Блог ЕМ АРТ

СЪЗДАВАНЕ НА ЖИВОПИС СЪС СМОЛА

СЪЗДАВАНЕ НА ЖИВОПИС СЪС СМОЛА

     КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СМОЛАТА? 

     Епоксидната смола представлява двукомпонентна система, състояща се от смола и втвърдител. Чрез смесване на двата компонента се извършва химическа реакция, така че течната смола постепенно да се втвърди. Резултатът е чиста, бляскава повърхност.

     ПРИЛОЖЕНИЕ НА СМОЛАТА В ЖИВОПИСТА 

     Тенденцията да се използва смола в изкуството идва от САЩ, Канада и Австралия. Със смола могат да се създават живописни произведения, които приковават вниманието на зрителя със своята светлина, яснота, блясък и дълбочина. Към смолата се добавят цветни пигменти и много други добавки. Ефектите се създават посредством избора на основа, начинът на леене, цветовете и добавките. Дори опитни художници, използващи смола в своето изкуство, никога не завършват обучението си. Ако обичате да експериментирате, ще се влюбите в работата със смола. Тя може да се използва в съчетание с различни техники като масло, акрил, алкохолно мастило, акварел, микс медия и др. С нея не само ще добавите дълбочина и блясък, но ще предпазите произведенията си от UV лъчите и нежелани механични въздействия.

     КОИ ПОВЪРХНОСТИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА СМОЛАТА? 

     Подходящи за работа със смола са повърхности от дърво, стъкло, метал, плексиглас, бетон и други гладки повърхности. Порести, абсорбиращи повърхности са неподходящи. Платната също не са подходящи, тъй като се отпускат под теглото на смолата и тя се събира в центъра. Ако все пак искате да използвате смолата върху платно, най-напред ще трябва да го подплатите с някаква неогъваема плоскост. Мебели, подове и кухненски плотове могат да бъдат покрити с подходяща смола.

     КАКВИ ПИГМЕНТИ ДА ДОБАВЯТЕ КЪМ СМОЛАТА? 

     Можете да използвате цветни пигменти в прахообразна форма, мастило, алкохолно мастило, течни акрилни бои и спрей бои. Не слагайте граници на въображението си, но не добавяйте вода към боите, защото водата прави смолата млечна и вече не се втвърдява напълно. В зависимост от вида на използваните пигменти ще получите различни резултати. Най-добре е да експериментирате с цветовете си върху малки повърхности. Важно е да разбъркате добре цвета на смолата, но това трябва да става много внимателно.

ПРЕПОРЪЧАНИ БОИ И ПИГМЕНТИ, които ще намерите в магазините на ЕМАРТ или онлайн на   www.emart.bg

     специализирани: 

     други: 

     СПРЕЙ БОИ

     АКРИЛНА БОЯ  "CADANCE PREMIUM"

     АКРИЛНА БОЯ "CADENCE HYBRID"

     АКРИЛНА БОЯ МЕТАЛИК "CADENCE HYBRID"

     АКРИЛНА БОЯ МЕТАЛИК "CADENCE DORA"

     АКРИЛНА БОЯ "CADENCE EXTREME"

     АКРИЛНА БОЯ ЗА ПОЗЛАТЯВАНЕ "CADENCE"

     АКРИЛНА БОЯ СВЕТЕЩА "CADENCE" 

     АКРИЛНА БОЯ "MORISON" - КОМПЛЕКТ 10 ЦВЯТА

     АКРИЛНА БОЯ "PHOENIX"

     АКВАРЕЛНИ БОИ

     БОЯ ЗА ОГЛЕДАЛЕН ЕФЕКТ   

     ПОЛУЧАВАНЕ НА ЕФЕКТИ 

     Чрез добавяне на брокати или камъни и кристали към произведенията от смола, можете да създадете красиви акценти. Например, може да нахвърляте няколко друзи, които са много модерни в момента. Може също да изсипвате предварително разбъркани цветове, с които ще получите неочаквани резултати.

  МАТЕРИАЛИ, които ще намерите в магазините на ЕМАРТ или онлайн на  www.emart.bg

     БРОКАТИ

     ЧИПС ОТ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КРИСТАЛИ - ДРЕБЕН

     ЧИПС ОТ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ ИКРИСТАЛИ - ЕДЪР

     ЧИПС ОТ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ - МНОГО СИТЕН В БУРКАНЧЕ

     ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ БЕЗ ДУПКА

     МОРСКИ РАКОВИНИ И МИДИ

     ЦВЕТЕН ПЯСЪК

     КОМПОЗИЦИЯ 

     В изкуството не винаги се започва с ясна идея за крайния резултат на произведението и често разчита на интуиция или случайни попадения. Но при работата със смола и особено с епоксидна смола не може да си позволите да започненете, без ясна идея за композицията или дори предварителен проект, тъй като след смесването на смолата и втвърдителя имате ограничено време за действие.

     СЪХНЕНЕ 

     Времето за сушене зависи от стайната температура и вида на използваната смола. Най-добре е да експериментирате предварително с материалите, с които разполагате. Продължителността на роцеса на съхнене може да варира межди 15 мин. и 1,5 часа.

     ИНСТРУКЦИИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КАРТИНА СЪС СМОЛА 

    След като сте наясно с дизайна на изображението и избора на цвят, сте готови да започнете:

  • Осигурете чисто работно място без прах впроветливо помещение. Поставете фолио, за да защитите работното си място и пода. Материалът, от който се нуждаете, трябва да е лесно достъпен.
  • Облепете основата, върху която ще рисувате от обратната страна със здраво, бояджийско тиксо, така че капките смола върху долната страна на картината лесно да бъдат отстранени на следващия ден заедно с тиксото. 
  • Повдигнете я на на нещо като чаши например. Ако я поставите директно върху масата, ще залепне, тъй като смолата се стича надолу.
  • Използвайте нивелира, за да се уверите, че работната повърхност е хоризонтална. В противен случай смолата ще се стопи и след кратко време красивият ви мотив ще изчезне.
  • Използвайте гумени ръкавици за еднократна употреба (не винил или латекс) и облекло с дълги ръкави.
  • Смесете необходимото количество смола и втвърдител в правилното съотношение и разбъркайте в продължение на 3 минути. За целта използвайте пластмасова шпатула. Ако двата компонента не са смесени достатъчно добре, масата остава лепкава и не се втвърдява напълно.
  • От тук започва забавлението: Оцветете смолата в чаши за еднократна употреба с различни цветове. Бъдете по-щадящи с цвета, обикновено няколко капки или щипка пигмент са достатъчни. Можете да използвате най-различни техники за изсипване на смолата върху основата.
  • Можете също да добавите малко силиконово масло към цветните смеси и да повлияете на хода на смолата върху повърхността с шпатула, нож, мече, четка, силиконова четка и др., както и чрез накланяне на повърхността.
  • Избягвайте образуването на въздушни мехурчета върху картината. Ако има такива, можете да ги отстраните чрез краткотрайно използване на горелка или сешоар.
  • Когато смолата започне да изсъхва, картината не трябва повече да се променя. В това време смолата става много вискозна и започва да издърпва нишки като дъвка. Така тя губи най-важното си свойство на самонивелиране. Нагряването може да забави процеса, но само в ограничена степен.
  • За да избегнете залепването на досадни чужди частици (прах, коса, комари) в картината, може да ги премахнете с пинсети.
  • Когато изображението е готово и няма въздушни мехурчета и чужди частици, трябва да го покриете, за да го предпазите от прах. За целта можете да използвате парче картон или друга плоскост, която да поставите над картината върху четири опори, които могат да бъдат чаши или бутилки, например. Изображението от смола е твърдо след около 24 часа, но все още е чувствително. Само след три дни то е напълно изсъхнало. Не трябва да бъде изложено на големи температурни колебания по време на сушене.
  • Около пет часа след нанасяне на смолата, ако смолата се е втвърдила, но все още лепка, можете да нанесете друг слой. Няколко слоя смола един върху друг придават на картината вълнуваща дълбочина. Като алтернатива може да изчакате докато картината ви изсъхне напълно. След това, обаче, трябва внимателно да надраскате картината с шкурка, за да може новата смола да се залепи добре. Използвайте само фина шкурка. След шлайфането почистете добре картината с вода и евентуално с алкохолна кърпа. Този процес не трябва да се извършва в една и съща стая с смолата, в противен случай във въздуха ще има много прах, който може да се уталожи върху прясно нанесения слой.

     ПОЧИСТВАНЕ НА ИНСТРУМЕНТИТЕ 

     С готовата картина работата ви все още не е свършена. Сега е време да почистите оборудването си. Ако все още имате остатъци от смола, можете да ги използвате или за бижута и малки декорации или за експерименти. Поставете празните чаши от смолата върху пластмасово фолио с отвора надолу. Излишната смола се стича надолу и може лесно да бъде отделена от чашата на следващия ден. Избършете шпаклата си с оцет или кърпа, напоена с изопропанол. Също така трябва да избършете останалите лепкави пособия като сешоари, горелки, пинсети и др. с алкохолна кърпа. Внимание, изключете електрическите уреди от електрозахранването предварително! Четките и валяците, за съжаление трябва да се изхвърлят. Не оставяйте дървени пръчки в смолата, тъй като едва ли ще можете да ги извадите от повърхността на следващия ден.

     ПОЧИСТВАНЕ НА ЛЕПКАВИ РЪЦЕ 

     Трябва да почиствате лепкавите си ръце с оцет, след което да ги измивате със сапун и вода. В магазините „Направи си сам“ има специални пасти за почистване на ръце, които много помагат. С алкохол може да почиствате ръцете си само в краен случай, тъй като изсушава кожата. Въпреки това най-добре е да предпазите ръцете си, като носите ръкавици. По възможност, смолата не трябва да попада върху кожата, тъй като може да предизвика дразнене.

     КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ, ПРИ ПОЯВА НА ДЕФЕКТИ ПО КАРТИНАТА? 

     Ако изображението има дупки или вдлъбнатини след изсушаване, може да не сте използвали достатъчно смола или твърде много смола да е изтекла. Вдлъбнатините могат също да се образуват при използване на силиконово масло. В този случай нямате друг избор, освен внимателно да надраскате картината с фина шкурка и да нанесете нов слой смола. Ако сте използвали силиконово масло, почистете добре картината с алкохол, преди да направите това.

     ТРУДНОСТИ ПРИ РАБОТАТА СЪС СМОЛАТА 

     В допълнение към многобройните плюсове, работата със смола има и своите минуси. Ако се осмелявате да я използвате, не трябва да сте големи чистофайници, тъй като това си е мърлява работа. Тази техника също никак не е евтина. Висококачествената смола е доста скъпа. Наистина си заслучава изграждането на многослойни картини от смола, но това увеличава разходите. В името на здравето, трябва да се спазват и мерките за безопасност. Техниката не е лесна, но когато се овладее, ще бъдете възнаградени със задоволството от неверояните си творби.

     МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСТНОСТ ПРИ РАБОТА СЪС СМОЛА 

     Смолата е вискозно, лепкаво вещество, което се втвърдява напълно при стайна температура в даден момент. Затова трябва да внимавате да предпазите мебелите и дрехите си. От друга страна, трябва да се вземат предпазни мерки за защита на вашето здраве. Дори ако използвате смола, която е сертифицирана като нетоксична и безвредна, при допир може да предизвика дразнене на кожата. Ето защо е важно да се носят ръкавици за еднократна употреба и дрехи с дълги ръкави. Пушенето в непосредствена близост трябва да се избягва, тъй като синтетичната смола е частично запалима. В допълнение, се препоръчва използването на маска за защита на дихателните пътища при загряване на синтетична смола, смесена с боя, тъй като това не е напълно безвредно.

     Както вече се убедихте, изпълнението на живопис със смола е трудоемко и изисква време и подготовка. Но ако държите сполучливо произведение в ръцете си, ще си кажете: Това наистина си заслужаваше!

Лора Никова (Каруна) Каруна

Творческото вдъхновение струи като фонтан от сърцето на твореца. Неукротимата му струя се издига на високо, след което се връща обратно към източника под формата на множество идеи. А реализацията на тези идеи прави животът пъстър и щастлив.

Когато почувствате щедрия изблик на творческо вдъхновение, елате при нас. Екипът на ЕМ АРТ ще ви снабди с всичко необходимо за изпълнението на вашите проекти в домашни условия.

В тази рубрика ще споделя с вас някой от находките, на които съм се натъкнала благодарение на вътрешното чудо, наречено ФОНТАН НА ВДЪХНОВЕНИЕТО.

Всички статии на Каруна

Оцени статията 5.00/5 от 1 оценки.

Вече сте гласували за статията

Препоръчани статии


Коментари 0 Коментари



Дискусии 0 Отговори към коментарите 0 Абонирали се за тази дискусия 0 Най-гласуван коментар Най-обсъждан коментар 0 Коментирали
Абониране Абониране  ♥
Уведоми ме при

»

За какво се носи Лунен камък? Ръчна изработка на украса за Свети Валентин Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури


 

Последни публикации


Силиконови Молдове с Празнични и Тематични Модели - Силиконови Форми за Печене, Незабравими Отливки на Декорации и DIY Проекти
Какво е 3D Писалка и как се работи с нея - Ръководство за Моделиране на 2D и 3D модели и скулптури
Капсулиране на Природата в Нежни Бижута от Епоксидна Смола
Топ 10 Креативни Идеи за Коледни Подаръци за Арт и Крафт Ентусиасти от Всякакви Възрасти и с Различни Умения
Първокласни Материали за Вашите Ръчно Изработени DIY Чанти
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЦВЕТОВЕТЕ, ЧАКРИТЕ И КРИСТАЛИТЕ
Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата


 

Последни коментари


Даяна Начева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Кюркчиева за Открийте Силата на Своите Рождени Камъни по Месец, Зодия и Ден от Седмицата
Даяна Начева за Дизайнерска и Ръчна Хартия от Индия и Непал за Красиви Арт и Крафт Творения
AG за КАК ДА ИЗРАБОТИМ САМИ КОЛЕДНА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ДОМА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА
Пано Кондоянис за РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА - ХОБИ, КОЕТО ЗАВЛАДЯ СВЕТА


 

Тагове


Архив

Facebook


© 2004 - 2024 ЕМ АРТ Всички права запазени.