Блог ЕМ АРТ

ПЪЛЕН НАРЪЧНИК ЗА ТВОРЧЕСКАТА ЛИЧНОСТ

ПЪЛЕН НАРЪЧНИК ЗА ТВОРЧЕСКАТА ЛИЧНОСТ

Често чуваме хората да казват: „Искам да направя нещо креативно, но не съм артист.“ Изкуството като хоби е предназначено за всеки. Излагането на много хора на изкуството е ограничено до часовете по изкуства, които са посещавали по време на училището си и разглеждат изкуството само за тези, които са артистично настроени, но това далеч не е действителният факт.

 

В изкуството няма правилно или грешно и ако имате импулс да създавате и изследвате и малко търпение изкуството може да се възприеме като хоби на всяка възраст. Някои от причините, поради които бихме препоръчали да се занимавате с изкуство като хоби, са следните.

 

Има поговорка на Томас Мертън, че „Изкуството ни дава възможност да намерим себе си и да се загубим едновременно“. Това е толкова вярно, тъй като когато се занимаваме с рисуване или друг вид хоби, можем да изразим най-съкровените си чувства.

 

Това е като свободно време от ежедневието и крайните срокове. Можем да насочим цялата си енергия към създаването на нещо красиво и това помага да се успокоим и отпуснем и да сме в момента.

 

Какво подобрява творческата личност чрез работата си?

 

Концентрация - Изкуството като хоби ни помага да развием концентрация. Докато работим върху изкуството, ние сме склонни да фокусираме ума си върху съответния проект и по този начин той ни помага да увеличим концентрацията си.

 

Търпение - Всеки художествен проект, било то малка скица до голяма картина, отнема време и усилия. В процеса се наслаждаваме на стъпките и развиваме търпение да чакаме крайния резултат.

 

Координация ръка-око - Изкуството помага за координация ръка-око. Помага ни да се научим да визуализираме нещата и да поставим въображението си върху хартия, платно или други материали.

 

Смисъл на постиженията - Независимо дали искате да покажете Вашия шедьовър на изкуството пред другите или да го запазите за себе си, няма нищо, което да се сравни с чувството за постижение, което получаваме в края на успешно завършен проект. Комплиментите от другите са само черешка на тортата.

 

Решаване на проблеми и внимание към детайла - Творчеството ни помага в опитите да постигнем съвършенство. Всеки нов проект е предизвикателство и ние трябва да решим как да продължим проекта, какви материали да използваме, какви техники, как да коригираме грешките и т.н.

 

В този процес ние се научаваме как да решаваме проблема и око за детайли, които ни помагат в ежедневието.

 

Наличието на творчески ум позволява да правим нови и вълнуващи неща и да се ангажираме по начин, който ни отвежда една крачка по-близо до постигането на пълния ни потенциал.

 

Какво трябва да знаем за творческата личност?

 

Творческите хора притежават противоположни черти, които взаимодействат помежду си по сложен начин и влияят на цялостното творчество на човека. Включването на тези творчески практики във вашето ежедневие може да ви помогне да увеличите творческия си потенциал.

 

Те са организирани и фокусирани

Творческите хора са склонни да имат много енергия, както физическа, така и психическа. Те могат да прекарват часове, работейки върху една-единствена задача, която им задържа вниманието, но изглежда остават ентусиазирани през цялото време.

 

Да имате креативен ум не означава винаги да се ангажирате с фокусирана творческа или артистична задача. Творческите и артистични хора са въображаеми, любопитни и прекарват много време в покой, тихо размишлявайки върху темите, които ги интересуват, и позволявайки на умовете им да се скитат.

 

Те са умни и наивни

Творческите хора са склонни да бъдат умни, но изследванията показват, че наличието на много висок коефициент на интелигентност не е непременно свързано с по-високи нива на творчески постижения - личностните черти също са важни.

 

Балансирането на творчеството с практически знания означава да се знае кои идеи да се преследват и кои да се преработят или изоставят. Този набор от умения е важен аспект от това да си креативен човек.

 

Те са игриви и дисциплинирани

Когато работят по проект, креативните хора са склонни да проявяват решителност и упоритост. Те могат да работят часове на нещо, като често остават до късно през нощта, докато не са доволни от работата си.

 

Те са реалистични и въображаеми

Творческите хора обичат да мечтаят и да си представят възможностите и чудесата на света. Те могат да се потопят във въображение и фантазия, но въпреки това да останат достатъчно основателни, за да превърнат мечтите си в реалност. Те често се описват като мечтатели, но това не означава, че живеят с глави в облаците.

 

Ами ако ви кажем, че занаятите могат да бъдат нещо повече от хоби?

 

Изграждането на онлайн занаятчийски бизнес ви позволява да използвате вашата страст и да я превърнете в нещо, което печели пари. По-късно можете да решите дали искате да работите върху него на пълен работен ден или да го третирате като странична суматоха, която ви прави допълнителни доходи.

 

Творческите личности ни съветват, независимо дали са минали 2 месеца или може би дори не знаете откъде да започнете. Където и да се озовете в творческия процес и колкото и дълго да сте били в занаята си, тези съвети са длъжни да помогнат за повишаване на вашата креативност и да ви измъкнат от пътя.

 

Важността да останеш вдъхновен

Вдъхновението е ключово. Винаги. Сега може би си мислите: „Това, не е ли нещото което всички се опитваме да направим?“ И ако това сте вие, тогава поздравления! Вие сте една крачка напред.

 

Но ще се изненадате колко много хора дори не знаят как се чувстват вдъхновени. Или ако го направят, не отделят време за това.

 

Така че, нека ви попитаме, отделяте ли време в рамките на деня си, за да направите това, което ви помага да се чувствате вдъхновени? Знаете ли изобщо какво е това, което ви вдъхновява? Оценявате ли търсенето на вдъхновение точно толкова, колкото и работата по създаването? Ако не, опитайте.

 

Какво трябва да притежава една творческа личност, за да се изяви изцяло в проектите си?

 

Възможността да видите общата картина е важна в много области на живота. Независимо дали става въпрос за личен живот или работен проект, лесно можете да се затънете и да се изгубите в детайлите.

 

Да бъдеш креативен и да оставиш ума си да криволичи е все едно да се разходиш в гората. Вместо да спирате да се фокусирате върху едно парче мъх, продължете да се лутате по пътеката и да отваряте гората.

 

Творческите хора имат отворени, активни умове. Обикновено се обучават от идеи и попиват вдъхновение от света около тях. Това често ги прави по-продуктивни, защото те привличат повече на масата, отколкото някой, който не отваря ума си за това, което ги заобикаля.

 

Креативните хора винаги търсят и нови начини за решаване на проблеми, които предизвикват иновации и повишена ефективност. Това е ценно умение във всяка област.

 

Умът може да бъде хаотично място. Може да почувствате, че преследвате една мисъл или се чувствате след друга като куче, преследващо всяка кола, която види. Традиционните начини за очертаване на вашите мисли и чувства често са твърде линейни и не обхващат случващото се.

 

По-креативните начини като дневник, картографиране на ума и дори рисуване ви позволяват да освобождавате съдържанието на ума си без ограничения. Когато не се осъждате и оставяте мислите и чувствата си да се освободят, ще получите повече яснота по отношение на тях.

Всяка творческа личност се нуждае от място и добри материали за създаване на своите проекти!

 

Добро правило е да се създаде централна работна зона - в занаятчийска стая, бюрото или масата работят добре. Тази област трябва да бъде единственото място, където можете да направите занаятите си. Не разпространявайте занаятчийските си проекти из цялата къща.

 

Безредието го прави много по-трудно да се концентрирате върху вашия проект. Също така е много по-лесно да останете организирани, когато държите занаятчийските си принадлежности в една стая.

 

Дръжте често използваните занаятчийски принадлежности в пластмасови кутии или отворени контейнери близо до работното си място и на видно място. Няма нищо по-разочароващо от това да се опитате да завършите занаятчийски проект и да се наложи да спрете това, което правите, за да потърсите ножица или този неуловим пистолет за лепило.

 

 

Ивелина (Златева) Ивелина

Ивелина Златева - влогър

Всички статии на Златева

Оцени статията 5.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

Ръчно изработена мартеница за дома и офиса Коледна украса върху дъска ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ И ИМИТАЦИЯ


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.