Блог ЕМ АРТ

Как да превърнем аметиста в талисман?

Как да превърнем аметиста в талисман?

Какво представляват талисманите?

Талисманът е малък предмет с магическа сила, който има способността да предпазва от нещастия и носи успехи на притежателя си. Той привлича това, което собственикът му иска – здраве, любов, пари или късмет.


Думата талисман идва в българския език от арабски през френски. Но оригиналният източник е богатият старогръцки език. „Талисма“ от старогръцки означава вълшебство или заклинание. Най-старият талисман, открит по българските земи представлява пробит вълчи зъб и е бил в пещерата Бачо Киро, до Дряновския манастир. Смята се, че той е използван именно с цел предпазване от лоши сили.

Според организацията Hermetic Order of the Golden Dawn, талисманът се определя като „магическа фигура, заредена със силата, която е предназначена да представлява”.

 

Талисманът може да се носи на видно място – като гердан, обеци, гривна или да е зашит в подгъва или хастара на дреха. Носят се най-вече от хората, чиито професии или хобита са свързани с известна доза късмет като спортисти, ловджии, рибари, търговци, пътешественици и други.

Според това от какви хора се ползват и от какви съставки са направени талисманите биват земни, водни и въздушни.

Как се правят талисмани?

Традиционните магически школи съветват, че талисманът е необходимо да бъде създаден от човека, който планира да го използва. И не на последно място човекът, който прави талисмана, трябва да е добре запознат със символиката на елементарни и планетни сили.

Например, няколко известни средновековни талисмана съдържат геомантични знаци и символи по отношение на символите на планетите, които също често се използват при геомантично гадаене и алхимия.

Други подобни характеристики с магически асоциации - като цветове, аромати, символика, шарки и кабалистични фигури - могат да бъдат интегрирани в създаването на талисман в допълнение към избраната планетарна или елементарна символика. Те обаче трябва да се използват в хармония с елементарната или планетарната сила, избрана така, че да усилват предвидената сила на талисмана.

Можете и да добавите нещо лично ваше към  талисмана като стих, надпис или модел, който е от особено значение. Тези надписи могат да бъдат сигили (магически емблеми), библейски стихове или сонети, но те също трябва да са в хармония с първоначалната цел на талисмана.

 

Аметист

Аметистът е камък на предаността, чистотата и целомъдрието.

Той е разновидност на прозрачния кварц. Цветът му варира от бледо-виолетово или синкаво-виолетово до лилаво или тъмно-виолетово.

Когато бъде потопен във вода, естественият аметист става безцветен на повърхността – това е и начинът да се направи разлика между естествени и отгледани в лаборатория камъни.

Името на аметиста води началото си от гръцкото "аметистос", което означава "освободен от пиянство".

Аметистът се смята за универсален камък, който успокоява, повишава интуицията и допринася за по-голяма емоционална стабилност. Свързва се с планетите Юпитер и Нептун. Обикновено се препоръчва за носене от хората, родени през месец февруари, които са със зодиите Риби, Водолей.



Доказано е, че аметистът може да се носи отделно или да се държи при други естествени камъни, за да повиши тяхната ефективност. По-добре е да се държи срещу кожата.


Аметистът има и мощни лечебни свойства. Затова се препоръчва да се търка с ръка по няколко пъти на ден – по този начин се увеличава силата му.

Най-силното магично свойство на аметиста, обаче,  е като любовен талисман. Смятало се е, че ако разкажете на камъка за  любовта си  към някого и след това му подарите камъка, то тази любов непременно ще стане взаимна, дори и ако сърцето на любимия вече е заето.

Съществува поверие, че в случай на смърт на един от съпрузите, другият трябва да носи аметист до края на живота си показвайки, че любовта е по-висша от смъртта и е вечна.

Този камък има способността да пази своя собственик от мъки, тревоги и душевни болки. Има положително влияние върху психиката. Той успокоява и  предпазва от нервност и от тревожност. Попива отрицателната енергия, но има опасност  в един момент да я насочи към собственика си.

За това ако често се случва да се карате с някого, да изпитвате негативни емоции и стрес, е нужно от време на време да сваляте бижутата с аметист и да ги почиствате старателно. Това става много лесно като държите бижуто под течаща студена вода. По този начин натрупаната отрицателна енергия в аметиста няма да се насочи към вас самите.

Лечебни и магически свойства на аметиста

Много са и лечебните свойства на аметиста:

  • той премахва безсънието,
  • намалява стреса и раздразнението,
  • връща вътрешната хармония,
  • нормализира дейността на хипофизата и епифизата,
  • пречиства кръвта,
  • използва се за лечение на главоболие,
  • за различни кожни заболявания.

 Има и друго поверие, според което вода настроена с енергията на аметиста е способна да ни защити от различни зарази.

Аметистът пази носителя от изкушението да се напие и от невъздържаност. Действа като противоотрова, предпазва собственика от кожни заболявания, главоболие, рани и изостря ума. Ако камъкът неочаквано промени цвета си, той може да прогнозира слана, дъжд, буря и ураган.

Аметистът е защитник на рибарите и моряците, тъй като предотвратява природни бедствия, а така също и защитава собсвеника си от тях. Магическите свойства на аметиста са най-мощни през февруари и март.

Защо и как аметисът може да стане талисман?

Като талисман аметистът предлага както смелост, така и предпазливост. Като амулет предпазва от пиянство и наркомания, укрепва паметта, прогонва меланхолията.  защитава своя притежател от змии. Като талисман той е най-активен в събота, а като амулет - в сряда.

 

Благодарение на силно изявените си магически качества, аметистът е предпочитан камък за направата на различни видове амулети и талисмани.

Освен за привличане на любов, талисманите с аметист се използват и за предпазване на собственика им от черна магия, като в същото време му помагат да изчисти ума си и да не се поддава на твърде силните емоции.

За да се превърне вашият аметист в талисман трябва първо да го пречистите под течаща вода в течение на 35-40 минути. По новолуние изберете време, когато нокой не ви пречи, и проведете инициация на талисмана. Вземете душ, облечете свободна дреха от естествен плат, свалете украшенията, поставете на масата нова бяла памучна или вълнена покривка.

След това поставете предмета, на който желаете да придадете особена сила, на масата. Отстрани сложете две тънки църковни свещи, като ги закрепите върху обърнати кристални или стъклени чаши.

Запалете ги и известно време гледайте огъня, като се настройвате за мистичния процес. Сами усетете в кой момент трябва да започнете.

Докоснете предмета с дясната си ръка и си представете как вашата енергия се влива в него. Останете, докато свещите догорят и вземете талисмана си.

Ако е пръстен или медальон веднага си го сложете, ако пък не е бижу го поставете в специално приготвена торбичка или кутийка. Сгънете покривката и я скрийте заедно със свещниците.  Те ще ви бъдат нужни за по нататъшни талисмани.

Амулетите с аметист могат да бъдатна правени както със сребро, така и със злато. Златен талисман носи късмет в любовта, а сребърен пръстен с кристала, носен на дясната ръка, помага за трезвата преценка.

 

Без значение какъв точно талисман ще си изберете, най-важното е да не го давате на други хора, за да не го „заразят“ с тяхната енергия. Камъкът трябва да носи само вашия емоционален и психически заряд.

Обеците с вграден в тях аметист подпомагат доброто зрение.

Благодарение да свойството му да балансира, третото око и короната чакра лесно се стимулират от нежната му и привлекателна енергия.

Като камък с огромна връзка с духовния свят, той въздейства благоприятно за успокояването на вечно работещия ум и за отварянето му към по-възвишена мъдрост. Духовната енергия на Aметиста позволява на ума и тялото да се очистят от всяка отрицателна привързаност.

Това е отличен камък за дипломати, преговарящи и бизнесмени, тъй като отслабва разгневените темпераменти, като изчиства ума, за да се съсредоточи внимателно върху задачите си.


Във връзка с медитацията, аметистът е един от най-добрите кристали, които човек може да има. Той успява да стимулира най-високото ниво на чакрата на третото око, когато бъде поставен директно върху нея. Този  полускъпоценнен камък дава достъп до едно по-ясно медитативно състояние, водещо към по-дълбоко разбиране.

Петя Недева (Petya_Nedeva) Petya_Nedeva

Петя Недева - Копирайтър
Пиша статии на различна тематика като преди това правя обстойно проучване, събирам информация и чета много, за да бъда напълно подготвена по темата и за да постигнa отличен краен резултат. Да развивам уменията си в сферата на копирайтинга и дигиталния маркетинг е приоритет за мен и поради това постоянно се обучавам в тази област.

Всички статии на Petya_Nedeva

Оцени статията 5.00/5 от 3 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

УДИВИТЕЛНИ КАРТИЧКИ ЗА СВАТБЕН ДЕН Как да си изработим цвете от филц ВЪЛШЕБСТВОТО НА КРЕАТИВНИТЕ КОМПЛЕКТИ


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.