцеса. В други случаи тези символи представляват времето или кармичния закон (веригата от причини и следствия). Когато човек стане тъкач на собствената си съдба, той се превръща в свещения, приказен "глупак", чиято интуиция се ръководи от дущата.

   По средиземноморския басейн символиката на тъкането е свързана с участието на жената в процеса на сътворението. Посредством нишката на душата тя получава пълната информираност и качества необходими за работата и, която накрая става красива.

 

   СИМВОЛИКА НА ЦВЕТОВЕТЕ

   Бялото символизира светлина, радост, чистота и непорочност. Това е ритуалният цвят на девицата-булка, на ангелите и светците.

   Червеното е символ на жизненост и здраве. То е цветът на кръвта, раждането, зачеването. Носи в себе си огъня на любовта, на разпукващата се зора и изобилната щедрост на залеза. В много култури той е символ на закрила и се използва за защита срещу зли очи и нещастия.

   Можем също да кажем, че белият конец символизира душата и връзката с душата, а червения символизира живота и безкрайната поредица от случки. Преплетени заедно те ни напомнят, че вечната душа живее и диша в краткотрайния човешки живот.

   В контекста на мартеницата и началото на пролетта, можем да свържем преплитането на двата конеца със смяната на сезоните и завъртането на вечния цикъл, "колелото на живота".

   "Баба Марта", която е персонификация на природата в ранна пролет, е хаотична, променлива, непредсказуема. Това е фазата, в която трябва да хванем здраво нишките на живота и да ги подредим със силата на позитивната ни мисъл и доброжелателното ни сърце.

   Може би най-хубавото в този ритуал е, че не връзваме мартеничките на собствената си ръка, а ги подаряваме един на друг, че този празник не е свързан с ядене и пиене на общата трапеза, а преди всичко с възможността да дариш благословия под формата на амулет, който си нарекъл да предпазва близките ти от беди и да привлича здраве, изобилие и усмивки през цялата година.

   ОЩЕ ТРАДИЦИИ СВЪРЗАНИ С МАРТЕНИЦАТА.

   По традиция мартениците се носят или  до св. Четиридесет мъченици – 9 март, или до Благовец – 25 март. В някои райони съществува практика да се носят само през първите три дни на март, в други пък цели 40 дни. Има и такива, в които не се свалят чак до жътва. Популярна е и практиката да се свали мартеницата, когато се чуе кукувича песен или когато се види щъркел. За да стимулира плодородие, се връзва на плодно дръвче. В някои райони слагат мартениците под камък. А на места хората като видят щъркел или чуят кукане на кукувица ги хвърлят в реката, за да може да им върви по вода и всичко лошо да изтече.

  

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията Няма оценкаНяма оценка

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Как да разпознаем истинският оникс? Автентична българска мартеница Пижо и Пенда Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.