Скрий
ЕМ АРТ
0

Безплатна доставка за поръчки над 100лв   088 400 0332  088 400 0337

Мартеници за закичване ЕМ АРТ

Мартеници за закичване на едро. Ръчно изработени мартеници за закичване от прежда, естествена вълна с традиционни български мотиви. Купете изгодно и навреме.

Виж повече
19 артикула | Стр. 1/1
filterФилтри
filter
filterФилтри

Наличности (2)
Тип на стоката (1)
Вид (1)
Материал (1)
Форма (1)
Размер (1)
Размер дупка (1)
Ширина (1)
Дебелина (1)
Цвят (2)
Тема (1)
Тегло (1)
Мартеници ресна вълна с висулка 10 броя
Топ продукт

Код: n3046
Цена8.50 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници Пижо и Пенда филц и дърво 10 броя

Код: n3130 Тегло 50 гр
Цена6.50 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници пискюли филц с дърво 10 броя

Код: n3129
Цена6.50 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеница детелинка с калинка 10 броя

Изобилие от модели детски мартеници при нас в ЕМ АРТ. Поръчайте онлайн количества на едро и дребно с доставка до дома или офиса.
Код: n3128
Цена6.50 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеница с дърво 10 броя

Код: n792
Цена6.00 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници гердан 10 броя

Код: n2088
Цена6.00 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници пеперуда 10 броя

Код: n2494
Цена2.50 лв.
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Добави в любими
qtty plus qtty minus пакет
Купи
Мартеници цвете филц 10 броя

Разнообразие от модели на мартеници за закичване можете да откриете в ЕМ АРТ. Поръчайте онлайн до удобно за Вас място.
Код: n1631
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници цвете със сърце филц 10 броя

Доверете се на ЕМ АРТ и направете Вашите поръчки за мартеници на едро и дребно. Обширен и богат асортимент на това семпло мартенско бижу. Поръчайте онлайн на добри цени.
Код: n1630
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартенички Пижо и Пенда с калинка 10 броя
Топ продукт

Код: n3059 Тегло 35 гр
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници Пижо и Пенда вълна 10 броя

Код: n3058 Тегло 50 гр
Цена15.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли вълна 10 броя

Код: n3031 Тегло 46 гр
Цена8.50 лв.
Добави в любими
Мартеници сърце гумено 10 броя

Код: n1288
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли с паричка и ширит 10 броя

Код: n2419 Тегло 45 гр
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници Пижо и Пенда пеперудки 10 броя

Код: n2058 Тегло 46 гр
Цена12.00 лв.
Добави в любими
Мартеници от шнур 10 броя

Ние от ЕМ АРТ Ви предлагаме богат асортимент на мартеници за закичване. Пазарувайте онлайн на изгодни цени.
Код: n45 Тегло 45 гр
Цена6.00 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли с парички 10 броя

Код: n782 Тегло 50 гр
Цена6.50 лв.
Добави в любими
Мартеници пискюли с катинарче 10 броя

Код: n2446
Цена2.50 лв.
Добави в любими

Ръчно изработени модели мартеници за закичване

Голямо разнообразие от мартеници на едро! Винаги нови и интересни модели.

 

Коя е Баба Марта?

Първи март или Баба Марта е един от най – любимите празници на всички малки и големи българи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най – близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по – добро начало.

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ.

Според народните вярвания тя е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Легендите и преданията, свързани с Баба Марта са многобройни.

Поверието е, че една от тях  тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците Януари и Февруари) и е люта и сърдита, защото двамата ѝ братя  или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита.

Друга легенда пък разказва за една козарка, която извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Тя била убедена, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея.

Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата, не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Всички разкази са единодушни за лютото и променливо настроение на Баба Марта, което оказва влияние на времето. В миналото българите вярвали, че когато тя се засмее, навън ще е слънчево и топло, но разсърди ли се, задухва силен вятър и облаци закриват слънцето.

Именно и поради това голяма част от традициите и обичаите, свързни с този ден и месеца като цяло, са посветени на умилостивяването на Баба Марта. Поверието гласи, че на 1-ви март тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман,червени чорапи и червена зaбрадка.

Хората вярвали, че старицата ще влезне само в спретната и подредена къща и поради тази причина в края на февруари семействата почиствали домовете си старателно. Това пролетно почистване символизирало за тях отърваването от всичко лошо, старо и ненужно, останало от миналата година.

 

Мартеницата като български символ

Мартеницата е един от най – обичаните български символи. Тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.  Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният  олицетворява  живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието.

Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Така например в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени.

При изработването на мартеницата конците трябва здължително да се засукат на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки, скилидка чесън за предпазване от зли демони или паричка за благополучие.

 

Произход на мартеницата

В последно време около произхода на мартениците се заражда спор. Според една от версиите този амулет води началото си още от времето, когато траките са живяли по нашите земи и закачали червени конци на добитъка си, за да го предпазят от болести.

Другата теория пък ни  отвежда в периода, когато хан Аспарух започва да сформира българската държава. С тази версия са свързани и три от легендите за мартеницата.

Макар и сами по себе си различни, преданията се обединяват около това, че хан Аспарух получил съобщение от красивата си сестра Хуба под формата на бял конец, привързан към крака на птица – сокол, гълъб или лястовица, в зависимост от историята.

По време на пътя птицата се наранила и така конецът се оцветил и в червено. Зарадван от скъпата вест от сестра си, хан Аспарух накичил целия си народ с такива конци откъдето се смята, че произлиз и съвременната традиция.

Независимо от своя произход, обаче, мартеницата остава един от най – емблематичните и обичани символи на България. Бяло – червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо от това къде се намират.

 Именно за това, ние от екип „Българска история“ Ви пожелаваме честита Баба Марта и много здраве и успехи през остатъка от годината.

 

Част от нашите продукти

 • Мартеница с подкова гъдулка, 3 броя;
 • Мартеници пеперуда филц, 10 броя;
 • Мартеници цвете филц, 10 броя;
 • Мартеници цвете със сърце филц, 10 броя;
 • Мартеници ресна с вълна подкова, 10 броя;
 • Мартеници пискюли с вълна, 10 броя;
 • Мартеници ресна двуцветна, 10 броя;
 • Мартеници Пижо и Пенда филц и дърво, 10 броя;
 • Мартеница детелинка с калинка, 10 броя;
 • Мартеници с палячо, 10 броя;
 • Мартеници цвете с панделка от вълна, 10 броя;
 • Мартеници сърце гумено, 10 броя;
 • Мартеници пискюли с мъниста метализе, 10 броя;
 • Мартеници цвете с усмивка, 10 броя;
 • Мартеници помпони гъбки, 10 броя;
 • Мартеница за закичване, 10 броя;
 • Мартеници от шнур, 10 броя;
 • Мартеници пискюли с ламе, 10 броя;
 • Мартеници пискюли с двойни мъниста, 10 броя;

 

Ценови диапазон

Всички мартеници за закичване, които ще откриете при нас са на изключително ниски и достъпни цени, които варират от 2.50 лв. До 8.00 лв.

 

 

Защо Ем Арт?

ЕМ АРТ е верига от магазина за хоби и крафт материали. Разполагаме с цели 14 обекта в цялата страна. В градовете: Варна, София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Шумен и Велико Търново.

В нашия обновен сайт ще намерите всичко, което ще ви бъде необходимо за осъщестяването на всяка ваша идея или проект. А при евентуални запитвания или въпроси ще бъдете обслужени и насочени от нашите опитни консултанти.

Нашите магазини разполагат с впечатляващо разнообразие от мартеници за закичване и всичко, което ще ви бъде необходимо, за да осъществите всички ваши идеи и проекти. Качеството е високо, а цените ниски. И всичко това, за да можем да задоволим всяко ваше желание.

Разполагаме с битови мартеници, бродирани мортеници, детски мартеници, мартеници с шевица и още много други.

 

Доставка

За поръчки и доставка, желаем да ви уведомим, че при покупка от сайта, заплащането с наложен платеж може да се осъществи чрез  пощенски паричен превод или по банков път. Стараем се максимално да улесним вас, нашите клиенти, защото знаем колко ценно е времето ви.

Поръчки могат да се правят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а доставките се извършват в рамките на 4 работни дни от момента, в който поръчката бъде потвърдена.

За въпроси можете да се свържете с нашите  консултанти в онлайн магазина emart.bg. Като тяхното работно време е от понеделник до събота – от 9:30 до 18:30 часа и в неделя от 10:00 до 17:00 часа.

Уверяваме ви, че Всички предоставени от вас лични данни ще бъдат защитени според Закона за защита на личните данни.

'